Grondspots installeren in 7 stappen

28-03-2023

Het plaatsen van LED Grondspots in de tuin

LED Grondspots voegen sfeer, luxe maar ook veiligheid toe aan een tuin. Denk maar eens aan het verlichten van het oprit, voetpad of andere opstapjes. Verder worden ook (grote) bomen, schuttingen of een haag verlicht met grondspots. Door deze van onderen te verlichten worden er prachtige accenten toegevoegd aan een tuin. Maar hoe sluit je 220V grondspots buiten aan? In deze blog bespreken we waar je op moet letten bij de aanschaf en plaatsing van grondspots en hoe je deze installeert.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van LED grondspots buiten?

LED grondspot voor buiten IP67 - sfeerfoto in tuin

Hier zijn een paar belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van LED grondspots buiten:

• Waterdichtheid: Zorg ervoor dat de LED grondspots geschikt zijn voor gebruik buitenshuis en dat ze waterdicht zijn. Kies bij voorkeur voor IP67 of hoger om ervoor te zorgen dat de verlichting bestand is tegen regen, vocht en andere weersomstandigheden.
  • Spanning: Controleer de spanning van de grondspots en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de spanning van je stroomvoorziening. Gebruik indien nodig een geschikte transformator. De meeste grondspots werken op 220V (netstroom) en kunnen hiermee direct op de spanning van de woning aangesloten worden.
  • Plaatsing: Plaats de grondspots op een vlakke en stabiele ondergrond om te voorkomen dat ze gaan wiebelen of kantelen. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is rondom de grondspots om de warmte af te voeren.
  • Richting: Bepaal de juiste richting van de grondspots en zorg ervoor dat ze gericht zijn op het gewenste object of gebied. Overweeg het gebruik van verstelbare grondspots om de richting gemakkelijk aan te passen.
  • Bedrading: Leg de bedrading veilig en zorg ervoor dat deze beschermd is tegen beschadiging. Gebruik bij voorkeur grondkabels of buizen om de bedrading te beschermen.
  • Verlichtingsniveau: Bepaal het gewenste verlichtingsniveau en kies de juiste wattage en lichtsterkte van de grondspots. Houd er rekening mee dat te fel licht oncomfortabel kan zijn voor de ogen en dat te weinig licht mogelijk niet het gewenste effect heeft.

Door rekening te houden met deze aandachtspunten, kun je de LED grondspots veilig en effectief plaatsen voor het gewenste verlichtingseffect in je buitenruimte.

Algemene handleiding voor het installeren van LED grondspots

Bij de installatie van LED Grondspots is het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de LED grondspots waterdicht zijn en geschikt zijn voor buitengebruik. Zorg er ook voor dat de bedrading veilig en beschermd is tegen beschadiging. Als je twijfelt over de installatie, raadpleeg dan een professional. Bij het installeren van LED grondspots is een goede voorbereiding natuurlijk het halve werk. Hieronder worden eerst de benodigdheden voor de installatie benoemd, vervolgens worden de installatiestappen beschreven.

Benodigdheden installatie grondspots

Voor het aansluiten van grondspots heb je meerdere onderdelen nodig. De onderdelen kunnen verschillen per grondspot. Vaak wordt een grondspot inclusief enkele montageonderdelen geleverd, dit wordt altijd aangegeven bij het product. Veel gebruikte onderdelen zijn:

• LED grondspots
  • Bijbehorende lichtbronnen
  • Transformator (indien nodig)
  • Grondboor
  • Waterdichte connectoren
  • Schroevendraaier
  • Kabelbinders en/of kabelbuis
  • Installatiekabels
Waterdichte LED grondspot zwart warm wit IP65 - vooraanzicht lamp aan LED Spot 5.5W GU10 430lm Dimbaar 5Pin WATERPROOF KABEL CONNECTOR - Kabelverbinder IP68 H05VV-F Installatiekabel / aansluitkabel | 3 x 2,5mm aders | 50 meter | zwart
LED Grondspots Lichtbronnen Waterdichte connectoren Installatiekabels

Stappen installatie grondspots

Met de volgende stappen zijn de grondspots eenvoudig te installeren. Bij vragen en of advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

1. Bepaal de locatie en positie van de LED grondspots. Houd rekening met de gewenste verlichtingshoek en het gewenste verlichtingsniveau. De plek bepalen is het beste wanneer het donker is met een aangesloten spot, zo zie je goed waar je de lampen het beste kunt plaatsen. De meeste grondspots worden geleverd met een korte kabel zonder stekker, deze moet aangesloten worden op een andere kabel.  Hierbij is het van belang om na te denken over de stroomvoorziening. Overweeg waar de stroomvoorziening zich bevindt en hoe je de grondspots van stroom gaat voorzien. Zorg ervoor dat er voldoende kabels beschikbaar zijn om de grondspots aan te sluiten.

2. Graaf met een grondboor een gat op de gewenste locatie en diepte voor de LED grondspot. Zorg ervoor dat het gat groot genoeg is om de LED grondspot in te plaatsen en de kabels erdoorheen te leiden.

3. Plaats de LED grondspot in het gat en sluit de kabels aan op de stroomvoorziening. Hierbij kun je waterdichte connectoren gebruiken om de kabels te verbinden. Hier kun je ook een waterdichte lasdoos voor gebruiken, zo kun je meerdere grondspots op elkaar aansluiten.

4. Plaats de lichtbron (indien van toepassing) in de LED Grondspot.

5. Herhaal deze stappen voor alle LED grondspots.

6. Test de LED grondspots om te controleren of ze goed werken en de gewenste verlichting bieden.

7. Dek de grond rondom de LED grondspots af met grind of andere decoratieve materialen om de grondspots te beschermen en een mooie afwerking te geven.

Grondspots online bestellen bij LedLoket

LED Grondspots koop je voordelig en veilig online in onze webshop. LedLoket levert LED Grondspots van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. De grondspots beschikken over een garantietermijn tot wel 5 jaar en een lange levensduur. Hiermee bent je verzekerd van een hoge kwaliteit. Of neem een kijkje bij ons volledige assortiment LED tuinverlichting. Mocht je toch nog vragen hebben over de aanschaf van LED Grondspots of de aansluiting daarvan, aarzel geen moment en neem contact met ons op. Onze experts staan altijd voor je klaar.

Bekijk alle tuinverlichting