Menu

Het verbruik van LED Verlichting en Energiezuinigheid LED-Lampen

30-08-2023

In een wereld waarin energie-efficiëntie en duurzaamheid centraal staan, heeft LED-verlichting zichzelf bewezen als de onbetwiste kampioen van verlichtingstechnologie. Of het nu gaat om huiselijke omgevingen, commerciële ruimtes of openbare gebouwen, LED-verlichting biedt een reeks voordelen die het tot de beste keuze maken. De opkomst van LED-verlichting heeft ook een enorme impact gehad op de manier waarop we licht in onze leefruimtes brengen. In deze blog duiken we dieper in op het verbruik van LED-verlichting en de verbazingwekkende energiezuinigheid van LED lampen.

Het Verschil in verbruik van LED Lampen ten opzichte van Traditionele Lampen

Wanneer we LED lampen vergelijken met traditionele lichtbronnen zoals gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen, wordt het verschil in energieverbruik al snel duidelijk. Gloeilampen staan erom bekend dat ze meer energie omzetten in warmte dan in lichtopbrengst, wat hun inefficiëntie verklaart. Halogeenlampen presteren iets beter dan gloeilampen, maar hun energieverbruik blijft aanzienlijk. Spaarlampen zijn een verbetering op het gebied van efficiëntie, maar ze kunnen nog steeds niet op tegen de energiezuinigheid van LED’s. LED lampen kunnen tot wel 80% minder energie verbruiken dan hun traditionele tegenhangers, wat niet alleen resulteert in lagere energiekosten, maar ook in een verminderde ecologische voetafdruk.

Verschillende Levensduren van LED-verlichting

Een interessant aspect van LED-verlichting is de variëteit in levensduur. Dit wordt voornamelijk beïnvloed door factoren zoals de kwaliteit van de LED’s en de manier waarop ze worden gebruikt. Hier is een overzichtelijke tabel die de levensduren van LED-verlichting en traditionele lampen vergelijkt:

Type Lamp Levensduur (uren) Levensduur (jaren) (gem. 4 uur/dag)
LED Lamp 25.000 – 50.000 17 – 34
Gloeilamp 1.000 0,7
Halogeenlamp 1.000 – 3.000 0,7 – 2,1
Spaarlamp (CFL) 6.000 – 15.000 4 – 10
Verschillende soorten LED Filament lampen E27
Bekijk onze LED lampen!

Let op het Energielabel bij LED-verlichtingEnergielabels-veranderd-bij-een-LED-lamp-en-led-verlichting

In 2023 heeft er een verandering plaatsgevonden in de energie labels voor verlichtingsproducten, waaronder LED-lampen. Het nieuwe label is ontworpen om consumenten te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes op basis van de energie-efficiëntie van het product. Bij het kiezen van LED-verlichting is het raadzaam om aandacht te besteden aan dit label, dat nu een duidelijker beeld geeft van de prestaties en het verbruik van de lamp.

Voordat het energie label was veranderd hadden alle LED lampen al een energielabel van A+, hierdoor kon er slecht onderscheid worden gemaakt onder de kwaliteit van een LED-lamp. Daarom hebben ze dit veranderd zodat het voor de consument weer gemakkelijker wordt om hieruit een keuze te maken.

Gemiddelde verbruik en Besparing LED-lampen VS Traditionele Lampen

Type E14/E27 Lamp Energieverbruik (gemiddelde wattage) Vergelijking Met LED Besparing in %
LED Lamp 4-12W ~80-90% minder energie
Gloeilamp 40-100W Aanzienlijk hoger verbruik 80-90%
Halogeenlamp 18-75W Aanzienlijk hoger verbruik 60-85%
Spaarlamp (CFL) 9-52W 25-80% minder energie 20-75%

De percentages in de laatste kolom geven een indicatie van de energiebesparing die LED Lampen E14LED Lampen E27 , LED Filament lampen en LED spots bieden in vergelijking met traditionele lampen. Deze besparingen variëren afhankelijk van het type traditionele lamp en het specifieke wattage. Over het algemeen kunnen LED-lampen tot 80-90% minder energie verbruiken dan gloeilampen en halogeenlampen, terwijl ze nog steeds vergelijkbaar of zelfs beter licht leveren. Spaarlampen (CFL’s) bieden ook aanzienlijke besparingen, maar LED’s blijven vaak de meest energie-efficiënte optie.

Voordelen en Nadelen van LED-verlichting

Besparen-met-LED-lampen

Hier zijn de voordelen en nadelen van LED-verlichting overzichtelijk op een rijtje:

Voordelen:

  • Energiezuinigheid
  • Langere levensduur
  • Directe opstart en volledige helderheid
  • Lage warmteproductie
  • Kleurtemperatuur aanpasbaarheid
  • Milieuvriendelijk (bevat geen kwik)
  • Veelzijdige toepassingsmogelijkheden

Nadelen:

  • Initieel hogere kosten
  • Kwaliteitsvariatie tussen merken
  • Gevoeligheid voor hoge temperaturen (bij sommige modellen)

Kies voor duurzame LED-lampen en LED verlichting

De conclusie, LED-verlichting biedt niet alleen een aanzienlijke energiebesparing in vergelijking met traditionele lampen, maar heeft ook een langere levensduur en talloze andere voordelen. Door rekening te houden met factoren zoals het energielabel en de initiële kosten, kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen om over te stappen naar deze energiezuinige en duurzame verlichtingsoplossing.