Menu

Waarom moet je kiezen voor LED Panelen?

Bespaar gemakkelijk energie met LED Panelen

Dat klopt! LED-panelen zijn een uitstekende manier om energie te besparen in je huis of kantoor. Wij zijn allemaal bezig met duurzamer leven en het duurzaam verlichting van onze werkomgeving. LED Panelen zijn de perfecte verlichting voor een werkplek. Hiermee zorg je niet alleen goed voor het milieu, maar bespaar je ook op de energierekening. In deze blog vertellen we je alles over de voordelen, installatie en mogelijkheden met LED Panelen.

Wat zijn LED Panelen?

LED paneel kiezen - dimbare led driver - sfeerfoto led panelen op kantoorWat zijn LED Panelen nou precies? En hoe kies je het beste LED Paneel? LED panelen zijn platte lichtbronnen die bestaan uit een reeks LED-lampjes die op een dunne plaat zijn gemonteerd. Ze worden gebruikt als vervanging voor traditionele verlichtingssystemen zoals TL-buizen of inbouwspots. LED panelen zorgen voor diffuus licht, dit betekent dat het licht egaal over de oppervlakte verspreid wordt. Om deze reden worden paneel veel als werk- of kantoorverlichting toegepast.

Een ander verschil tussen LED panelen en LED buizen is dat je niet direct in het licht kijkt. Dit komt omdat er voor de LEDs een plaat is geplaatst. Bij LED Buizen kijk je wel direct naar de lichtbron. Bij lagere plafonds (2-3 meter) wordt er daarom vaak voor LED panelen gekozen. Dit is prettiger voor de ogen tijdens het werken. De panelen zijn in verschillende maten, vormen en kleurtemperaturen verkrijgbaar, hiermee kunnen de lampen aan verschillende verlichtingsbehoeften voldoen.

De voordelen van LED Panelen

LED-panelen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingssystemen. De LED kantoorverlichting heeft de volgende voordelen:

 • Energiezuinig: LED-panelen verbruiken minder energie dan traditionele verlichtingssystemen, wat leidt tot lagere energiekosten. Met LED panelen bespaar je tot maar liefst 75% op je huidige energieverbruik.
 • Lange levensduur: LED-panelen hebben een gemiddelde levensduur van 50.000 uur, wat veel langer is dan traditionele verlichtingssystemen zoals TL-buizen. Dit betekent minder onderhoud en vervanging van lampen, waardoor je extra bespaard op de kosten.
 • Betere kleurweergave: LED-panelen bieden een betere kleurweergave dan traditionele verlichtingssystemen, waardoor de verlichting beter geschikt is voor activiteiten waarbij kleur belangrijk is, zoals in winkels. showrooms of kantoren.
 • Gelijke verdeling van licht: LED-panelen bieden een uniforme verdeling van het licht, wat zorgt voor een aangename en comfortabele verlichting.,
 • Flexibiliteit: LED-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleurtemperaturen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen en ruimtes.
 • Milieuvriendelijk: LED-panelen bevatten geen kwik of andere schadelijke stoffen en kunnen worden gerecycled aan het einde van hun levensduur, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Hoe sluit je een LED Paneel aan?

Het aansluiten van een LED-paneel kan enigszins verschillen afhankelijk van het specifieke model en de vereisten van de fabrikant. Bij het aansluiten van een heb je enkele onderdelen nodig: het LED paneel, een driver (deze wordt vaak standaard meegeleverd) en een europlug snoer met stekker of GSTi18/Wieland stekker (veel door bedrijven gebruikt). Hier zijn de basisstappen om een LED-paneel aan te sluiten:

 1. Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld en dat er geen spanning op de bedrading staat.LED paneel kiezen - led paneel aansluiten
 2. Haal het oude paneel uit het (systeem)plafond en koppel deze los van het netsnoer.
 3. Sluit het eurosnoer (met stekker) aan de driver aan. Dit doe je door de driver los te schroeven en het snoer aan de wago kroonsteen te installeren. Let op: bij veel LED Panelen is deze stap niet meer nodig. Vaak wordt het paneel al inclusief aangesloten snoer geleverd. Dit is extra makkelijk, omdat het LED paneel dan al over een aangesloten driver en snoer met stekker beschikt.
 4. Sluit de stroomkabel of euro stekker van het paneel aan op de stroomvoorziening. Dit kan een stopcontact zijn of een bedradingssysteem dat is geïnstalleerd door een elektricien.
 5. Controleer de bedrading om er zeker van te zijn dat deze correct is aangesloten. Zorg ervoor dat de draden stevig vastzitten en dat er geen losse verbindingen zijn.
 6. Schakel de stroom weer in en controleer of het LED-paneel goed werkt.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat het LED-paneel correct is aangesloten en veilig werkt. Het is aan te raden om de installatie van het LED-paneel uit te voeren door een gekwalificeerde elektricien, vooral als het om een grotere of complexere installatie gaat. Bij een bedrijfspand met veel panelen wordt vaak een elektricien aangeraden. Bij één of enkele LED panelen kan de installatie ook zelf uitgevoerd worden.

LED panelen dimmen

LED Panelen van LedLoket worden standaard niet dimbaar geleverd (tenzij anders aangegeven). Echter kunnen de meeste LED Panelen wel dimbaar gemaakt worden. Dit doe je door een nieuwe driver aan te schaffen, deze driver/transformator moet dimbaar zijn. Vervolgens zijn de LED panelen met een normale LED Dimmer te dimmen. Op één dimmer kun je meerdere LED Panelen aansluiten, dit hangt van het maximale wattage van de LED Dimmer af. De drie meest voorkomende manieren van het dimmen van een LED paneel zijn:

LED paneel kiezen - dimbare led driver - vooraanzicht driver

 1. Fase-aansnijdingsdimming: Dit wordt ook wel ’trailing-edge dimming’ genoemd en is de meest voorkomende methode om LED-panelen te dimmen. Hierbij wordt de stroomtoevoer naar de LED’s verlaagd door een deel van de stroom af te snijden aan het begin van elke wisselstroomcyclus. Dit kan worden bereikt met behulp van een fase-aansnijdingsdimmer.
 2. 0-10V dimming: Bij deze methode wordt de helderheid van de LED-panelen geregeld door middel van een extern 0-10V signaal. Dit signaal is afkomstig van een speciale dimmer of van een lichtregelsysteem. LED-panelen met 0-10V-dimming moeten worden aangesloten op een speciale driver die het signaal kan verwerken.
 3. DALI dimming: DALI (Digital Addressable Lighting Interface) is een digitaal communicatieprotocol dat wordt gebruikt om verlichtingssystemen te regelen. Bij DALI-dimming worden de LED-panelen aangesloten op een DALI-driver die het signaal ontvangt van een DALI-dimmer of een lichtregelsysteem.

Verschillende lichtkleuren en afmetingen

Er zijn vele types LED Panelen verkrijgbaar, hieronder worden de belangrijkste verschillen en types besproken.

Lichtkleuren panelen met LED

LED-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, die worden gemeten in Kelvin (K) op de kleurtemperatuurschaal. Hier zijn enkele van de meest voorkomende lichtkleuren die beschikbaar zijn:

 1. Warm wit (2700K-3000K): Dit is een gele of oranjeachtige kleur die een gezellige sfeer creëert en vaak wordt gebruikt in woonruimtes.
 2. Neutraal wit (3500K-4000K): Dit is een witte kleur die vrij neutraal is en vaak wordt gebruikt in kantoren, winkels en andere commerciële ruimtes.
 3. Daglicht wit (5000K-6500K): Dit is een blauwachtige witte kleur die vaak wordt gebruikt in industriële ruimtes, magazijnen en andere ruimtes waar helder en functioneel licht nodig is.

Bij het kiezen van de juiste lichtkleur voor uw LED-panelen is het belangrijk om rekening te houden met de functie en sfeer van de ruimte. Over het algemeen worden warmere kleuren zoals warm wit vaak gebruikt in residentiële ruimtes, terwijl koelere kleuren zoals koel wit worden gebruikt in commerciële en industriële ruimtes. Neutrale witte LED-panelen kunnen een goede keuze zijn voor ruimtes waar helder licht nodig is, maar waar ook een aangename sfeer gewenst is.

Afmetingen panelen met LED

LED paneel kiezen - diverse afmetingen LED panelen

LED-panelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vormen, afhankelijk van de toepassing en de vereisten van de ruimte waarin ze worden geïnstalleerd. Hier zijn enkele veelvoorkomende afmetingen van LED-panelen:

 1. 60×60 cm: Dit is een standaardmaat voor LED-panelen die vaak worden gebruikt in kantoren, winkels en andere commerciële ruimtes.
 2. 120×30 cm: Dit is een langwerpige maat die geschikt is voor ruimtes met een langwerpige vorm, zoals gangen, gangen of smalle kamers.
 3. 30×30 cm: Dit is een kleinere maat die geschikt is voor ruimtes waar minder licht nodig is, zoals gangen, toiletten en kleedkamers.
 4. 120×60 cm: Dit is een grotere maat die geschikt is voor grote ruimtes, zoals congreszalen, vergaderruimtes of andere commerciële of industriële ruimtes.

Naast de standaardmaten zijn er ook LED-panelen verkrijgbaar in aangepaste maten, afhankelijk van de specifieke vereisten van de ruimte. Het is belangrijk om de afmetingen van de ruimte en de vereiste lichtopbrengst te overwegen bij het kiezen van de juiste afmeting van het LED-paneel.

Waar worden LED Panelen voor gebruikt?

LED-panelen worden vaak gebruikt voor verlichting in verschillende omgevingen, bijvoorbeeld:

 • Kantoren
 • Winkels
 • Huizen
 • Scholen
 • Ziekenhuizen

Het gebruik van LED panelen wordt in huizen door particulieren ook steeds populairder. Dit komt door de goede lichtopbrengst en de gemakkelijke installatie. Je kunt er bijvoorbeeld je garage of werkplaats goed mee verlichten. Ook andere ruimtes zijn perfect voor het gebruik van een LED paneel, denk hierbij aan de kelder, een washok, een gang of een garage. Wil je ook een LED paneel in huis maar vindt je bovenstaande afmetingen te groot? Neem dan eens een kijkje bij onze LED Downlights. Deze producten hebben hetzelfde licht als de panelen, maar zijn een stuk kleiner. Hiermee zijn deze uitermate geschikt voor kleine ruimtes zoals een wc of gang.

Panelen met LED eenvoudig online bestellen bij LedLoket

Indien u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze klantenservice staat klaar om vragen te beantwoorden of advies te geven. Indien u voor 16:00 besteld heeft u de verlichting de volgende werkdag al in huis! Geniet dus snel van uw panelen en bestel deze eenvoudig bij LedLoket.