Welke LED Dimmer heb ik nodig?

05-10-2022

Welke dimmer voor LED heb ik nodig?

Heeft u nieuwe LED spots geïnstalleerd of heeft u uw nieuwe hanglamp opgehangen? Dan is het tijd voor de volgende stap: een LED Dimmer. Niet alle dimmers zijn geschikt voor iedere soort lamp. Daarom is het van belang dat voordat je aan de slag met het installeren van een LED dimmer je weet wat voor een soort lamp je hebt. Allereerst is het van belang om te weten dat je een LED Dimmer voor LED Lampen nodig hebt. Je kunt geen traditionele/gloeilamp dimmer gebruiken om LED Lampen te dimmen. Met traditionele dimmers zijn LED Lampen niet ver terug te dimmen, gaan deze knipperen/flikkeren of zijn deze helemaal niet te dimmen. Verder gebruiken traditionele/halogeen dimmers een andere techniek dan LED dimmers, hierdoor kan het gebruik van traditionele dimmers op LED lampen schade aan de LED verlichting toebrengen. Kijk dus altijd goed welke lampen je in huis hebt om zo de geschikte dimmer aan te schaffen.

Welke soorten LED dimmers zijn er?

Over het algemeen zijn er drie soorten dimmers van elkaar te onderscheiden: LED dimmers, halogeen dimmers en gloeilamp dimmers. Wij krijgen ook wel eens de vraag: Zijn er ook dimmers voor spaarlampen? Er bestaan geen speciale spaarlampdimmers. Dit komt doordat spaarlampen vrijwel nooit dimbaar zijn. Indien een lamp wel dimbaar is wordt dit op de lamp of op de verpakking vermeld. Het is van belang om bij LED Lampen altijd op te letten of deze dimbaar zijn, anders kun je namelijk geen gebruik maken van een LED Dimmer. De dimbaarheid van LED lampen wordt altijd op onze website en op de verpakking vermeld. Indien lampen niet dimbaar zijn kunt u deze niet met een LED Dimmer dimmen.

LED Dimmers

Het grootste gedeelte LED Dimmers is universeel; dit betekent dat je zo op vrijwel alle lampen kunt aansluiten. Om deze reden raden wij onze klanten altijd een LED Dimmer aan. Mocht je halogeenlamp of gloeilamp kapot gaan en u deze lampen wilt vervangen voor LED heeft u de juiste dimmer al in huis. Het grootste verschil tussen LED dimmers en traditionele dimmers is het minimale wattage dat de dimmer aankan. Het minimale wattage is het wattage wat de dimmer nodig heeft om te gaan werken. Wanneer u onder dit wattage zit gaat de dimmer niet werken en kunt u uw LED Lampen niet dimmen. Veel traditionele dimmers hebben een minimaal wattage van 50 Watt, terwijl een LED lamp vaak maar 4 Watt gebruikt. LED Dimmers hebben een veel lager minimaal wattage, vaak begint het minimale wattage al bij 2 of zelfs 0 Watt. Dit bekent dat er ook enkele lampen met een laag wattage aangesloten kunnen worden. Het is belangrijk dat je het juiste wattage aansluit op de dimmer. Door het optellen van de wattages van de lampen die u wilt aansluiten op de dimmer, weet u of deze geschikt is. Heeft u bijvoorbeeld een LED Dimmer met een minimaal wattage van 2 Watt en een maximaal wattage van 100 Watt? U kunt hier dan bijvoorbeeld 5 LED Lampen met een wattage van 5 Watt op aansluiten (5 x 5 Watt = 25 Watt).

Halogeen dimmers

Halogeen dimmers worden ook wel traditionele dimmers genoemd. Zoals benoemd hebben deze vaker een hoger minimaal wattage. Halogeen lampen zijn op te delen in 2 groepen: 12 Volt lampen en 230 Volt lampen. Wanneer u de 12 Volt halogeenlampen wilt dimmen heeft u een transformator nodig. De 230 Volt halogeenlampen zijn met een normale dimmer te dimmen, hierbij is geen transformator nodig.

Gloeilamp dimmers

Gloeilampen worden momenteel niet meer verkocht. Het kan natuurlijk wel dat je graag een dimmer wilt aanschaffen voor de lampen die je nog hebt. Bij gloeilampen is het gelukkig erg eenvoudig, hier kan vrijwel iedere dimmer op aansloten worden. Het is hierbij wel van belang om na te kijken of de door jou gekozen dimmer het wattage van de gloeilampen aankan.

Afdekmateriaal voor een LED Dimmer

Heb je al een raamwerk en dimmerknop in huis? Deze kun je eenvoudig hergebruiken bij een nieuwe LED Dimmer. De draaiknoppen van de dimmers zijn universeel en geschikt voor zowel ieder type schakelmateriaal! Bij iedere LED dimmer wordt altijd benoemd welke merken schakelmateriaal geschikt zijn. Bijna alle merken zijn geschikt, maar voor de zekerheid kun je het altijd checken. Heb je nog geen raamwerk en dimmerknop in huis? Bij LedLoket vindt u een ruim assortiment schakelmateriaal welke geschikt zijn voor al onze LED Dimmers.

Bekijk alle schakelmateriaal

Aansluitvermogen LED Dimmer

LED Dimmers beginnen vanaf een laag wattage. Dit is erg handig en zorgt er daarnaast voor dat je jouw LED Lampen ver terug kunt dimmen. Op de LED dimmer wordt altijd aangegeven wat het maximale wattage is wat de dimmer aankan. Op het voorbeeld rechts is te zien dat deze dimmer een minimaal wattage heeft van 2 Watt en een maximaal wattage van 200 Watt. LED Dimmers wordt soms ook het halogeen/algemeen wattage aangegeven. Dit is het wattage halogeen lampen wat de LED dimmer kan dimmen. Dit wattage is vaak hoger dan het wattage LED lampen. In het voorbeeld rechts is te zien dat deze dimmer tot wel 350 Watt aan halogeen lampen kan dimmen. Op de dimmer wordt verder ook altijd het voltage en de frequentie vermeld. In het midden van de dimmer is de stelschroef/trimschroef te zien. Hiermee kan een dimmer extra afgesteld worden om zo de LED Lampen feilloos te kunnen dimmen

Afstelmogelijkheden LED Dimmer

Om een LED lamp op een prettige manier te kunnen dimmen is het van belang dat de LED Dimmer beschikt over een goede afstelmogelijkheid. Een LED Dimmer moet ten minste over een MIN afstelling beschikken. Dit is vaak een draaiknop op de dimmer die je kunt afstellen met een schroevendraaier. Met de MIN knop kan het minimale niveau van de een LED Lamp gestabiliseerd worden. Zo kun u de LED lamp nog verder terug dimmen. Het kan ook voorkomen dat LED lampen gaan knipperen wanneer deze op de maximale sterkte staan. Om deze reden beschikken enkele dimmers over een MAX knop. Met deze knop kun je de LED verlichting in de hoogste stand afstellen.

Hoe installeer ik een LED Dimmer?

Stap 1

De eerste stap bij het installeren van een LED Dimmer is het uitschakelen van de stroom, zo kun je veilig te werk gaan. De stroom kan in- en uitgeschakeld worden door middel van de schakelaars in de meterkast. Je kunt de groep uitschakelen waarmee je aan het werk bent of de volledige stroom eraf halen. Wilt je controleren of de stroom er af is? Dit kan met een spanningstester.

Stap 2

Indien er nog een oude dimmer op de plek zit waar het nieuwe exemplaar moet komen, moet deze eerst verwijderd worden. Hiervoor moet het schakelmateriaal van de wand verwijderd worden. Vervolgens kan de oude dimmer losgeschroefd worden van de inbouwdoos. De laatste stap bij het verwijderen van de oude dimmer is het loskoppelen van de installatiedraad.

Stap 3

Voor een LED dimmer zijn de enigste benodigdheden een (zwarte) schakeldraad en een (bruine) fasedraad. De meeste dimmers beschikken over een handig kliksysteem, hiermee kunnen de fase- en schakeldraad gemakkelijk aangesloten worden. Verder zie je bij veel aansluitkabels ook een geel/groene draad, dit is de aardedraad. De aardedraad is bij het aansluiten van een LED Dimmer niet nodig. De meeste dimmers hebben hier ook geen aansluiting voor.

Stap 4

Nadat de LED Dimmer van stroom is voorzien kan deze vastgeschroefd worden op de (huidige) inbouwdoos. Hierdoor is de LED Dimmer stevig en veilig bevestigd.

Stap 5

Zoals eerder benoemd kan een dimmer verschillende instellingen hebben. Dit kan door middel van de MIN en MAX knop. Indien de LED Dimmer nog ingesteld moet worden is het handig om dit voor het plaatsen van het afdekplaatje te doen. Indien u de dimmer juist hebt afgesteld kunt u de draaiknop monteren. Heeft u nog geen draaiknop? Geen probleem! Bij ons vindt u een ruim assortiment schakelmateriaal.

Niet gevonden wat je zocht?

Een universele dimmer heeft het allemaal! Bekijk onze blog over universele LED dimmers.

Blog Universele LED dimmers

Bestel jouw dimmer online bij LedLoket

Bestel hoogwaardige LED Dimmers eenvoudig en snel online bij LedLoket. Onze medewerkers staan altijd voor u klaar: voor informatie, persoonlijk advies en ook wanneer er problemen zijn met uw bestelling. Niet voor niets beoordelen onze klanten ons gemiddeld met een prachtige 9/10! Ontdek het zelf en plaats vandaag nog uw bestelling. Indien u voor 16:00 besteld heeft u de producten de volgende werkdag al in huis!