Menu

Tips om de juiste lampenkap te vinden

Tips-om-de-juiste-lampenkap-te-vinden-verchillende-types-lampenkappen-banner-goed.jpg

Welke lampenkap heb ik nodig?

Je bent op zoek naar een nieuwe sfeervolle lamp of je hebt een oude lampenvoet en daar moet een nieuwe kap op. Het vinden van een mooie lampenkap is dan een grote uitdaging, want wat past nou precies bij je interieur en welke grootte heb je nodig? Lampenkappen zijn er in verschillende grootte, kleuren en materialen. Zo heb je lampenkappen van stof of lampenkappen van glas. Maar welke heb je nou precies nodig?

Een lampenkap is een decoratieve en functionele kap die over een lamp wordt geplaatst om het licht te verspreiden en te filteren. Lampenkappen kunnen worden gebruikt op staande lampen, tafellampen, wandlampen en plafondlampen. In dit artikel geven we alle tips die helpen bij het kiezen van de perfecte lampenkap.

Tip 1: Kies de juiste fitting

binnenkant lampenkapLet bij het kopen van een nieuwe lampenkap op of deze het juiste formaat fitting heeft voor de lichtbron en de lampvoer. De meeste voorkomende fittingen bij sfeerverlichting zijn:

De E27 fitting is een grotere fitting en wordt meestal gebruikt voor grotere lampen en lampenkappen, terwijl de E14 fitting kleiner is en wordt gebruikt voor kleinere lampen en lampenkappen.

Om te weten welke fitting geschikt is voor jouw lampenkap, moet je kijken naar de afmetingen van de lampenkap en de specificaties van de lamp die je wilt gebruiken. Op de verpakking van de lamp staat vaak welke fitting deze heeft. Als je niet zeker weet welke fitting je nodig hebt, kun je altijd contact met onze klantenservice opnemen.

Tip 2: Kies de juiste breedte lampenkap

De juiste breedte van een lampenkap hangt af van de grootte van de lamp en de ruimte waarin de lamp wordt geplaatst. Over het algemeen geldt dat de breedte van de lampenkap ongeveer gelijk moet zijn aan de hoogte van de lampenvoet. Als vuistregel kun je dus stellen dat de diameter van de lampenkap ongeveer gelijk moet zijn aan de hoogte van de lampvoet. Je kunt hier natuurlijk altijd iets van afwijken.

Een andere manier waarop je de breedte van de kap kunt berekenen is aan de hand van de voet van de lamp. Bereken de breedte van de lampenvoet keer twee, zo krijg je een schatting van hoe breed de lampenkap ongeveer moet zijn. Bijvoorbeeld bij een staande lamp met een lampenvoet van 20 cm doorsnede. Hierbij kun je het beste een lampenkap bestellen met een breedte van: 2 x 20cm = 40cm.

Bovendien moet je rekening houden met de grootte van de ruimte waarin de lamp wordt geplaatst. Een te grote lampenkap kan de ruimte overweldigen en een te kleine lampenkap kan de lamp en de ruimte eromheen er ongebalanceerd uit laten zien. In de afbeelding hieronder zie je de aanbevolen breedtes voor diverse lampenvoeten.

Tips om de juiste lampenkap te vinden - maten lampenkappen

 

Tip 3: Kies de juiste hoogte lampenkap

Tips om de juiste lampenkap te vinden - hoogte lampenkap met voetNaast de breedte van de lampenkap, is ook de hoogte van de lampenkap van belang. Het bepalen van de juiste hoogte van een lampenkap hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de lamp, de ruimte waarin de lamp wordt geplaatst en het doel van de lamp.

Over het algemeen geldt dat de hoogte van de lampenkap ongeveer gelijk moet zijn aan de helft van de hoogte van de lampenvoet. Dit zorgt voor een evenwichtige verhouding tussen de lampenkap en de lampenvoet. Een lampenkap die te hoog of te laag is, kan de lamp onbalans brengen en er onaantrekkelijk uit laten zien.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de grootte van de ruimte waarin de lamp wordt geplaatst. Als de lamp te hoog is voor een kleine ruimte, kan het de ruimte overweldigen en claustrofobisch aanvoelen. Als de lamp te laag is voor een grote ruimte, kan het er verloren uitzien in de ruimte.

Het is ook belangrijk om te overwegen waarvoor je de lamp gebruikt. Als de lamp wordt gebruikt om te lezen of werken, moet de lampenkap hoog genoeg zijn om het licht op het werkoppervlak te richten. Als de lamp wordt gebruikt voor decoratie of sfeerverlichting, kan een kortere lampenkap geschikter zijn.

Tip 4: De plaats waar de lamp komt te staan

Het kiezen van de juiste plaats voor een lampenkap hangt af van de functie van de lamp en de inrichting van de ruimte. Over het algemeen geldt dat de lampenkap moet worden geplaatst op een hoogte waarbij het licht niet in de ogen schijnt en waarbij de lamp een praktisch doel dient.

Bij het plaatsen van een tafellamp met een lampenkap moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de lampenkap zich op ooghoogte bevindt wanneer je zit. Dit zorgt ervoor dat het licht op het werkoppervlak of de pagina van een boek schijnt en niet direct in de ogen.

Bij een vloerlamp met een lampenkap moet je ervoor zorgen dat de lamp op de juiste hoogte wordt geplaatst, zodat het licht de gewenste gebieden verlicht zonder de ogen te verblinden. Bovendien moet de lamp niet in de weg staan van meubels of doorgangen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de inrichting van de ruimte. Een lampenkap kan dienen als een decoratief element en kan de inrichting van de ruimte accentueren. Plaats de lampenkap bijvoorbeeld op een strategische locatie waar de lamp en lampenkap een aanvulling vormen op de algehele inrichting van de kamer.

Tip 5: Het materiaal en de kleur van de lampenkap

Wees moedig met kleur en kies een keer voor wat anders! Een witte kap is functioneel, toch raden wij aan om ook eens een andere kleur te overwegen. Een lampenkap is een snelle en simpele manier om kleur aan te brengen in een ruimte.

De kleur van een lampenkap kan invloed hebben op de sfeer van de kamer en kan worden aangepast aan het kleurenschema van de ruimte. Een witte lampenkap kan bijvoorbeeld een zacht en diffuus licht geven en past goed bij een neutraal kleurenschema. Een zwarte lampenkap kan een dramatisch effect geven en past goed bij moderne interieurs. Kleurrijke lampenkappen kunnen een pop van kleur toevoegen aan de kamer en zijn geschikt voor speelse en levendige inrichtingen.

Lampenkappen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals stof, papier, glas, metaal en kunststof. Stoffen lampenkappen hebben een zachte en gezellige uitstraling en passen goed bij traditionele en rustieke inrichtingen. Glazen en metalen lampenkappen hebben een strakke en moderne uitstraling en passen goed bij hedendaagse interieurs. Papieren lampenkappen kunnen een uniek en speels effect geven en passen goed bij informele inrichtingen.

Tip 6: Neem je oude lampenvoet mee naar de winkel

Als je een nieuwe lampenkap gaat kopen, kan het nuttig zijn om je oude lampenkap of lampenvoet mee te nemen naar de winkel. Op deze manier kun je zien hoe de nieuwe lampenkap eruit ziet op de lampenvoet en of het goed past bij de inrichting van de kamer.

Als je van plan bent om een nieuwe lampenkap te kopen zonder een bestaande lampenvoet, kun je een foto meenemen van de ruimte waarin de lamp zal worden geplaatst. Op deze manier kunnen wij je helpen bij het kiezen van een lampenkap die past bij de inrichting van de kamer.

Jouw sfeervolle nieuwe lamp zelf samenstellen bij LedLoketWandlamp highlight modern e27 fitting optioneel dimbaar - brons

Bij LedLoket kun je ook je lamp samenstellen. Het samenstellen van een LED lamp kan een geweldige manier zijn om een lamp te creëren die aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren voldoet. Hiervoor kun je de volgende producten bestellen:

    1. Kies het statief: kies een statief dat past bij de stijl van jouw interieur en de grootte van de ruimte waarin de lamp wordt geplaatst. Er zijn verschillende soorten statieven beschikbaar, zoals modern, industrieel en klassiek. Wij hebben verschillende statieven in het assortiment voor: vloerlampen, tafellampen en wandlampen.
    2. Kies een lampenkap: bij ons in het assortiment vindt je verschillende soorten lampenkappen. Zo hebben we verschillende lampenkappen van glas of van stof. Deze kunnen gecombineerd worden met de diverse statieven.
    3. Kies de LED-lichtbron: kies een LED-lichtbron die geschikt is voor jouw behoeften. Er zijn verschillende soorten LED-lichtbronnen beschikbaar, zoals warm wit, koel wit en gekleurde LED’s.

Bekijk al onze lampenkappen