Menu

Het samenstellen en installeren van 12 Volt tuinverlichting

15-12-2022

 

Hoe installeer je 12 Volt tuinverlichting?

Het 12 Volt tuinverlichtingssysteem van Garden Lights werkt op 12 Volt. 12 Volt wordt ook wel laagspanning genoemd. Het grote voordeel van 12 Volt ten opzichte van 220 Volt is de veiligheid. 12 Volt tuinverlichting is een stuk veiliger in de buurt van kinderen, huisdieren en natuurlijk water. Met dit type LED Verlichting loop je namelijk geen groot risico op ernstige shocken of kortsluiting. Dit maakt 12 Volt tuinverlichting perfect voor een kindvriendelijke en huisdiervriendelijke tuin.

Een 12 Volt tuinsysteem is naast veilig ook erg makkelijk om zelf te installeren. U heeft hierbij geen elektricien of vakman nodig. Verder hoeft 12 Volt tuinverlichting, ten opzichte van 220 Volt tuinverlichting, niet 60cm ingegraven te worden. Hierdoor is het mogelijk om later uitbreidingen of aanpassingen te doen zonder het systeem op te hoeven graven en daarmee de tuin overhoop te halen. Dit is wel het geval bij 220 Volt tuinverlichting.

LedLoket heeft een ruim assortiment 12V tuinverlichting, kies onder andere uit wandlampen, tuinspots of staande buitenlampen. Ook hebben wij de juiste kabels en transformatoren om het systeem helemaal compleet te maken. Of je nou een grote tuin of een kleine tuin hebt, bij LedLoket ben je aan het juiste adres.

LED Staande buitenlamp 3 Watt 12 volt - vooraanzicht Wandlamp Buiten LED - Sibus - 12V - 4W - zijaanzicht Grondspot Buiten LED - Rubum - Warm Wit - 12V - 5W - vooraanzicht LED prikspot buiten warm wit 12 volt - vooraanzicht
12V staande buitenlamp 12V wandlampen 12V grondspot 12V tuinspot

Hieronder leggen wij uit wat je nodig hebt voor een 12 Volt tuinsysteem en hoe je deze installeert. Zo kun jij snel een eenvoudig je 12 Volt tuinverlichting online bestellen en installeren!

Wat heb je nodig voor een 12 Volt tuinsysteem?

Voordat je kunt beginnen met het installeren van de 12 Volt tuinverlichting moet je eerst de  geschikte benodigdheden selecteren. Hieronder wordt benoemd welke benodigdheden je allemaal nodig hebt.

Stap 1: Kies de gewenste verlichting

Kies binnen ons ruime assortiment de geschikte verlichting en accessoires. Voor de 12 Volt tuinverlichting zijn onder andere bewegingssensoren, slimme schakelaar en een daglichtsensor beschikbaar.

12V accessoires

Stap 2: Kies de juiste transformator

Omdat de verlichting op 12 Volt werkt, heb je een transformator nodig. Deze vormt 220 Volt (netstroom) om naar 12 Volt (laagspanning). Welke transformator je nodig hebt is zeer makkelijk te berekenen. Tel alle wattages van de verlichting bij elkaar op, zo weet je hoeveel watt je aan gaat sluiten op het verlichtingssysteem. Kies vervolgens een transformator uit die dit wattage aankan. Heeft u bijvoorbeeld een systeem met totaal 45 Watt? Kies dan de 60 Watt transformator. Een tip: zorg dat je niet meer dan 75%/80% van de totale capaciteit van de transformator  gebruikt. Zo kun je later altijd nog aanpassingen doen of extra lampen toevoegen zonder dat je de transformator aan moet passen.

Stap 3: Kies de ideale hoofdkabel

Na het kiezen van de verlichting en de juiste transformator, heb je een kabel nodig om de lampen aan te kunnen sluiten. Hierbij heb je de keuze uit twee types kabels:

  • Een hoofdkabel met vaste connectoren: op deze handige hoofdkabel zit om de twee meter een connector. Op deze connectoren kun je de verlichting aansluiten. Iedere 12 Volt tuinverlichting beschikt over een kabel met een aansluiting. Deze kun je makkelijke aansluiten op de connectoren van de hoofdkabel. Dit werkt plug & play, hier heb je geen verdere benodigdheden bij nodig.
  • Een hoofdkabel zonder vaste connectoren: naast een kabel met connectoren is er ook een hoofdkabel zonder connectoren. De connectoren voor deze kabel kun je er los bijbestellen en zijn gemakkelijk te monteren door het kliksysteem. Het voordeel hiervan is dat de connectoren op iedere gewenste plek op de hoofdkabel geplaatst kunnen worden. Deze connector is een female connector. Zo kunt u bijvoorbeeld 2 connectoren vlak achter elkaar plaatsen, als u 2 lampen dicht bij elkaar wilt plaatsen. U kunt ook meerdere meters tussen de verschillende connectoren laten zitten.

Let op bij de hoofdkabel met connectoren: 

  • Voor het aansluiten van lampen en accessoires op de hoofdkabel heb je een female connector nodig.
  • Voor het aansluiten van een extra kabel (aftakking) of het verbinden van hoofdkabels heb je een male connector nodig.
Flexibele connector - 12 Volt tuinverlichting - Female Flexibele connector - 12 Volt tuinverlichting - Male
Female connector Male connector

Stap 4: het aansluiten van de 12 Volt tuinverlichting

Na het selecteren van de juiste producten kunt u deze bestellen. Wanneer u bij LedLoket voor 16:0 besteld, heeft u de producten de volgende dag al in huis! De installatie van de producten is zeer eenvoudig, dit wordt hieronder verder toegelicht.

Eenvoudig en snel installeren zonder elektricien

12 volt tuinverlichting voorbeeld samenstelling 12 volt tuinsysteeAan de hand van onderstaande stappen kun jij gemakkelijk en zonder elektricien jouw tuinverlichting aanleggen.

Stap 1: Plaats de tuinverlichting op de gewenste locatie in de tuin. Zo weet je wat de afstand is tussen de lampen onderling en wat de afstand is tussen de lampen en de transformator.

Stap 2: Leg de hoofdkabel (met of zonder vaste aansluitingen) door de tuin. Zorg bij de kabel met vaste connectoren dat deze in de buurt van de verlichting zitten.

Stap 3Deze stap is enkel van toepassing op de kabel zonder vaste aansluitingen. Sluit de female connectoren op de kabel aan door middel van het kliksysteem. Sluit de female connectoren aan in de buurt van de tuinverlichting.

Stap 4Monteer de 12 Volt transformator naast het gewenste stroompunt (220V) en sluit deze op elkaar aan. Zo wordt de stroom omgevormd.

Stap 5: Sluit de hoofdkabel (met of zonder vaste aansluitingen) aan op de transformator. Dit is plug & play, wat betekent dat u geen verdere onderdelen of benodigdheden nodig heeft.

Stap 6: Je kunt eventueel de kabels in de tuin nog wegwerken voor een mooier beeld. Een voordeel van het 12 Volt systeem is dat de kabels niet diep ingegraven moeten worden. Een laagje grind of zand over de kabel is voldoende.

Stap 7: Zet de verlichting aan en geniet van je nieuwe sfeervolle tuinverlichting!

LED 12 Volt Tuinverlichting online bestellen bij LedLoket

Bij LedLoket hebben wij een ruim assortiment 12 Volt tuinverlichting. Zo kunt u voor iedere sfeer en situatie de geschikte verlichting aanschaffen.

Indien u voor 16:00 besteld, heeft u de verlichting de volgende dag al in huis! Voor vragen en/of advies kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze medewerkers helpen u graag! Geniet van de snelle levering, goede service en de hoge kwaliteit producten!