Menu

Hoeveel inbouwspots plaats je per m2?

Hoeveel spots per m2? Dit moet je allemaal weten!

Hoeveel spots je per vierkante meter plaatst hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld: de lichtopbrengst, het vermogen maar natuurlijk ook het type lichtbron. LED spots zijn op verschillende plekken te installeren. Ga je bijvoorbeeld voor inbouw LED spots, LED opbouwspots of LED wandspots?

Hierbij is het van belang om te bedenken wat de specifieke toepassing en het gewenste effect van de LED Spots moet zijn. Bij het plaatsen van spots worden diverse richtlijnen opgevolgd. Vaak wordt al regel aangehouden dat LED Spots op een afstand van 1-2 meter van elkaar geplaatst moeten worden. Deze afstand zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig verspreid wordt en dat het licht niet te fel is. Indien je inbouwspots te dicht bij elkaar plaatst kan dit verblinding aan de ogen veroorzaken. Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van de kamer. In een grote kamer heb je meerdere LED Spots nodig om het gewenste effect te bereiken, in kleine kamers zijn minder LED Spots al voldoende.

Factoren aantal spots per m2

Er zijn enkele factoren waarmee je rekening dient te houden bij het plaatsen van LED (inbouw)spots:

Vuistregel aantal inbouwspots per vierkante metet

  • Het vermogen van de lichtbron: het vermogen van de lichtbron bepaald hoeveel licht er per vierkante meter nodig is. Het vermogen hangt samen met de lichtopbrengst van de lamp, dit geeft weer hoe fel de lichtbron is.
  • Het soort lichtbron: het soort lichtbron heeft ook invloed op het aantal spots wat je nodig hebt. LED verlichting straalt meer licht uit dan huidige spaar- en halogeen verlichting. Bij het vervangen dient hier rekening mee gehouden te worden.
  • De grootte van de ruimte: des te groter de ruimte, des te meer verlichting je nodig hebt.
  • De reflectie van de oppervlaktes in de ruimtes: een witte muur weerkaatst meer licht dan een donkere muur. De reflectiviteit van de muren en de kleur hiervan bepaald hoeveel lichtbronnen je nodig hebt.

Voor het bepalen van de hoeveelheid spots in een bepaalde ruimte hanteren wij een vuistregel. Bij deze vuistregel wordt er uit gegaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2 Watt = 1 m2. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel, dit is afhankelijk van de situatie. Op een werkplek is er meer behoefte aan licht dan in een gezellige woonkamer.

Aantal verlichte m2 bij diverse wattages

Met de termen wattage en lumen wordt het vermogen en de lichtopbrengst van een lichtbron weergegeven. Deze waardes geven echter niet weer hoeveel vierkante meters er belicht worden. Hieronder wordt er voor diverse wattage het aantal belichte vierkante meters weergegeven.

Aantal spots per m2. Aantal wattage per m2

Hoe ver moeten de spots uit elkaar geplaatst worden?

De afstand tussen de spots hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de afstand tussen het plafond en de vloer. Hoeveel graden een lichtbron heeft speel ook een rol mee in hoe ver de spots van elkaar geplaatst moeten worden. In de tabel hieronder worden diverse gradenbundels van spots weergegeven. In de kolom aan de rechterkant wordt de ruimte tussen de spots aangegeven.

Tabel gradenbundel met aantal spots

LED inbouwspots online bestellen bij LedLoket

Bij LedLoket hebben wij een ruim assortiment LED inbouwspots en LED spots voor iedere situatie. Zo kunt u voor iedere sfeer en ruimte de geschikte spot aanschaffen.

Indien u voor 16:00 besteld, heeft u de verlichting de volgende dag al in huis! Voor vragen en/of advies kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze medewerkers helpen u graag! Geniet van de snelle levering, goede service en de hoge kwaliteit producten!