Menu

Hoe sluit ik LED 3-fase railverlichting aan?

Voor het verlichten van showrooms of winkels wordt al jarenlang standaard een 3-fase railsysteem gebruikt. Dit komt door de vele voordelen van 3-fase verlichting:

  • Een 3-fase railsysteem is zeer makkelijk te installeren. U kunt vanuit een enkel spanningspunt een lange rail voeden. U kunt dus eenvoudig een groot oppervlakte verlichten.
  • Een 3-fase railsysteem is zeer flexibel. U kunt waar nodig spots in de rails zetten. Wanneer u overgaat naar een andere indeling kunt u eenvoudig het lichtplan van het 3-fase railsysteem aanpassen.
  • Een 3-fase railsysteem is duurzaam. U kunt op railsystemen van wel 10 jaar oud de nieuwste spots plaatsen. Dit is mogelijk doordat het binnenwerk van de rails van alle merken hetzelfde zijn. Hierdoor is het ook eenvoudig om over te stappen naar LED verlichting.

Wat betekent 3-fases?

Dit is een vaak voorkomende vraag die gesteld wordt over 3-fase rails. Binnen de 3-fase rails bevinden zich 4 koperen contacten. Deze aansluitingen kunt u door middel van een voedingspunt aansluiten op elektrische installatie. 3-fase rails zijn gemaakt van aluminium en zijn geaard, en zijn dus een goede geleider.

De 4 koperen contacten binnen in de rails worden gebruikt om 3 losse 230 Volt aansluitingen in de rail aan te bieden. Hiermee heeft u 3 keer een fase en één neutraal. Er zijn dus 3 gescheiden geleiders die u op 3 afzonderlijke schakelaars of dimmers aan kunt sluiten. Hier komt de term 3-fase vandaan.

Hoe werkt een 3-fase railsysteem?

In de praktijk gebruikt elke lamp die aangesloten is op de 3-fase rails slechts één fase. Op iedere 3-fase railspot zit een schakelaar waarmee ingesteld kan worden welke fase dit is (1, 2 of 3). De stand van de railadapter komt overeen met de aangesloten fase. Zet u bijvoorbeeld een aantal spots op stand 2, dan worden deze tegelijkertijd aan- of uitgeschakeld met de op de rail aangesloten schakelaar voor stand 2.

Per fase/groep kunt u dus een schakelaar of dimmer op het 3-fase railsysteem aansluiten. Wilt u lampen dimmen? Het is dan van belang dat u op één groep enkel dezelfde armaturen aansluit. Deze kunt u vervolgens gelijkmatig dimmen.

De hoeveelheid lampen wat op het 3-fase railsysteem kan worden aangesloten worden hangt af van de belasting. In de meeste gevallen kunt u echter probleemloos tientallen spots op één enkele rail aansluiten.

Wanneer kiezen voor meerdere fases?

U vraagt zich wellicht af in welke situaties meerdere fases van belang kunnen zijn. Enkele voorbeelden zijn:

  • Wanneer er teveel lampen voor één groep zijn. Dit kunt u simpelweg oplossen door de lampen over meerdere fases te verdelen. Dit is echter alleen het geval bij zeer grote installaties. Wanneer u bijvoorbeeld uw showroom wilt verlichten, zult u hier niet mee te maken hebben.
  • Wanneer u de lampen los van elkaar wilt aan- en uitschakelen. Dit kan het geval zijn wanneer het 3-fase railsysteem door verschillende delen van een winkel of showroom loopt. Door de lampen op verschillende fases aan te sluiten kunt u deze los van elkaar aan- en uitschakelen.
  • Wanneer het buiten zonnig is kan het zijn dat u bepaalde lampen uit wilt schakelen. Door de lampen op verschillende fases aan te sluiten kunt u dit eenvoudig realiseren.

Wat heeft u nodig om een 3-fase railverlichting systeem te installeren?

Wanneer u de beslissing hebt gemaakt om een 3-fase railverlichting aan te schaffen moet u rekening houden met meerdere dingen. Hoe wilt u de rails laten lopen? Hoeveel railspots heeft u nodig en hoeveel hulpstukken?

Voordat u begint wordt er aangeraden te bepalen hoe de 3-fase rails exact moeten lopen en hoeveel spots u daarvoor nodig heeft. Bij de aanschaf is het belangrijk dat u erop let dat de aarding van de rails aan de juiste zijde zit. Naast 3-fase rails heeft u ook koppelstukken en connectoren nodig, ook hierbij is het belangrijk om op de kant van de aarding te letten.

Wanneer u weet hoe uw 3-fase railsysteem eruit moet zien heeft u de volgende benodigdheden nodig:

LED railspots aansluiten

Een LED railspot kan op slechts één manier op de 3-fase rails worden geklikt. Dit kan u gemakkelijk op de rails herkennen aan de verhoging of inham die aan één kan van de rail zit. Het aansluiten van de 3-fase spots moet soepel gaan, u moet niet het gevoel hebben dat u het armatuur forceert.

Het ontwerp voor uw 3-fase railverlichting systeem

Een goed ontwerp is de basis voor uw eigen gepersonaliseerde 3-fase railsysteem. Met een goed ontwerp zorgt u ervoor dat de goede plekken uitgelicht worden. De optimale locatie is afhankelijk van het oppervlakte, de hoogte van de rail en de gradenbundel van de 3-fase railspots.

De 3-fase rails kunnen eenvoudig bevestigd worden. Aan de achterkant van de rails bevinden zich schroefgaten. Door middel van schroeven kunt u de rails vast tegen het plafond of een eventuele muur bevestigen.

Een tip voordat u begint met het installeren van uw 3-fase railverlichting systeem is om voor montage de spullen eerst op de grond uit te leggen. Zo kunt u eenvoudig controleren of overal de juiste hoekstukken en voedingen aanwezig zijn. Hierdoor wordt de montage een stuk soepeler.

Advies

Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wanneer u voor 16:00 besteld, heeft u het de volgende dag al in huis!