Menu

Hoe sluit ik een LED strip aan?

Voor het aansluiten van een LED Strip heeft u meerdere onderdelen nodig. Wilt u voorzien zijn van alle benodigdheden? Bestel dan een bundel en u bent van alles voorzien.

Wat heeft u nodig om een LED strip aan te sluiten?

Ten eerste heeft u natuurlijk een LED Strip nodig. Deze zijn verkrijgbaar in vele varianten. LED strips zijn er in verschillende lichtkleuren: 2800K-3000K (Warm wit), 4500K (Naturel Wit) en 6000K (Daglicht wit). Verder is er ook een RGB variant. Een RGB Led Strip beschikt over 7 verschillende lichtkleuren, namelijk rood, oranje, paars, blauw, groen, geel en 6000K (Daglicht wit).

Een Led Strip is verkrijgbaar in 12 Volt, 24 Volt of 220-230 Volt. Een 220-230 Volt Led Strip kan direct aangesloten worden op netstroom.

Om een Led Strip aan te sluiten heeft u een Led Strip adapter nodig. Deze adapter dient van hetzelfde voltage te zijn als de Led Strip. Verder hangt de sterkte van de adapter van de lengte en de wattage van de Led Strip af.

Wanneer u een Led Strip heeft die niet bediend hoeft te worden, bijvoorbeeld een 6000K (Daglicht wit) Led Strip, heeft u geen extra onderdelen nodig. Wilt u een 12-24V Led Strip dimmen? Dan heeft u hiervoor een Led Strip dimmer nodig. Tenzij u een RGB 12volt LED strip heeft, deze kunt u dimmen met een 12-24V RGB controller en bijbehorende afstandsbediening.

Wilt u uw Led Strip ook op afstand kunnen bedienen? Dit kunt u doen door middel van een afstandsbediening. U kunt bijvoorbeeld een RGB Led Strip op afstand bedienen door middel van de RGB IR afstandsbediening.

Aansluitschema éénkleurige 220V Led Strips

Het aansluiten van een Led Strip is eenvoudiger dan het lijkt. Door middel van de adapter kunt u de Led Strip aansluiten op netstroom. Bijgevoegd bij de adapter zit een connector. Dit is een koperen koppelstuk. De 2 pinnen van het koppelstuk dienen in contact te staan met de LED strip en de bijbehorende adapter.

In de LED strip bevinden zich 2 kabels. Één daarvan is de ‘+’ kant en één daarvan is de ‘-‘ kant. In de adapter bevinden zich ook 2 kabels, een daarvan is blauw en de ander is bruin. Het is belangrijk dat u de kabels met de juiste kant verbind aan de adapter. De bruine draad dient aangesloten te worden op de ‘+’ kant van de Led Strip en de blauwe draad dient aangesloten te worden op de ‘-‘ kant. De ‘+’ en ‘-‘ kant kunt u van elkaar onderscheiden door op de Led Strip zelf te kijken. Wanneer u kijkt ziet u een klein plus teken aan één kant van de Led Strip staan. Hier dient u de bruine draad op aan te sluiten. U kunt dit ook vinden in onderstaand aansluitschema.

Tevens is het belangrijk dat de twee ijzeren pinnetjes contact maken met de ijzerdraden die door de LED strip heen lopen. (kunt u beter zien aan de achterkant van de LED strip) Dit moet zorgvuldig gebeuren, anders zal de LED strip niet werken.

Aansluiting Led Strip

Aansluitschema Led Strip

Aansluitschema Led Strip inclusief dimmer

Aansluitschema 220V RGB Led Strips

Het aansluiten van een RGB Led Strip gaat volgens hetzelfde principe als het aansluiten van een standaard Led Strip. Echter bevinden zich in een RGB Led strip 4 kabels in plaats van 2. Bij deze kabel krijgt u ook een connector waarmee u de Led Strip en de adapter aan elkaar kunt koppelen. Omdat de Led Strip over 4 kabels beschikt, heeft de connector ook 4 pinnen. Vervolgens kunt u de adapter aan Led Strip koppelen, hiervoor moet u goed naar de Led Strip kijken. Wanneer u helemaal aan het uiteinde kijkt ziet u 3 letters staan. Dit is van boven naar onder, de letter B, de letter R en de letter G.

Wanneer u naar de adapter kijkt beschikt deze over 4 draden in verschillende kleuren. Deze zijn groen, blauw, rood en zwart. U moet de adapter zo koppelen. Dat de zwarte draad zich aan de onderkant bevindt en dus gelijk loopt met de letter G. Draait u de adapter om en sluit u hem dan aan op de Led Strip, gaat deze niet branden. Het is dus belangrijk om de goede kleur aan de juiste letter te koppelen. Vervolgens kunt u de adapter in het stopcontact steken en kunt u de Led Strip bedienen. U kunt dit ook vinden in onderstaand aansluitschema.

Connector RGB Led Strip

Aansluiting RGB Led Strip en adapter

Aansluitschema RGB Led Strip inclusief dimmer