Badkamerverlichting: waar dient u op te letten?

10-01-2023

De aanschaf van LED badkamerverlichting

Het kan moeilijk zijn om de juiste verlichting voor in de badkamer uit te zoeken. Moet je juist veel licht hebben, of op bepaalde plekken wat minder? Moet het licht sfeervol en warm zijn of juist niet? En op welke plek kan ik welke verlichting plaatsen? Op al deze vragen wordt in onderstaand artikel antwoord gegeven!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van badkamerverlichting?

Wij krijgen vaak de vraag welke verlichting geschikt is voor in de badkamer. Bij verlichting voor in de badkamer is het van belang om op de volgende punten te letten:

1. Waterdichtheid: Badkamerverlichting moet waterdicht zijn, deze verlichting wordt namelijk in de buurt van water gebruik. Kies daarom voor lampen die speciaal voor badkamers zijn ontworpen en die een waterdichtheidsgraad hebben van minimaal IP44.
  2. Veiligheid: Badkamerverlichting moet veilig zijn . Kies voor lampen met een lage spanning of LED-verlichting om het risico op elektrische schokken te verminderen.
  3. Lichtsterkte: De juiste lichtsterkte is belangrijk voor een goede verlichting in je badkamer. Natuurlijk wil je naast gezelligheid ook functioneel licht. Wij raden daarom aan om te kiezen voor lampen met warm wit licht van ongeveer 3000K. De meeste badkamerverlichting beschikt over een wattage rond de 5 Watt. Hiermee heb je voldoende licht in de badkamer om bijvoorbeeld schoon te maken of je make-up te doen.
  4. Plaatsing: Bedenk waar de verlichting in de badkamer geplaatst moet worden. Wil je bijvoorbeeld boven de spiegel LED verlichting of liever aan het plafond? Er zijn diverse opties om je badkamer te verlichten.
  5. Stijl: Kies verlichting die past bij de stijl van je badkamer. Er zijn veel verschillende soorten verlichting verkrijgbaar, van modern tot klassiek.
  6. Dimbaarheid: Bepaal of je de badkamerverlichting wilt dimmen. Zo kan je de sfeer aanpassen aan je voorkeur en moment.

Zones in de badkamer

Op de ene plek in de badkamer komt de verlichting meer in aanraking met vocht en water dan op de andere plek. Het is daarom van belang om LED verlichting met de juiste IP-waarde te kiezen. De IP-waarde geeft de waterdichtheid van de verlichting aan. Er zijn in de badkamer 3 verschillende zones te onderscheiden:

Zone 1 – IP67: Verlichting die u in het bad of in de bodem van  de douche wilt installeren moet minimaal een IP-waarde van IP67 hebben. Deze verlichting kan tegen waterstralen en is geschikt voor onderdompeling in het water. Dit type LED verlichting zorgt ervoor dat er geen kortsluiting plaatsvindt wanneer de verlichting in aanraking komt met water.

Zone 2 – IP65: Deze zone voor de verlichting bevindt zicht direct boven het bad of boven de douche. Deze verlichting kan ook in aanraking komen met waterstralen, daarom is het het beste wanneer deze een IP-waarde van IP65 heeft. Dit zorgt ervoor dat de verlichting goed beschermd is.

Zone 3 – IP44: Deze zone bevindt zich ongeveer 60 centimeter buiten het gedeelte van de douche of bad wat nat kan worden. Dit geldt ook voor het gebied rond de wastafel. Deze verlichting kan in aanraking komen met vocht of waterdampen. Om deze reden is verlichting met een IP-waarde van IP44 vereist.

Overige ruimtes: Op de overige ruimtes van de badkamer komt eventuele verlichting niet direct in aanraking met water. Echter is het hierbij wel van belang om rekening te houden met eventuele waterdampen. Om deze reden raden wij aan om overal in de badkamer verlichting te plaatsen met een minimale IP-waarde van IP44.
LED badkamerverlichting diverse IP-waardes indeling met zones

Assortiment LED badkamerverlichting

LED Dimbare inbouw spot 5W | Wit | 2700K - Warm wit Wanneer je weet op welke plaatsen je verlichting wilt installeren, kun je deze selecteren en bestellen. Bij LedLoket hebben wij een ruim assortiment waterdichte LED verlichting die uitermate geschikt is voor in de badkamer:

• Waterdichte inbouwspots: Inbouwspots worden ingebouwd in het plafond en worden vaak toegepast in badkamers. Inbouwverlichting wordt geïnstalleerd in het plafond of de muur, waardoor de lampen niet zichtbaar zijn. Dit is een populaire optie voor degenen die een strakke en moderne uitstraling willen. Verder zijn inbouwspots een handige optie als je de badkamer wilt verlichten in specifieke zones. Dit type LED verlichting geeft een gerichte lichtstraal, hierdoor kun je de badkamer kunt verlichten waar dat nodig is.
  • Spiegellampen: Spiegellampen worden vaak boven de spiegel geïnstalleerd en worden gebruikt om het gezicht te verlichten tijdens het scheren of opmaken. Deze lampen hebben een functioneel doel en beschikken over een slank design.
  • Waterdichte plafondlampen: Plafondlampen worden vaak in de badkamer geïnstalleerd voor algemene verlichting. Dit type verlichting is zowel beschikbaar met een modern als traditioneel design.
  • Wandlampen: Wandlampen kunnen worden geplaatst aan een muur en zijn ideaal voor het verlichten van specifieke zones in de badkamer. Verder zijn wandlamp zeer sfeervol en zijn in diverse design beschikbaar. In de badkamer worden vaak wandlampen geplaatst die ook geschikt zijn voor buiten, deze wandlampen zijn namelijk waterdicht.
  • Waterdichte LED Strips: LED-strips zijn flexibele lichtsnoeren met LED-verlichting. Dit type verlichting kan in verschillende delen van de badkamer worden geplaats. Denk hierbij aan onder een badkamerkast of in de douche.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle LED verlichting geschikt is voor elke situatie. Kijk daarom altijd goed naar de specificaties van de producten en kijk of de verlichting geschikt is voor de zone waar u deze wilt plaatsen. Bij vragen of advies kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice, zij helpen u graag!