Opbouw- of inbouwspots, wat is het verschil?

15-09-2022

LED Opbouwspots en inbouwspots

Wij krijgen de volgende vraag vaak: wat is het verschil tussen LED opbouwspot en LED inbouwspots en welke heb ik nodig? Bent u op zoek naar een gezellige maar toch praktische lamp voor binnen of voor buiten? Bij LedLoket hebben we een ruim assortiment opbouwspots en inbouwspots. In deze blog leggen we u de verschillen uit en waar u bij de producten op dient te letten.

Wat is een LED inbouwspot?

Inbouwspots worden, zoals de naam ook doet denken, in het plafond gemonteerd. Bij dit type LED spots dient u goed op te letten welk type plafond u heeft en of de inbouwspot hier in past. LED inbouwspots zorgen voor een strakke look en zijn mooi afgewerkt in combinatie met uw plafond. Inbouwspots zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en maten, voor ieder interieur heeft LedLoket de perfecte inbouwspot! Inbouwspots zijn tegenwoordig niet alleen functioneel, maar ook erg mooi en sfeervol. Naast functioneel licht geven de spots ook mooi sfeerlicht. Wanneer u dimbare inbouwspots neemt, kunt u het licht ook nog eens dimmen. Dit is erg fijn voor in de woonkamer of in de keuken. Met onze LED spots verlichting bespaart u niet alleen op uw energiekosten maar ook op de vervangingskosten. De levensduur van onze inbouwspots LED is tot maar liefst 30 keer zo lang als uw oude spaar- of halogeen lampen.

LED inbouw en opbouwspot zwart gu10 fitting - rond - 75 mm - zijaanzicht met spot aan LED Inbouwspot MIRAN - 6 Watt - lage inbouwhoogte- Dimbaar - 68mm - kantelbaar - zwart - rond
LED inbouwspots Inbouwspot zwart

Waar moet u op letten bij aanschaffen van LED inbouwspots?

Het online bestellen van LED inbouwspots kan lastig zijn, de spots zijn namelijk te verkrijgen in verschillende vormen, kleuren en wattages. Indien u vagen heeft kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. Bij de aanschaf van inbouwspots dient u op de volgende punten te letten: LED ondiepe Inbouwspot 5W | Dimbaar | 80mm | Zwart | vierkant - afmetingen

• De zaagmaat van de LED inbouwspots. Heeft u momenteel al inbouwspots in uw plafond of gaten van oude inbouwspots? Het is hierbij van belang dat de nieuwe LED inbouwspots dezelfde zaagmaat hebben als uw oude inbouwverlichting. De zaagmaat is ook wel de inbouw afmetingen van de inbouwspot. De zaagmaat wordt altijd aangegeven bij de producten. In de afbeelding hiernaast ziet u een voorbeeld van de afmetingen van een LED inbouwspot. In de afbeelding is te zien dat de inbouwspot een zaagmaat heeft van 80mm.
  • De inbouw hoogte van de LED inbouwspots. Hoeveel hoogte/beschikbare ruimte heeft u tussen het plafond? Dit is van belang bij het aanschaffen van LED inbouwspots. Indien u een laag plafond heeft, heeft u ook LED inbouwspots nodig met een lage inbouwhoogte. Indien u een hoog plafond heeft met veel ruimte, kunt u een hogere inbouwspot nemen. Bij onze inbouwspots wordt altijd de inbouwhoogte aangeven. In de afbeelding hiernaast ziet u een voorbeeld van de afmetingen van een LED inbouwspot. In de afbeelding is te zien dat de inbouwspot een hoogte heeft van 30mm.
  • De IP-waarde van de LED inbouwspots. Worden de inbouw spots geplaatst in een vochtige ruimte? Hier dient u rekening mee te houden, u kunt hierbij beslissen of u waterdichte of vochtdichte inbouw spots nodig heeft. Kijk hiervoor naar de IP-Waarde van de Inbouw armatuur (de IP-Waardes IP44 tot IP68 zijn vocht bestendig). Hoe hoger de IP waarde, hoe beter de LED inbouw armatuur spot bestendig is tegen vocht.

Wat is een LED opbouwspot?

LED opbouwspots worden aan het plafond van uw ruimte gemonteerd. Bij deze spots hoeft u geen rekening te houden met het type plafond, de spots worden namelijk gewoon tegen het plafond geplaatst. Dit is zeer eenvoudig en hierdoor passen de spots altijd. Verder vallen opbouwspots meer op dan inbouwspots en hebben deze meer een decoratieve functie. De installatie van opbouwspots is zeer makkelijk, hierdoor hangen deze ook snel in uw huis! LedLoket heeft opbouwspots voor iedere stijl in het assortiment. Wij hebben moderne (strakke) opbouwspots in het assortiment, maar ook stoere opbouwspots voor een industriële stijl.

Opbouwspot zwart - kantelbaar - rond - 96 x 125mm - dimbaar LED Opbouwspot rond kantelbaar en draaibaar - opbouw - zwart - GU10 fitting
LED opbouwspots Opbouwspot zwart

Waar moet u op letten bij de aanschaf van LED opbouwspots?

De aanschaf van LED opbouwspots kan lastig zijn, natuurlijk staat onze klantenservice altijd klaar om u te helpen. LED opbouwspots zijn onder andere in het zwart, wit en zilver beschikbaar. Daarnaast zijn opbouwspot verkrijgbaar met verschillende hoeveelheden lichtpunten. Zo zijn er enkele opbouwspots verkrijgbaar, dit zijn opbouwspots met 1 lichtpunt. Daarnaast zijn er ook dubbele en driedubbele opbouwspots verkrijgbaar. Dit zijn LED opbouwspots met 2 of 3 lichtpunten. Bij de aanschaf van opbouwspots dient u op de volgende punten te letten:

• De afmeting van de LED opbouwspots. Wij krijgen vaak de vraag: valt een LED opbouwspot over mijn inbouwdoos heen? Dit verschilt per product en het is daarom van belang om goed naar de afmetingen te kijken. Bij iedere plafondplaat benoemen wij afmetingen, zo kunt u eenvoudig opmeten of de opbouwspot over uw stroompunt heen valt. Zo voorkomt u problemen en kunt u uw LED opbouwspot eenvoudig monteren. Hiernaast ziet u een voorbeeld van de afmetingen van een opbouwspot. U ziet dat de opbouwspot een lengte heeft van 450mm en een breedte van 50mm. Aan de hand van deze informatie kunt u opmeten of de opbouwspot geschikt is voor uw situatie.
  • De gewenste lichtbron voor in uw LED opbouwspots. De meeste opbouwspots beschikken over een GU10 fitting. Deze opbouwarmaturen zijn geschikt voor GU10 spots. LedLoket heeft een ruim assortiment LED GU10 spots. U kunt hierbij kiezen tussen de gewenste lichtkleuren, lichtsterkte en dimbaarheid. Bij bepaalde opbouw verlichting zit ook een lichtbron ingebouwd. In dit geval hoeft u geen aparte lichtbron meer aan te schaffen. Dit wordt altijd bij de producten aangegeven.
  • De IP-waarde van de LED opbouwspot. Wilt u de verlichting op een vochtige plek of in de badkamer monteren? Het is dan van belang dat de opbouwspots bestendig zijn tegen water. Dit wordt altijd aangeduid met de IP-waarde van een product. Indien u een opbouwspot in de badkamer wilt plaatsen raden wij aan om plafondspot met een IP-waarde van IP44 of hoger te nemen.

LED opbouw plafond spot drie dubbel en dubbel zwart GU10 fitting - sfeerfoto