Menu

De voordelen van LED-verlichting

Duurzame verlichting zoals LED verlichting heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting zoals een gloeilamp, spaarlamp of een tl buis. Toch twijfelen mensen vaak over de aanschaf van LED lampen. Dit komt met name door de op het eerste gezicht, hoge aanschafprijs. Het verschil in prijs word echter snel terugverdiend doordat LED verlichting niet alleen zuiniger met elektriciteit omgaat, maar ook omdat ze langer meegaan en overal toepasbaar zijn. LED verlichting is uitermate geschikt als sfeerverlichting, tuin verlichting, kantoor verlichting of voor de verlichting van werkplekken.

Energiebesparing

De lage wattages van LED verlichting zorgen ervoor dat er bespaard word op energiekosten. Ondanks de lage wattages is LED verlichting er toch toe in staat om dezelfde hoeveelheid lumen en de vertrouwde licht temperatuur te produceren ten opzichte van gloei- of spaarlampen. De besparingen van LED verlichting kunnen oplopen tot wel 90%. Dit is afhankelijk van het type verlichting. Bij vervanging van gloei- of halogeenlampen liggen deze besparings percentages rond de 80 à 90%. Besparing bij de vervanging van tl-buizen komen eerder rond de 40 à 50% uit.

Efficientie

De grootste reden dat LED lampen met een laag wattage zo goed presteren komt doordat ze electriciteit zeer efficiënt in licht omzetten. Traditionele verlichting, zoals gloeilampen en halogeenlampen, produceren als bijproduct veel warmte. LED verlichting heeft hier veel minder last van. Vergis je echter niet, LED verlichting produceert wel degelijk warmte. De grote LED lampen met veel vermogen hebben daarom ook vaak een grote metalen behuizing (heatsink) om deze warmte af te voeren. Wanneer de individuele LED-chips (diodes) te warm worden of de warmte niet voldoende afgevoerd wordt, heeft dit invloed op de levensduur van de LED-chips.

Levensduur

Het andere grote voordeel van LED verlichting is de levensduur. LED verlichting gaat gemiddeld 3 à 4 keer zo lang mee ten opzichte van traditionele verlichting. Ter vergelijking, een gloeilamp heeft zo’n 1000 branduren, halogeen ongeveer 3000 branduren, spaarlampen zitten rond de 10.000 branduren en tl-buizen hebben tussen de 30.000 tot 35.000 branduren. LED verlichting daarentegen gaat tot wel 50.000 branduren mee. Dit is een aanzienlijk verschil. Dankzij het verschil in levensduur is het niet meer nodig om regelmatig lampen te vervangenen en hoeft u dus minder vaak lampen aan te schaffen.

Opstarttijd

Je kent het vast wel, spaarlampen, je doet ze aan en het duurt om en nabij de minuut voordat je echt goed kunt zien waar je mee bezig bent. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er geen spaarlampen hangen in ruimtes waar je maar heel even bent, bijvoorbeeld het toilet. Hoewel dit bij spaarlampen erg opvalt, hebben gloeilampen en tl-buizen hier ook degelijk last van. LED verlichting echter niet, deze brand direct op vol vermogen zonder vervelende opstarttijd.

Stralingshoek

De stralingshoek van LED verlichting is kleiner dan die van de traditionele verlichting, dit komt door het ontwerp van de LED chips. De kleinere stralingshoek zorgt ervoor dat het licht beter gefocust is op het doel, hierdoor is minder vermogen nodig om het doel toch goed te verlichten. De meeste traditionele verlichtingsarmaturen maken om deze reden gebruik van reflecterende kappen. Deze kappen zorgen ervoor dat het anders verloren licht alsnog gefocust wordt. Ondanks dit gaat er toch energie verloren, met elke reflectie neemt de lichtsterkte namelijk af.

Robuust

Kwalitatief goede LED lampen zijn zeer stevig. De meeste conventionele verlichting, zoals gloeilampen, hebben over het algemeen een glazen behuizing die vrij slecht tegen een stootje kan. Een halogeen lamp kun je met de vingers zelfs beter helemaal niet aanraken. LED verlichting heeft een stevigere behuizing van plastic in combinatie met aluminium. LED verlichting gaat dus niet zo snel kapot als u er per ongeluk tegenaan stoot of het laat vallen.

Internet en Domotica (Smart Home)

Domotica en het Internet of Things (IoT) zijn erg in opkomst op dit moment. Verlichting kan hier ook onderdeel van zijn. Neem hiervoor bijvoorbeeld lampen die de zonsopgang nabootsen op het moment dat de wekker gaat, hierdoor kunt u meer ontspannend ontwaken. Een ander voorbeeld is sfeerverlichting die tegen de avond automatisch een warmere temperatuur aanneemt. Met slimme LED verlichting zijn deze mogelijkheden binnen handbereik. Alle technieken die hiervoor nodig zijn kunnen namelijk ingebouwd worden in de lamp zelf. Hiermee is er geen op- of inbouw apparatuur meer nodig, simpel weg de ‘domme’ lamp vervangen is al voldoende.

Sfeer en Kleur

Hoewel sommige mensen bij LED verlichting nog steeds denken aan de ‘kille’ 6000K verlichting, is LED verlichting natuurlijk veel meer dan dat. LED verlichting kunnen alle kleuren en kleur temperaturen uit het zichtbare licht spectrum weergeven. Daarnaast is er ook een deel onzichtbaar licht, denk hierbij aan televisie afstandsbedieningen. Dankzij deze flexibiliteit in licht weergave is LED verlichting ook uitermate geschikt als sfeer- of feest verlichting. Het is namelijk goed mogelijk om het warme, sfeervolle licht van de traditionele gloeilamp na te bootsen met slechts een fractie van het energieverbruik. Gekleurde verlichting is ook een optie bij LED verlichting, hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld uw huis of een aantal bomen in een bepaalde kleur te verlichten.

De korte samenvatting van de voordelen van LED

LED verlichting bespaart energie, hier heeft u minder energiekosten die oplopen tot wel 80%. LED heeft daarnaast een hogere efficiëntie, dit betekent dat LED’s de gebruikte energie beter omzetten in licht, met als resultaat minder warmteontwikkeling. Ook hebben LED lampen een langere levensduur, in de meeste gevallen gaan LED lampen wel 3 à 4 keer zo lang mee. Dit betekend minder vervangingen en minder vaak het keukentrapje op. Er is bij LED verlichting geen opstarttijd, dit houdt in dat de lamp direct op volle capaciteit licht geeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de spaarlamp.

Led lampen hebben een kleinere stralingshoek, hierdoor gaat er minder licht verloren. De lamp schijnt nergens heen waar het niet hoeft te zijn. De LED lampen zelf zijn ook robuuster dan andere lampen, voornamelijk door het gebruik van plastic en aluminium. Verder zijn LED lampen overal toepasbaar, ze zijn heel veelzijdig qua lichtkleur en er zijn mogelijkheden om ze aan te sluiten op automatiserings apps en systemen.