Menu

Alles over noodverlichting: Wat je moet weten

15-10-2024

Noodverlichting is een veiligheidssysteem dat wordt geïnstalleerd om mensen te helpen een gebouw veilig te verlaten in geval van een noodsituatie, zoals brand of stroomuitval. Het zorgt ervoor dat vluchtwegen altijd goed zichtbaar zijn, ook wanneer de reguliere verlichting uitvalt. In dit artikel behandelen we de belangrijkste onderwerpen over noodverlichting, zoals:Noodverlichting-opbouw armatuur-2W-Inclusief noodaccu en pictogrammen-ip22-voorkant

Waar is noodverlichting voor bedoeld?

Noodverlichting is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen veilig een gebouw kunnen verlaten wanneer de normale verlichting uitvalt, bijvoorbeeld bij een stroomstoring of brand. De noodverlichting zorgt voor een zichtbaar licht waardoor je het pand snel kan verlaten.

Welke soorten noodverlichting zijn er?

Noodverlichting kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën:LED 3-Fase Noodverlichting zwart voor 3-Fase rail inclusief accu

  1. Vluchtrouteverlichting: Verlicht de route naar de dichtstbijzijnde nooduitgang. Deze verlichting brandt alleen wanneer er een stroomstoring is. Deze branden dus niet voortdurend.
  2. Vluchtwegaanduiding: Het verschil met vluchtrouteverlichting is dat vluchtwegaanduiding altijd brand. Deze geven de vluchtwegen en nooduitgangen weer.
  3. Anti-paniekverlichting: Helpt grote, open ruimtes te verlichten om paniek te voorkomen. Deze branden alleen als de stroom u tivalt
  4. Noodverlichting bij hoog-risico werkplekken: Deze worden alleen geplaatst bij werkplekken waar er een hoger risico is, denk aan werkplekken met gevaarlijke machines.

 

Bekijk alle noodverlichting

 

Wanneer moet de noodverlichting branden?

De noodverlichting moet branden als de normale stroomtoevoer niet meer werkend is. Oorzaken kunnen stroomuitval en brand zijn. In dit soort situaties zal de noodverlichting automatisch aanslaan zodat iedereen de vluchtroutes kan volgen. Noodverlichting hoeft dus niet constant te branden.

Continu brandende noodverlichting versus niet-continue noodverlichting

Er zijn twee hoofdtypes noodverlichting:

  • Permanente (continue) noodverlichting: Dit type verlichting brandt altijd, zowel bij normale stroomtoevoer als bij stroomuitval.
  • Niet-permanente noodverlichting: Dit type verlichting brandt alleen bij stroomuitval of wanneer het normale lichtsysteem uitvalt.

Wanneer is noodverlichting verplicht?

Noodverlichting is in Nederland geworden dankzij het Bouwbesluit 2012. Hierdoor hebben verschillende gebouwen zich moeten voorzien van noodverlichting. Denk aan:

  1. Kantoren
  2. Scholen
  3. Ziekenhuizen
  4. Gemeentes
  5. Productiehallen

Specifieke voorbeelden van gebouwen waar noodverlichting verplicht is:

  • Gebouwen met een oppervlakte van meer dan 300 vierkante meter.
  • Gebouwen waarin meer dan 50 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn.
  • Gebouwen met risicovolle processen, zoals fabrieken of opslagruimtes voor gevaarlijke stoffen.
  • Gebouwen zoals theaters, bioscopen, en sportcentra.

Wet- en regelgeving noodverlichting

Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor in welke situaties noodverlichting verplicht is en aan welke technische eisen deze moet voldoen. Het besluit is gericht op het waarborgen van de veiligheid van personen in gebouwen. De noodverlichting moet onder andere goed onderhouden worden en voldoen aan specifieke normeringen zoals de NEN-EN 1838 en NEN-EN 50172.

Onderhoud en controle van noodverlichting

Hoewel noodverlichting niet altijd hoeft te branden, is het belangrijk dat deze regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden. Volgens het Bouwbesluit moet noodverlichting minstens één keer per jaar worden geïnspecteerd. Dit omvat het testen van de batterijen, de lampen en het hele systeem om ervoor te zorgen dat de noodverlichting correct functioneert wanneer dat nodig is.

Eisen noodverlichting Bouwbesluit

Het Bouwbesluit 2012 stelt strikte eisen aan noodverlichting om de veiligheid van de gebruikers van een gebouw te waarborgen. De belangrijkste eisen zijn:

  • Zichtbaarheid van vluchtroutes: Noodverlichting moet vluchtroutes, nooduitgangen en belangrijke locaties zoals EHBO-posten goed zichtbaar maken.
  • Tijdsduur van noodverlichting: Noodverlichting moet minimaal 60 minuten kunnen blijven branden nadat de stroom is uitgevallen.
  • Onderhoud en testen: Noodverlichting moet periodiek worden getest en onderhouden volgens de norm NEN-EN 50172.
  • Plaatsing van noodverlichting: De verlichting moet correct geplaatst worden zodat alle nooduitgangen en routes duidelijk zichtbaar zijn, zonder schaduw of obstructies.

Specifieke normen

  • NEN-EN 1838: Deze norm beschrijft de minimale lichtsterkte en andere technische vereisten voor noodverlichting.
  • NEN-EN 50172: Deze norm behandelt het onderhoud en de testprocedures voor noodverlichtingssystemen.

Noodverlichting belangrijk voor de veiligheid

Noodverlichting speelt een cruciale rol bij de veiligheid van gebouwen en hun gebruikers. Het zorgt ervoor dat vluchtroutes zichtbaar zijn tijdens noodsituaties, zoals stroomuitval of brand. Volgens het Bouwbesluit 2012 is noodverlichting in veel gevallen verplicht, en moet deze voldoen aan specifieke technische eisen. Er zijn verschillende soorten noodverlichting, die afhankelijk van de situatie permanent of alleen in noodsituaties hoeven te branden. Regelmatig onderhoud en testen zijn essentieel om de functionaliteit van noodverlichting te waarborgen.