Menu

Hoe moet ik 12 Volt verlichting vervangen?

18-01-2024

Hoe kan men op de meest effectieve manier 12 volt verlichting vervangen? Voorafgaand aan de beschikbaarheid van LED-verlichting was 12 volt verlichting de meest energiezuinige optie. Veel bestaande woningen en bedrijfspanden zijn dan ook uitgerust met 12 volt verlichting. Bij LED-verlichting is een 12 volt systeem echter niet efficiënter dan een 220-240V verlichting. Daarom is het niet langer kosteneffectief om LED-lampen aan te sluiten via een 12 volt systeem. Deze benadering wordt ook niet aanbevolen, gezien de bijkomende installatiewerkzaamheden en kosten.

De enige situatie waarin 12 volt LED lampen nog worden toegepast, is in vochtige ruimtes, vanwege het veilige voltage in vochtige omstandigheden.

De meest gangbare vorm van 12 volt verlichting zijn halogeen lichtbronnen, met name GU5.3 spots. Deze 12 volt inbouwspotjes worden vaak aangetroffen in keukens, woonkamers, badkamers, afzuigkappen, onder keukenkastjes, campers en boten.

Oude 12 Volt lampen vervangen voor LED spots, kan dat?

Oudere halogeen spots zijn doorgaans voorzien van een GU5.3 of G4 fitting. Het vervangen van jouw verouderde 12 volt halogeen spots door LED GU5.3 of G4 spots lijkt in theorie rechttoe rechtaan, omdat de fittingen overeenkomen. In de praktijk werkt dit echter anders, helaas. De oudere halogeen spots hebben aanzienlijk hogere wattages, variërend tussen de 25 en 50 watt, en worden gevoed door een bijbehorende transformator met een hoger wattage. Deze transformator zet het lichtnet (220-240V) om naar laagspanning 12 volt. Het probleem ontstaat omdat halogeenlampen veel meer vermogen vereisen dan LED-verlichting.

De meeste halogeentransformatoren hebben een minimaal vereist vermogen van 40 watt, wat problematisch kan zijn bij het installeren van LED spots met een lager wattage. Bijvoorbeeld, als je 6x LED spots met een wattage van 5,5 watt wilt plaatsen, kom je op een totaal van 33 watt. Dit is onvoldoende om de halogeentransformator te activeren, aangezien deze minimaal 40 watt aan vermogen vereist. Hierdoor zullen de LED-lampen niet ontsteken. Dit is in 8 van de 10 gevallen het probleem.

Conclusie: In de meeste gevallen is het niet mogelijk om de oude 12 volt halogeen spots een-op-een te vervangen door LED spots. Voor verdere informatie of oplossingen staan wij graag tot je dienst.

Hoe kan ik wel mijn 12 volt lampen vervangen?

Het is zeker mogelijk om je bestaande 12 volt verlichting te upgraden naar LED GU5.3 of G4 spots, mits je enkele aanpassingen maakt aan de oude transformator. Het proces kan echter in bepaalde gevallen uitdagend zijn. De transformator bevindt zich vaak op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals boven in de keuken of aan het plafond. Desondanks is het noodzakelijk om deze overweging serieus te nemen, omdat de oude transformator moet worden vervangen door een nieuwe LED driver/transformator van 12 volt. Eenmaal vervangen, kun je zonder problemen LED spots in de bestaande armaturen installeren.

Andere optie:

Een alternatieve benadering is mogelijk indien de oude transformator toegankelijk is. In dit geval kun je overwegen om de transformator te verwijderen en alle kabels direct aan te sluiten op 220-240V. Het is niet nodig om nieuwe of dikkere kabels te gebruiken, aangezien LED-verlichting een laag wattage heeft en de bestaande bekabeling voldoende is. Na deze aanpassing kun je echter geen 12 volt verlichting meer installeren. Je hebt dan GU10 LED spots met 220-240V nodig, samen met nieuwe GU10 fittingen. Het vervangen van de oude fittingen is eenvoudig, aangezien je de fittingen gemakkelijk kunt vervangen door nieuwe GU10 varianten bij elk zaaggat. Nadat alle fittingen zijn vernieuwd, kun je de GU10 spots installeren, waardoor het verlichtingssysteem weer optimaal functioneert. Voor verdere vragen of assistentie kun je altijd contact opnemen met onze deskundige medewerkers.

Hoe installeer ik een 12 volt transformator?

Hieronder hebben we een aansluitschema uitgetekend, zo kan je in een oog opslag zien hoe je een nieuwe transformator plaatst.

  • Schakel de stroom uit:
   • Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar de verlichting is uitgeschakeld voordat je begint. Dit kan worden gedaan door de schakelaar uit te zetten of de schakelaar in de meterkast uit te schakelen.
  • Verwijder de oude lamp:
   • Haal de oude lamp uit het armatuur.
  • Controleer het vermogen en de fitting:
   • Controleer het vermogen van de oude lamp (meestal aangegeven in watt) en zorg er eventueel voor dat de trafo / driver wordt vervangen.
  • Plaats de nieuwe lamp:
   • Plaats de nieuwe lamp in het armatuur. Zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd en veilig op zijn plaats zit.
  • Schakel de stroom weer in:
   • Zet de stroom weer aan via de schakelaar

LED badkamerverlichting diverse IP-waardes indeling met zones

Hoe verwijder ik een 12 volt transformator?

Hieronder hebben we een aansluitschema uitgetekend, zo kan je in een oog opslag zien hoe je een oude transformator verwijderd en het rechtstreeks aansluit op het netstroom.

 • Schakel de stroom uit:
  • Zorg ervoor dat de stroomtoevoer naar de verlichting is uitgeschakeld voordat je begint.
 • Verwijder de oude transformator:
  • Knip de draden aan beide kanten door, zowel aan de input als output kant.
 • Kabels verbinden:
  • Zorg dat de 220-240V kabels worden verbonden met de oude 12 volt bekabeling doormiddel van een kroonsteen of lasklem.
 • Vervang de fittingen:
  • Vervang de oude GU5.3 fittingen voor nieuwe GU10 fitting die geschikt zijn voor 220-240V GU10 spots.
 • Plaats de lamp:
  • Draai vervolgens de nieuwe GU10 spots in de fitting en monteer de lampen weer netjes terug in de spot armaturen.
 • Schakel de stroom weer in:
  • Zet de stroom weer aan via de schakelaar en geniet van het licht!

LED badkamerverlichting diverse IP-waardes indeling met zones

Vragen over het vervangen van 12 volt verlichting?

Vragen over het vervangen van 12 volt verlichting? Bij ledloket staan onze verlichtingsexperts voor je klaar. Of je nu meer informatie nodig hebt over het veilig vervangen van 12 volt verlichting of advies zoekt over welke producten het beste passen bij jouw behoeften, wij helpen je graag verder. In ons assortiment vind je alle benodigde producten, waaronder hoogwaardige 12V spots, betrouwbare led drivers 12V en energie-efficiënte GU10 spots. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om je verlichting te upgraden.

LED paneel 300mm x 600mm driver LED GU5.3 MR16 spot - warm wit
Bekijk LED Drivers 12V Bekijk GU5.3 LED Spots
LED G4 Spot 1,5W 12V 2700K - Warm wit LED Spot GU10 | 1.9Watt | 145lm | 2700K - Warm wit | Aan foto
Bekijk G4 spots Bekijk GU10 spots
LFGU10 Bekijk GU10 Fitting