Menu

Hoe sluit je een 12 Volt LED Strip aan?

LED Strip 12 volt blog banner

LED Strips 12V aansluiten

Het aansluiten van LED Strips kan lastig zijn, vooral wanneer u een 12 Volt LED strip op netstroom (220V) aan wilt sluiten. In deze blog leggen wij uit welke benodigdheden je nodig hebt voor het aansluiten van een 12 Volt LED Strip en hoe je deze aansluit. LED Strips op 12 Volt werken op laagspanning. 12 Volt is een relatief lage spanning en wordt vaak gebruikt in elektronische apparaten en systemen, zoals verlichting, ventilatoren, caravans en andere huishoudelijke apparaten. Indien je 12 Volt verlichting in je woning aan wilt sluiten heb je een transformator nodig. Deze vormt de spanning om van 220 Volt naar 12 Volt. 12 Volt heeft diverse voordelen:

 • Veiliger om aan te sluiten
 • Op meer plekken te knippen. 12 Volt LED strips zijn vaak om de 5/10 centimeter te knippen. Hierdoor ben je erg flexibel. Een 220V LED Strip is daarentegen vaak enkel per meter te knippen
 • Laag voltage. Hierdoor zijn de strips ook geschikt om op vochtige plekken zoals in badkamers te plaatsen
 • Kleurkeuze. LED Strips op 12 Volt zijn in verschillende kleuren en wattages te verkrijgen. Bovendien kunnen de kleuren en helderheid door middel van een afstandsbediening aangepast worden.

Benodigdheden 12V LED Strip

Om een 12 volt LED strip aan te sluiten heeft u de volgende benodigdheden nodig:

AC Adapter 12V 36W 3A - Incl EU stekker

 1. Een 12 volt adapter: Dit is nodig om de LED strip van stroom te voorzien. Zorg ervoor dat de adapter voldoende vermogen heeft om de LED strip aan te sturen. Dit is afhankelijk van de lengte en het type LED strip dat u gebruikt. Een adapter heeft verschillende namen, deze worden ook vaak trafo’s, drivers of transformatoren genoemd. Wanneer je een LED Strip in de keuken wilt plaatsen ga je deze aansluiten op netstroom (220V). In dit geval heb je een adapter nodig die de stroom van 220V naar 12V omvormt. Wij hebben een groot assortiment LED Drivers voor LED Strips.
 2. Ledstrip: De LED strip zelf is natuurlijk ook nodig. Zorg ervoor dat u de juiste lengte en kleur heeft voor uw project.
 3. Connectoren: Afhankelijk van het type LED strip dat u gebruikt, heeft u mogelijk ook LED Strip connectoren 12V nodig om de ledstrip op de juiste manier aan te sluiten.
 4. Schaar of kniptang: U heeft een schaar of kniptang nodig om de ledstrip op de juiste lengte te knippen.
 5. Optioneel: dimmer of afstandsbediening. Dit ligt aan de manier waarop u de LED Strip wilt bedienen. Een andere optie is om de LED Strip in een profiel te installeren, dit zorgt voor een strakke afwerking.

LED Strips 12 Volt aansluiten

Het aansluiten van 12 Volt LED Strips kan eenvoudig door middel van het volgen van de volgende stappen:

 1. Verzamel de benodigde materialen: een 12 volt adapter, LED-strips, een soldeerbout en soldeer, draadstrippers en elektrische tape.
 2. Knip de LED-strip op de gewenste lengte en verbind de draden met de omvormer/transformator. Indien je er een dimmer of ontvanger (voor een afstandsbediening) tussen heeft moeten de draden eerst daaraan verbonden worden. Zorg er hierbij voor dat de draden lang genoeg zijn om verbinding te maken met de stroomvoorziening en dat de juiste draden van de LED-strip zijn verbonden (meestal is er een plus en een min draad).
 3. Sluit vervolgens de adapter/omvormer aan op netstroom. Sommige omvormers beschikken over een eurostekker, deze kun je direct in het stopcontact steken. Andere omvormers moeten direct aan de stroomdraden van het netstroom verbonden worden. Zorg er hierbij voor dat de polariteit overeenkomt (de plusdraad van de LED-strip moet op de plus-terminal van de voeding worden aangesloten en vice versa).
 4. Test de verbindingen om ervoor te zorgen dat de LED’s goed werken en dat er geen kortsluiting is.
 5. Optioneel: kijk of de dimmer en afstandsbediening werken om zo de LED Strip te kunnen bedienen

Aansluitschema éénkleurige 12 Volt LED Strip

Hieronder is het aansluitschema van een één kleurige LED Strip 12 Volt te zien. De dimmer is een optioneel om de LED Strip te kunnen dimmen.

ED Strip 12 volt aansluiten installatieschema eenkleurige led strip - klaar

Aansluitschema RGB 12 Volt LED Strip

Hieronder is het aansluitschema van een RGB LED Strip 12 Volt te zien. De RGB Controller zorgt ervoor dat je door middel van de afstandsbediening de LED Strip kunt dimmen en van kleur kunt doen veranderen. Hiermee is het ook mogelijk om de LED Strip in- en uit te schakelen.

LED Strips op 12 Volt online bestellen bij LedLoket

LED Strips zijn eenvoudig en gemakkelijk online te bestellen bij LedLoket. De LED Strips in ons assortiment zijn te verkrijgen in diverse lichtkleuren, voltages en wattages. Indien je voor 16:00 besteld, heb je het de volgende werkdag al in huis! Wanneer je vragen hebt over het knippen van LED Strips kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen graag bij advies of vragen.