Menu

Hoe dim je LED verlichting?

17-05-2018

Bij het dimmen van LED-verlichting komt iets meer kijken dan bij het dimmen van traditionele verlichting. Het gebruik van een standaard dimmer is hierbij niet mogelijk. Bij het gebruik van een standaard dimmer kan de verlichting uit gaan, knipperen of zelfs volledig kapot gaan. Het is daarom van belang dat u goed kijkt naar de verlichting die u wilt en de dimmer die u daarbij nodig hebt.

Dimbare LED-verlichting

Het eerste waar u rekening mee moet houden is de dimbaarheid van de LED-verlichting zelf. U heeft namelijk een dimbare LED-lamp nodig. De standaard LED-verlichting is namelijk niet dimbaar. Wanneer u op zoek gaat naar nieuwe verlichting moet u hier rekening mee houden. Als er niet expliciet aangegeven staat dat een LED-lamp dimbaar is, kunt u het beste aannemen dat deze ook daadwerkelijk NIET dimbaar is.

230V LED-verlichting dimmen

Het dimmen van 230V LED-verlichting is standaard niet mogelijk, als dit wel het geval is, wordt dit vermeld. De (ingebouwde) drivers van de LED-verlichting verlagen het voltage van 230V naar de werkspanning van LED 12V. Dankzij deze verlaging in spanning is het vaak niet mogelijk om de LED-verlichting te dimmen. Mocht de LED-verlichting dimbaar zijn, hebt u hiervoor verschillende mogelijkheden. Dit zijn de zogenoemde “leading edge” of “fase aansnijding” en “trailing edge” of “fase afsnijding” dimmers.

230V fase aansnijding dimmers (leading edge)

Fase aansnijding dimmers maken gebruik van een spoel om LED-verlichting te dimmen. Dit is de oudste en goedkoopste techniek om LED-verlichting te dimmen. Bij fase aansnijding word er aan het begin van de wisselspanning fase een kleine onderbreking toegevoegd. Zoals op de afbeelding hieronder goed te zien is. Met deze manier van dimmen gaat nauwelijks energie verloren.

LedLoket Fase Aansnijding – Leading Edge Dimmen

230V fase afsnijding dimmers (trailing edge)

Fase afsnijding dimmers maken geen gebruik van een spoel om LED-verlichting te dimmen. Daarnaast is de locatie van de onderbreking ook anders dan bij de fase aansnijding dimmers. Bij fase afsnijding dimmers word er aan het einde van de wisselspanning fase een onderbreking ingevoegd. Dit is op de afbeelding hieronder goed te zien. Ook bij deze manier van dimmen gaat er weinig energie verloren. Deze manier van dimmen is nieuwer dan de manier bij fase aansnijding en zorgt voor minder geruis. De fase afsnijding dimmers werken het beste met elektronische trafo’s.

LedLoket Fase Afsnijding – Trailing Edge Dimmen

Het kiezen tussen deze twee typen dimmers kan lastig zijn. Sommige LED lampen beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist weer op fase-aansnijdingsdimmers. Vaak geven fabrikanten van LED lampen aan welk type het beste werkt.

Minimale belasting LED dimmer

LED dimmers kunnen een minimale belasting vereisen. Veel LED dimmers dimmen pas wanneer er minimaal 20 of 30 Watt aan vermogen wordt aangesloten. Stel dat er vier LED lampen van ieder 3 Watt (12 Watt totaal) op een LED dimmer worden aangesloten, dan kan het zijn dat de lampen niet of slechts ten dele dimmen.

Meerdere LED lampen dimmen

Het vermogen van de LED dimmer is bepalend voor het aantal te dimmen LED lampen. Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen.

Dimmers van LedLoket: