Menu

Welke stalverlichting heb je nodig? Kies de juiste armaturen!

31-05-2024

De juiste LED-stalverlichting kiezen

Welke stalverlichting je nodig hebt, is afhankelijk van het type stal. Er zijn verschillende typen veestallen voor verschillend vee. Welke LED-stalverlichting je nodig hebt, is afhankelijk van welk type stal je hebt. De juiste LED stalverlichting kiezen is niet alleen belangrijk voor de veiligheid tijdens het werk in de stallen, maar ook voor het welzijn en de productiviteit van het vee. Naast voldoende bewegingsruimte en frisse lucht is goede LED-verlichting in je stal essentieel. Welke LED-armaturen je nodig hebt voor in jouw stal, leggen we je graag uit in deze blog!

Waarom is voldoende licht in de stal belangrijk?LED stalverlichting - Koeienstal

Goede verlichting draagt bij aan veiligheid en een comfortabele omgeving voor zowel mens als dier. Zo bevordert dit ook de gemoedstoestand van het dier en hierdoor neemt de productiviteit van het dier toe. Er zijn verschillende toepassingen en richtlijnen om ervoor te zorgen dat boerderijdieren voldoende licht hebben. Bijvoorbeeld lichtinval van de ramen of lichtkoepels, maar ook voldoende kunstlicht is erg belangrijk om de productiecyclus van een boerderijdier te bevorderen. Daarom zie je in veel moderne stallen ook dimbare LED-armaturen terug. Wanneer er overdag veel lichtinval is vanuit de lichtkoepel of ramen, wordt de LED-stalverlichting gedimd. En wanneer het donker wordt, neemt de lichtsterkte geleidelijk toe of juist af, afhankelijk van het soort vee dat je hebt in de stallen. Het ene dier moet door produceren in de avond/nacht, terwijl het andere dier wellicht om extra nachtrust vraagt voor een betere productie.

Kies voor de juiste lichtverdeling je stal

Een juiste lichtverdeling in de stal is daarbij erg belangrijk. Zonder een juiste lichtverdeling krijg je donkere plekken of juist extra verlichte plekken onder het armatuur. Dit is iets wat je wilt voorkomen, en dit heeft te maken met verschillende factoren. Dit heeft te maken met de hoogte van de stal, het aantal armaturen en de stralingshoek. Om erachter te komen of je een juiste lichtverdeling in de stal krijgt, is het mogelijk om dit te berekenen door middel van een lichtberekening op maat. Elke veestal is namelijk anders gebouwd (lengte x breedte x hoogte). Wil je graag een lichtberekening laten uitvoeren? Dat is mogelijk bij LedLoket. Wij kunnen een lichtberekening voor je verzorgen, zodat jij de perfecte lichtsterkte en lichtverdeling krijgt in jouw veestal.

Wat hebben we nodig voor een lichtberekening?Lichtberekening stalverlichting

    • Type stal (koeien, kippen, varkens, enz.)
    • Optioneel: foto’s van de huidige situatie (bijv. voergang, ligboxen, melkrobot, enz.)
    • Tekening van de stal (duidelijk leesbare afmetingen)
    • Voorkeur voor LED-armaturen (dimbaar of niet-dimbaar)

Vraag een lichtberekening aan >

 

 

 

 

 

Meest voorkomende LED armaturen per stal

Er zijn veel verschillende soorten armaturen op de markt. De meest voorkomende types zijn LED High bays, LED Montagebalken / batten armaturen en Industriële bouwlampen. Hieronder leggen we per armatuur uit waarvoor deze het meest geschikt is.

LED Batten / montagebalken:

Dit is het meest voorkomende LED-armatuur voor in stallen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, wattages, lichtkleuren en zijn dimbaar of niet-dimbaar. Ze zijn perfect voor in de stallen en kunnen goed tegen ammoniak. Ze worden veelal gebruikt in binnenruimtes, opslagruimtes en meer. Natuurlijk zijn deze LED-armaturen in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. LedLoket adviseert om voor ruimtes met veel ammoniak te kiezen voor onze PRO serie batten armaturen.

LED High bay / UFO: LED High bay UFO | 100W

High bays zijn duurzame pendelarmaturen die uitermate geschikt zijn voor hoge ruimtes met een minimale hoogte van 4 meter, zoals in een koeienstal. Door de hoge lichtopbrengst verlicht je met één High bay een groot oppervlak. High bays zijn ook perfect te dimmen met een DALI- of 1-10V-systeem, zodat je extra kunt besparen op je energiekosten. Daarnaast geven ze ook flikkervrij licht, wat zorgt voor een rustgevende sfeer. Kortom, perfect voor in een veestal.

Industriële bouwlampen: 

Professionele bouwlampen, ook wel breedstralers genoemd, zijn ook ideaal voor in een veestal, vooral voor wat lagere veestallen. Deze professionele bouwlampen zijn ook verkrijgbaar in 1-10V dimbaar, wat bijdraagt aan een energiebesparende oplossing en een optimale lichtsterkte op een bepaald tijdstip van de dag. Daarnaast kunnen professionele bouwlampen gekanteld worden, waardoor je de lichtspreiding handmatig kunt bepalen. Dit is ideaal voor wat lagere stallen, omdat je zo het licht meer richting de boxen van de dieren kunt richten.

LED batten CCT kleurwissel niet dimbaar - wartel waterdichte aansluiting LED industriële bouwlamp grijs 300 Watt daglicht wit - zijaanzicht gekanteld
Batten TL armaturen High bay / UFO Industriële bouwlampen

Dimbare LED stalverlichting is de toekomst!Dimbaar 1-10V stalverlichting

Optimale verlichting voor je dieren begint bij dimbare stalverlichting. Door dimbare verlichting kun je specifiek op een bepaald tijdstip van de dag het licht automatisch laten regelen. Maar ook automatisch laten dimmen wanneer het nacht is. Hierdoor kan het dier zijn rust nemen, zonder dat het licht volledig uit is. Daarnaast bespaar je hierdoor op je energiekosten en draagt het ook bij aan een duurzame toekomst. Stalverlichting wordt vaak aangestuurd via een centraal DALI-systeem in de meterkast van de stal. Hier kun je een licht/donker sensor of een analoge of slimme tijdklok aan koppelen. Dan zullen de 1-10V dimbare stalverlichting zich automatisch aanpassen naar de vooraf bepaalde lichtsterktes.

Meer informatie over welke stalverlichting je nodig hebt?

Na het lezen van deze blog heb je veel informatie over stalverlichting tot je genomen. Maar ben je nog niet helemaal zeker over welke stalverlichting nu het meest geschikt is voor jouw situatie? Vraag dan een lichtplan aan of neem gerust contact op met een van onze verlichtingsexperts. Ze adviseren je graag bij het kiezen van de juiste stalverlichting.