Menu

Waarom flikkert mijn LED Verlichting?

Banner LED knipperende verlichting - E27 lampen

Handige tips om knipperende LED Verlichting te verhelpen

Ben je overgestapt op LED verlichting? In sommige situaties kan het voorkomen dat de LED lampen beginnen te flikkeren of knipperen. Dit is storend en niet prettig voor de ogen. Hoewel sommige mensen denken dat dit aangeeft dat de LED lamp defect of van slechte kwaliteit is, is dit vaak niet het geval. In de meeste gevallen heeft een knipperende LED lamp een andere oorzaak, echter kan dit vaak zonder elektricien opgelost worden. Het knipperen van de lampen kan diverse oorzaken hebben, hieronder geven we de meest voorkomende oorzaken van dit probleem.

1. Het gebruik van een halogeendimmer of gloeilampdimmer

LED lampen 3 stuks voorbeeld voor knipperende lampen

Wanneer je net over bent gestapt op LED verlichting, kan het zijn dat de lampen wel vervangen zijn, maar de dimmers nog niet. Wij zien vaak dat mensen LED verlichting met een halogeendimmer proberen te dimmen. Dit is dus het gebruik van een verkeerde dimmer. De meeste dimmers voor halogeen- en spaarlampen hebben een minimaal wattage nodig om te kunnen functioneren. Dit is bijvoorbeeld een minimaal wattage van 25 Watt. LED Verlichting heeft een veel lager vermogen nodig om dezelfde hoeveelheid licht te kunnen produceren. Hierdoor zien wij dat het minimale benodigde wattage voor een halogeen dimmer met LED verlichting niet behaald wordt. Dit probleem kan echter makkelijk opgelost te worden door uw oude dimmer te vervangen voor een LED Dimmer.

Voorbeeld: U beschikt over een halogeen dimmer met een minimaal wattage van 25 Watt en maximaal wattage van 200 Watt. U heeft hier 3 halogeen lampen op aangesloten met een wattage van elk 25 Watt. In totaal sluit u dus 75 Watt (3 x 25 Watt) aan op de halogeen dimmer. U neemt de beslissing om over te stappen op LED verlichting. De vervangende LED Lampen hebben elk een wattage van 3,8 Watt en vervangen een wattage van 25 Watt halogeen. Na het vervangen van de lampen sluit u in totaal 11,4 Watt (3 x 3,8 Watt) aan op de halogeen dimmer. Echter wordt met deze LED lampen het minimale wattage van de halogeen dimmer (25 Watt) niet meer gehaald. Om deze reden gaan uw nieuwe LED lampen knipperen. Door uw huidige dimmer te vervangen voor een LED dimmer lost u dit probleem snel en eenvoudig op.

2. Het dimmen van niet-dimbare LED verlichting

Het kan voorkomen dat mensen niet-dimbare LED verlichting aanschaffen en deze vervolgens wel proberen te dimmen. Het gevolg hiervan is dat de LED verlichting te weinig stroom krijgt om volledig te kunnen functioneren. Dit zorgt ervoor dat de lampen gaan knipperen. De oplossing hiervoor is om een dimbare LED lamp te kopen. Een andere optie is om de dimmer te veranderen door een passende aan- en uit schakelaar. Hiermee kunt u de lamp vervolgens in- en uitschakelen.

3. Het verkeerde type LED Dimmer

Het kan voorkomen dat u een verkeerd type LED Dimmer heeft aangeschaft, hierdoor kunnen de lampen gaan knipperen ondanks dat u zowel LED Lampen als een LED dimmer heeft. In dit geval is de aangeschafte LED Dimmer niet geschikt om te combineren met uw LED lampen. Er zijn 2 soorten LED Dimmers verkrijgbaar:

  1. Een fase afsnijdingsdimmer. Dit is de meest voorkomende LED Dimmer en functioneert met 90% van de LED Lampen. De meeste LED lampen werken dus met fase afsnijding. Een fase afsnijdingdimmer wordt aangegeven met de Engelse term: ‘Trailing edge of RC’.
  2. Een fase aansnijdingsdimmer. Dit type LED dimmer wordt aangeven met de Engelse term: ‘Leading edge of RL’. Dit wordt ook op iedere dimmer zelf aangegeven, zo kunt u eenvoudig bij uw huidige dimmer controleren welk type u heeft.

Controleer dus altijd of de dimmer en de LED verlichting van hetzelfde type zijn. Bij ons op de website wordt bij iedere dimmer aangegeven welk type LED dimmer het product betreft. Ook zijn er diverse type LED Dimmers die werken met zowel fase af- en aansnijding. Deze LED Dimmers regelen automatisch de fase aansnijding of fase afsnijding. De LED Dimmer werkt dus altijd.

Ons advies

We adviseren om te kiezen voor de hoge kwaliteit van de ION LED Dimmers (blauwe dimmers) deze hebben een zelf afstel functie en zijn getest met veel merken LED verlichting. Hierdoor werkt deze LED dimmer in de meeste gevallen zonder te knipperen.

 

4. Een defecte driver

Een knipperende LED Lamp kan ook voorkomen door een defecte driver of een defecte transformator. U kunt merken dat u een kapotte driver heeft wanneer de lampen van de één op de andere dag beginnen met knipperen. Er zijn twee types drivers:

  • Drivers die zich in de lamp bevinden.
  • Drivers die naast de LED lamp zitten.

Indien de driver in de LED lamp zit dient u het geheel te vervangen. Wanneer de driver apart van de LED lamp zit kunt u deze vervangen. Verwissel dan de defecte driver voor een nieuwe LED Driver.

Hulp bij knipperende LED Lampen

Heeft u vragen over uw knipperende LED verlichting en heeft u hulp nodig? Onze klantenservice helpt u graag bij vragen en/of advies. Neem gerust contact met ons op!