Het verschil tussen 12V en 220V LED Tuinverlichting

22-02-2023

Wat zijn de voor- en nadelen van 12V en 220V Tuinverlichting?

Tuinverlichting aanleggen, dat is natuurlijk een hele onderneming. Of lijkt dat alleen maar zo? 12V en 220V zijn beide opties voor LED-tuinverlichting. Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen beide types en wat de voor- en nadelen van beide zijn. In deze blog beschrijven we de belangrijke verschillen tussen de twee types.

LED staande buitenlamp met e27 fitting waterdicht zwart - vooraanzicht LED Staande buitenlamp - RUNE - Zwart - 55CM - Warm Wit - 12 volt - zijaanzicht Staande buitenlamp | Tobago | Antraciet | 50cm | Hue compatible | Incl. Zigbee spot | Paars met tel.
220V LED Tuinverlichting 12V LED Tuinverlichting Smart Tuinverlichting

Wat is 12 Volt?

12 Volt (afgekort als 12V) is een eenheid van elektrische spanning. Deze eenheid geeft aan hoeveel elektrische potentiaal er tussen twee punten is. 12 Volt is een relatief lage spanning en wordt vaak gebruikt in elektronische apparaten en systemen, zoals verlichting, ventilatoren, caravans en andere huishoudelijke apparaten. Indien je 12 Volt verlichting in je woning aan wilt sluiten heb je een transformator nodig. Deze vormt de spanning om van 220 Volt naar 12 Volt.

12V LED-tuinverlichting is ontworpen om te werken met een transformator die de spanning verlaagt van 220V naar 12V. Dit betekent dat de verlichting veilig kan worden gebruikt in de buitenomgeving, omdat de lage spanning minder gevaarlijk is dan 220V. Het gebruik van een transformator maakt het ook mogelijk om verschillende lichten op verschillende manieren te regelen, zoals dimmen en veranderen van kleur. Bovendien is 12V-verlichting energiezuiniger dan 220V-verlichting, wat resulteert in een lager energieverbruik en lagere elektriciteitskosten.

Over het algemeen is 12V LED-tuinverlichting veiliger en energiezuiniger dan 220V-verlichting. Het is echter duurder dan 220V-verlichting vanwege de noodzaak van een transformator. De keuze tussen 12V en 220V LED-tuinverlichting hangt af van uw persoonlijke voorkeur en de specifieke vereisten van uw tuin.

LED Transformator 150W - 12 Volt - IP64 - Waterbestendig - zijaanzicht liggend
12V transformator

Het verschil tussen 12V en 220V LED Tuinverlichting

In onderstaande tabel zijn de verschillende tussen 12 Volt en 220 Volt LED tuinverlichting weergegeven.

LED tuinverlichting verschil tussen 12 volt en 220 tuinverlichting

Is 12 Volt veiliger dan 220 Volt?

Ja, 12 Volt is veiliger dan 220 Volt. Over het algemeen wordt aangenomen dat 12V veiliger is dan 220V. Dit komt omdat 12V een lagere spanning is dan 220V en daardoor minder gevaarlijk is. Als gevolg hiervan is er minder kans op elektrische schokken of brandwonden bij aanraking van verlichting of bedrading die werken op 12V. Dit werkt geruststellend wanneer uw kinderen of huisdieren in de tuin lopen. Verder is 12 Volt veiliger op het moment van aanleggen of wanneer er iets in het systeem aangepast moet worden.

Hoe is de kwaliteit van 12 Volt Tuinverlichting?

Er zitten geen grote kwaliteitsverschillen tussen 12 Volt tuinverlichting en tuinverlichting werkend op 220 Volt. De kwaliteit van beide types is gelijk aan elkaar.

De installatie van LED tuinverlichting

Het installeren van LED Tuinverlichting is zeer eenvoudig, je hebt hier geen professional of elektricien voor nodig. Over het algemeen is 12 Volt Tuinverlichting eenvoudiger te installeren dan 220 Volt Tuinverlichting. In onderstaande afbeelding is een voorbeeld van aansluitschema van beide types weergegeven.

12 Volt Tuinverlichting: Zoals te zien op onderstaande afbeelding kan 12 Volt tuinverlichting niet direct op netstroom (220 Volt) aangesloten worden. Hiervoor dient eerst een transformator aangesloten te worden. Vervolgens kan de verlichting eenvoudig aangesloten worden door middel van de Voedingskabel met connector.

220 Volt Tuinverlichting: Zoals te zien op onderstaande afbeelding kan 220 Volt tuinverlichting direct op netstroom (220 Volt) aangesloten worden. Voor het verbinden van de voedingskabels hebben wij diverse Waterdichte connectoren in het assortiment. Hiermee kun je de lampen eenvoudig installeren en het geheel waterdicht maken.

Verlengkabel - 12 Volt tuinverlichting - 10 Meter - kabel opgerold 3Pin T-VORM WATERPROOF CONNECTOR - Kabelverbinder IP68
Voedingskabel met connector Waterdichte connector

tuinverlichting-voorbeeld-samenstellingtuinsysteem 12 Volt en 220 Volt systemen

LED Tuinverlichting online bestellen bij LedLoket

Wij hebben een ruim assortiment LED Tuinverlichting van hoge kwaliteit. Hiermee kun je voor iedere situatie de gewenste verlichting bestellen.

Indien je voor 16:00 besteld, heb je de verlichting de volgende dag al in huis! Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze medewerkers helpen graag!