Menu

TL buizen vervangen voor LED buizen

LED halogeen buizen vervangen voor LED buizen - banner montage led tl buizen

TL Verlichting vervangen voor LED Buizen

In deze blog wordt uitgelegd hoe je huidige TL buizen kunt vervangen voor LED buizen. Indien je de huidige armaturen wilt behouden en over wilt stappen op LED zijn er vaak aanpassingen aan het armatuur nodig. De verschillende opties en stappenplannen worden hier besproken.

Is mijn TL armatuur geschikt voor een LED TL buis?

Om te bepalen of een TL armatuur geschikt is voor een LED TL buis, moet je controleren of het armatuur is ontworpen voor het gebruik van LED buizen. Bij het vervangen van LED voor halogeen moet je met enkele zaken rekening houden. Bij oude TL-buizen wordt in de armatuur gebruikgemaakt van een voorschakelapparaat (de stroomopwekker) en een starter (deze zorgt dat de lamp aan gaat). Bij LED Buizen en armaturen zijn zowel het voorschakelapparaat als starter niet meer nodig. Led buizen kunnen dus direct worden aangesloten op netstroom (220V). Naast dat LED Buizen energiezuiniger zijn, zijn de armaturen dat ook. LED armaturen maken namelijk geen gebruik meer van een voorschakelapparaat en starter, deze twee onderdelen verbruiken naast de lichtbronnen ook stroom.

Wanneer je gebruik wilt maken van de oude armaturen van de huidige TL-buis (geen led), dan zijn er twee mogelijkheden:
1. Je houdt het huidige armatuur intact en vervangt de oude starter door een led-starter. De led-starter fungeert als een dummy en wordt vaak bij een nieuwe LED TL buis geleverd.
2. Je haalt de starter en het voorschakelapparaat weg en sluit daarna de led-TL aan. Hiermee bespaar je extra energie door het verwijderen van deze twee onderdelen.

Bij het behouden van de huidige armaturen zijn er dus twee opties: het gebruiken van een led-starter of het verwijderen van de starter en het voorschakelapparaat. Beide opties worden hieronder verder toegelicht.

TL buizen vervangen met behulp van een LED Starter

Een halogeen TL armatuur met starter kun je op verschillende manieren herkennen. De TL buis flikkert even wanneer je deze inschakelt en het is ook vaak aan de buitenkant van het armatuur te herkennen. Wanneer je een LED TL buis in je huidige armatuur wilt plaatsen, moet je de starter vervangen voor een LED Dummy starter. Deze dummy wordt vaak meegeleverd bij LED TL buizen, dit wordt altijd bij het product aangegeven. Voordat je aan de slag gaat is het altijd van belang om de stroom uit te schakelen, zo kun je veilig aan de slag gaan. Voor het vervangen kun je de volgende stappen volgen.

 1. Schakel de stroom/elektriciteit uit.
 2. Draai de halogeen TL buis een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 3. Draai de starter een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 4. Plaats de nieuwe LED Dummy op de plek waar de oude starter zat
 5. Plaats de LED buis op de plek waar de oude buis zat
 6. Schakel de stroom/elektriciteit weer aan.

Bovenstaande manier is de meest eenvoudige en snelle manier voor het vervangen van TL buizen. Een optionele stap hierbij is om het voorschakelapparaat te verwijderen of buiten werking te stellen. Hierdoor bespaar je extra energie, ook zorgt dit voor een langere levensduur van een TL buis. In onderstaande afbeelding is de oude en nieuwe situatie weergegeven.

Het verwijderen van de starter en ballast

Met deze methode worden zowel de starter als het voorschakelapparaat verwijderd. Zo ga je de LED TL buizen direct aansluiten op netstroom (220V). Hiermee werken de oude armaturen op dezelfde manier als nieuwe LED armaturen. Het verwijderen van de VSA en starter zorgt voor een besparing van 30% qua stroom, het loont dus zeker om je gehele armatuur om te bouwen. Om deze reden kiezen veel mensen voor deze optie in plaats van enkel het vervangen van de starter. Voor het vervangen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Schakel de stroom/elektriciteit uit.
 2. Draai de halogeen TL buis een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 3. Maak het TL armatuur open en zoek naar een klein blokje waar VSA of ballast op staat.
 4. Knip de draden die naar de VSA heen lopen door en sluit deze aan op het voetje van de LED TL buis.
 5. Vervolgens verwijder je de starter. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijden van de VSA. Knip de draden door en sluit de draad aan op het voetje van de TL buis.  Let op: LED TL wordt aan één kant gevoed. Sluit dus beide draden aan op één kant van het armatuur.
 6. Plaats de nieuwe LED TL buis in het armatuur. Let er hierbij op dat de voedingskant van de buis aan de voedingskant van het armatuur geplaatst wordt.

Bovenstaande manier is de meest energiezuinige manier voor het vervangen van TL buizen. In onderstaande afbeelding is de oude en nieuwe situatie weergegeven. Daarnaast wordt ook aangegeven welke kabels je door moet knippen.

LED halogeen buizen vervangen voor LED buizen - verwijderen van de VSA en starter

Een dubbel TL armatuur vervangen voor LED

Naast enkele armaturen zijn er ook dubbele armaturen, hier zitten twee of meer TL buizen in. Het ombouwen van deze armaturen is iets ingewikkelder dan het ombouwen van enkele armaturen. In een dubbel armatuur zitten de volgende onderdelen:

 • Twee TL buizen
 • Twee starters
 • Eén voorschakelapparaat (VSA)

Net als bij enkele armaturen kun je ervoor kiezen om enkel de starters te vervangen voor LED Starters. De meeste mensen kiezen ervoor om beide starters en het voorschakelapparaat te verwijderen, hiermee bespaar je de meeste stroom. Voor het ombouwen van dubbele armaturen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Schakel de stroom/elektriciteit uit.
 2. Draai de halogeen TL buizen een kwartslag om deze uit het armatuur te verwijderen.
 3. Maak het TL armatuur open en zoek naar een klein blokje waar VSA of ballast op staat.
 4. Knip de draden die naar de VSA heen lopen door en sluit deze aan op de voetjes van de LED TL buis.
 5. Vervolgens verwijder je de starters. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijden van de VSA. Knip de draden door en sluit deze aan op de voetjes van de TL buizen.  Let op: LED TL wordt aan één kant gevoed. Sluit dus beide draden aan op één kant van het armatuur.
 6. Plaats de nieuwe LED TL buizen in het armatuur. Let er hierbij op dat de voedingskant van de buizen aan de voedingskant van het armatuur geplaatst wordt.

In onderstaande afbeelding is de oude en nieuwe situatie weergegeven. Daarnaast wordt ook aangegeven welke kabels je door moet knippen en hoe je deze aan moet sluiten.
LED halogeen buizen vervangen voor LED buizen - dubbele tl buizen vervangen voor led

LED TL buizen online bestellen bij LedLoket

LED TL buizen koop je voordelig en veilig online in onze webshop. LedLoket levert LED TL buizen van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. De LED buizen beschikken over een garantietermijn tot wel 5 jaar en een levensduur van 25.000+ branduren. Hiermee bent je verzekerd van een hoge kwaliteit. Mocht je toch nog vragen hebben over de aanschaf van LED TL buizen of het ombouwen van je huidige armaturen, aarzel geen moment en neem contact met ons op. Onze experts staan altijd voor je klaar.

Bekijk al onze LED TL Buizen