Maak je feest gezellig met prikkabels!

07-04-2023

Wat is een prikkabel en waarvoor gebruik je die?

Een prikkabel is een elektrische kabel met meerdere fittingen waarop LED lampen kunnen worden aangesloten. De kabel heeft meestal een lengte van enkele- tot tientallen meters en is ontworpen om te worden gebruikt als tijdelijke verlichting voor feesten, festivals, evenementen of andere gelegenheden waar extra verlichting nodig is. De prikkabel is gemakkelijk te installeren en kan worden gebruikt om sfeervolle verlichting te creëren in bijvoorbeeld een tuin, op een terras of op een festivalterrein. Door de flexibiliteit van de kabel en de vele fittingen kan de verlichting gemakkelijk worden aangepast aan de specifieke omgeving of gelegenheid.

Wanneer gebruik je een prikkabel?

Een prikkabel kan worden gebruikt in verschillende situaties waar extra verlichting nodig is. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Feesten: Prikkabels zijn vaak te zien op feesten zoals verjaardagsfeestjes, tuinfeesten, barbecues en andere evenementen. Ze zorgen voor een sfeervolle en gezellige verlichting en kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld een dansvloer, tafels of een pad te verlichten.
  2. Festivals en evenementen: Bij festivals en andere evenementen wordt vaak gebruik gemaakt van prikkabels om de sfeer te versterken en de bezoekers te oriënteren op het terrein. Ze kunnen worden gebruikt om paden te verlichten, om bepaalde gebieden af te bakenen of om opvallende decoratieve verlichting te bieden.
  3. Horeca: Prikkabels worden vaak gebruikt in de horeca, bijvoorbeeld op terrassen van restaurants of cafés. Ze zorgen voor een aangename sfeer en helpen om gasten te oriënteren.
  4. Kerstverlichting: Prikkabels kunnen ook worden gebruikt als kerstverlichting, bijvoorbeeld om bomen of struiken te verlichten.
  5. Tijdelijke verlichting: Prikkabels kunnen ook worden gebruikt als tijdelijke verlichting voor bouwplaatsen, evenementenlocaties, en andere plekken waar geen permanente verlichting aanwezig is.

Over het algemeen kan een prikkabel worden gebruikt op elke locatie waar extra verlichting nodig is en waar het niet praktisch is om permanente verlichting te installeren.

Welke LED lampen kun je in de prikkabel gebruiken?

Bij het gebruik van een prikkabel met LED-lampen is het belangrijk om te letten op het type fitting van de lampen. Prikkabels hebben meestal E27-fittingen, wat betekent dat de lampen die je gebruikt ook E27 fittingen moeten hebben.Prikkabel - 10 meter - 15 meter - 20 meter - E27 fittingen - incl lamp

Verder is het belangrijk om LED-lampen te kiezen die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Deze lampen hebben een hogere weerstand tegen vocht en weersinvloeden dan binnenshuis lampen. Het is aan te raden om te kiezen voor LED lampen van glas, deze zijn geschikt tegen regen en vocht.

Ten slotte is het belangrijk om te letten op de lichtopbrengst van de LED-lampen. Prikkabels worden vaak gebruikt voor decoratieve verlichting en sfeerverlichting, dus het is aan te raden om te kiezen voor lampen met een warmwitte kleurtemperatuur en een lagere lichtopbrengst (bijvoorbeeld 1 tot 5 watt). Hiermee creëer je een aangename en gezellige sfeer.

Kortom, kies bij het gebruik van een prikkabel voor LED-lampen met E27-fittingen, geschikt voor gebruik buitenshuis en met een warm witte kleurtemperatuur en een lagere lichtopbrengst.

led filament lamp E27 G45 lamp dimbaar 2700K warm wit - vooraanzicht
E27 lampen

De afstand tussen de lampen op de prikkabel

Wat is een prikkabel en waarvoor gebruik je die - afstand tussen lampen

De afstand tussen de lampen op een prikkabel kan variëren afhankelijk van het type kabel en de fabrikant. Over het algemeen hebben prikkabels een standaardafstand tussen de lampen van ongeveer 50 tot 100 cm. Dit betekent dat er ongeveer 10 tot 20 lampen op een kabel van 5 meter kunnen worden aangesloten.

Sommige prikkabels hebben een instelbare afstand tussen de lampen, waardoor je de verlichting kunt aanpassen aan de specifieke omgeving of gelegenheid.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een prikkabel rekening te houden met de afstand tussen de lampen. Een kabel met een grotere afstand tussen de lampen kan minder geschikt zijn voor gedetailleerde verlichting, terwijl een kabel met een kleinere afstand tussen de lampen mogelijk meer lampen nodig heeft om een ​​grotere ruimte te verlichten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de belasting van de kabel. Hoe meer lampen er op de kabel zijn aangesloten, hoe groter de belasting op de kabel en het stopcontact zal zijn. Zorg ervoor dat je niet te veel lampen op de kabel aansluit en dat je een geschikt stopcontact of verlengsnoer gebruikt om de belasting te verdelen.

Meerdere prikkabels aan elkaar door verbinden

Als je meerdere prikkabels wilt verbinden om een ​​grotere afstand te overbruggen of een grotere oppervlakte te verlichten, is het mogelijk om deze kabels aan elkaar te verbinden. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het type kabel en de fabrikant.

Sommige prikkabels beschikken over een speciale aansluiting aan beide uiteinden, zodat je meerdere kabels aan elkaar kunt bevestigen. In andere gevallen kunnen speciale verbindingsstukken worden gebruikt om de kabels aan elkaar te koppelen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te raadplegen voor specifieke informatie over hoe de kabels kunnen worden verbonden.

Wanneer je meerdere prikkabels aan elkaar verbindt, is het belangrijk om rekening te houden met de belasting op het stopcontact. Het is aan te raden om de totale belasting van de aangesloten lampen te controleren en te zorgen dat deze binnen de limieten van het stopcontact en de stroombron blijft. Het gebruik van een geschikt verlengsnoer of verdeeldoos kan helpen om de belasting over meerdere stopcontacten te verdelen. Verder is het ook van belang om ervoor te zorgen dat de kabels niet beschadigd zijn en dat de stekkers goed in de aansluitingen passen om kortsluiting of andere problemen te voorkomen.

LED Prikkabels waterdicht monteren en ophangen

Het is belangrijk om LED prikkabels op de juiste manier te monteren en op te hangen, zodat ze veilig en waterdicht zijn. Hieronder volgen enkele tips om LED prikkabels op een veilige manier op te hangen en te monteren:

1. Kies een geschikte locatie: Kies een locatie waar de prikkabel goed tot zijn recht komt en waar het gemakkelijk is om de kabel op te hangen. Het is belangrijk om rekening te houden met de waterdichtheid van de kabel, dus kies een locatie waar de kabel niet wordt blootgesteld aan overmatig vocht of regen.
  2. Controleer de kabel: Controleer voordat je de kabel ophangt of er geen beschadigingen of scheuren in de kabel zitten. Zorg er ook voor dat de stekkers en fittingen goed vastzitten en goed beschermd zijn tegen water.
  3. Gebruik geschikte bevestigingsmiddelen: Gebruik bevestigingsmiddelen die geschikt zijn voor de ondergrond waarop je de kabel wilt ophangen. Als je de kabel aan een muur wilt bevestigen, gebruik dan bijvoorbeeld schroeven en pluggen die geschikt zijn voor de muur. Als je de kabel buiten wilt ophangen, zorg er dan voor dat de bevestigingsmiddelen bestand zijn tegen water en corrosie.Wat is een prikkabel en waarvoor gebruik je die - schutting
  4. Zorg voor een goede afstand tussen de lampen: Zorg ervoor dat de lampen op gelijke afstand van elkaar zijn geplaatst om een gelijkmatige verdeling van het licht te krijgen. Controleer ook de belasting van de kabel en zorg ervoor dat je niet te veel lampen op de kabel aansluit.
  5. Bevestig de kabel goed: Bevestig de kabel op een veilige manier zodat hij niet kan losraken of vallen.
  6. Steek de stekker in het stopcontact en geniet van je nieuwe prikkabel!

Door deze tips te volgen kun je een LED prikkabel veilig en waterdicht monteren en ophangen, zodat je kunt genieten van sfeervolle verlichting in je tuin, op je balkon of in een andere buitenruimte.

Prikkabels online bestellen

Prikkabels koop je voordelig en veilig online in onze webshop. LedLoket levert LED verlichting van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. Naast prikkabels hebben wij ook een ruim assortiment LED Tuinverlichting. Mocht je toch nog vragen hebben over de aanschaf van prikkabels of de installatie ervan, neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan altijd voor je klaar.

Complete set | Prikkabel 20 meter | Incl. 20 dimbare filament lampen | 1W | 2000K | Vooraanzicht LED Tuinpaal - Staande buitenlamp - 7 Watt - 40cm - Zwart - IP65 - 3000K - Warm wit - BALI
Prikkabels LED Tuinverlichting