Hoe sluit ik een LED-inbouwspot aan?

14-03-2020

LED inbouwspots installeren

Bent u bezig met het renoveren of verbouwen van uw woning? Bent u bezig met het installeren van inbouwspots? Dit lijkt voor velen een lastige klus, echter wanneer u deze eenvoudige stappen volgt heeft u de klus zo geklaard!

Stap 1: De stroom uitschakelen

Voordat u aan de slag gaat is het zeer belangrijk dat u eerst de stroom uitschakelt. Dit kunt u controleren met een spanningszoeker. Op deze manier weet u zeker dat de stroom is uitgeschakeld en u veilig kunt werken.

Stap 2: Bepaal de plaats van de inbouwspots

Wanneer u halogeenlampjes installeert, moet u rekening houden met dat deze lampjes zeer warm worden. In tegenstelling tot halogeen-inbouwspots worden LED inbouwspots veel minder warm. Echter geven deze ook warmte af waar u rekening mee moet houden, de warme moet namelijk wel weg kunnen.

Ons advies is daarom ook om een minimale afstand van 3 centimeter te bewaren tussen de LED-inbouwspots en het (verlaagde) plafond. De meeste LED-inbouwspots hebben echter een grotere inbouwdiepte, deze staan bij de verschillende producten vermeld.

Stap 3: Bepaal de grootte van de gaten

Wanneer u de plaats van de inbouwspots heeft bepaald is het belangrijk dat u de juiste grootte gaten heeft. LedLoket heeft inbouwspots met verschillende diameters. Bij alle LED-inbouwspots worden de volgende maten gegeven:

• De buitendiameter: dit is de afmeting van de onderkant van de inbouwspot, dit is het gedeelte wat van de LED inbouwspot wat u vanaf beneden ziet.
  • De zaagmaat: dit is de diameter van het gat dat u moet zagen voor de inbouwspot. Is de zaagmaat bijvoorbeeld ø75mm? Dan dient u een gat te boren met deze diameter.
  • De inbouwdiepte: dit is de hoogte van de inbouwspot. U heeft deze diepte in uw plafond nodig om de warmte van de LED-inbouwspot af te

voeren en de spot te installeren. Heeft u een laag plafond met weinig ruimte? Dan heeft u ondiepe LED inbouwspots nodig.

Stap 4: Verbind de stroomkabel met de centraaldoos in het plafond

Met lasklemmen kunt u de stroomkabel verbinden met de centraaldoos in het plafond. Met deze stroomkabel kun je de LED inbouwspots voorzien van stroom. U kunt hierbij de volgende handelingen uitvoeren:

• Haal met een kabelstripper 2 centimeter van de witte/zwarte beschermende rubber van de stroomkabel weg. U zult nu 2 kabels zien, een blauwe kabel (de nuldraad) en de bruine kabel (de fasedraad).
  • Haal ongeveer 3 millimeter van het blauwe en het bruine rubber weg. U zult nu het kopen binnen de kabels zien. Door het weghalen van het blauwe en bruine rubber komt het koper bloot te liggen.
  • Verbind met 1 lasklem de bruine kabel van de stroomkabel met de bruine stroomkabel uit de centraaldoos.
  • Verbind met de andere lasklem de blauwe kabel van de stroomkabel met de  blauwe stroomkabel uit de centraaldoos.

Stap 5: Sluit de inbouwspots aan

Voordat u de LED-inbouwspots aansluit is het belangrijk dat er bij ieder gat een stroomvoorziening aanwezig is. De LED inbouwspot kunt u door middel van een GU10 fitting aansluiten op netstroom. Hiervoor heeft u ook verbindingsklemmen/lasklemmen nodig. U kunt vervolgens de nuldraad en de fasedraden aansluiten op de verbindingsklemmen.

Stap 6: Plaats de inbouwspots

Wanneer u alle draden heeft bevestigd, kunt u de inbouwspots in het gat plaatsen. Inbouwspots beschikken over klemveren. Duw deze klemveren naar binnen en plaats de inbouwspot in het gat. Door het klemsysteem blijft de inbouwspot op zijn plaats.

Stap 7: Plaats de lampjes

De laatste stap is de lampjes in de spots plaatsen. Deze kunt u in de onderkant van het spotje plaatsen. Hierna kunt u de stroom weer inschakelen.

LED Inbouwspots eenvoudig online bestellen bij LedLoket

LedLoket levert ieder type LED inbouwspots om uw huidige verlichting te vervangen. De LED inbouwspots zijn in verschillende vormen, kleuren en inbouwhoogtes verkrijgbaar. Zo hebben wij onder andere zwarte inbouwspots en witte inbouwspots in het assortiment. Verder hebben wij ook complete inbouwspots sets waardoor u in één keer klaar bent!

U kunt kiezen uit diverse types, zoals:

Alle inbouwspots zijn van hoogwaardige materialen en zijn van goede kwaliteit. Heeft u vragen over de aanschaf of de installatie van LED inbouwspots? Onze klantenservice helpt u graag met uw vragen. Indien u bij LedLoket voor 16:00 besteld heeft u uw LED inbouwspots de volgende dag al in huis!