Menu

Hoe stel ik een LED 1-fase spanningsrail samen?

30-06-2022

LED 1-fase railsysteem samenstellen zwart sfeerimpressie

Het samenstellen en installeren van een 1-Fase Railsysteem

Voor het verlichten van showrooms of winkels wordt al jarenlang een railsysteem gebruikt. De laatste tijd worden railsystemen ook steeds populairder in woningen. Een 1-Fase railsysteem heeft vele voordelen:

  • Een 1-fase rail is zeer gemakkelijk te installeren. U kunt vanuit een enkel spanningspunt een lange rail voeden. Hiermee kunt u een groot oppervlak verlichten. Bij de rail worden schroeven en pluggen meegeleverd, zo kunt u het gemakkelijk aan het plafond monteren.
  • Een 1-fase rail is zeer flexibel. U kunt de spots op een gewenste plek op het gehele rail plaatsen. Wanneer u gaat verbouwen kunt u makkelijk de spots verplaatsen en uw lichtplan aanpassen.
  • Een 1-fase rail kunt u in vele vormen en lengtes maken. U kunt uw 1-fase rail op elke gewenste lengte zagen en zit dus nooit met te veel rails. Verder kunt u alle rails aan elkaar doorkoppelen en zo bochten maken. U kunt bijvoorbeeld een vierkant of een L-vorm maken. In het kort de mogelijkheden met een 1-fase rails zijn eindeloos!

Wat betekent 1-fase?

Dit is een veel voorkomende vraag die vaak gesteld wordt over 1-fase rails. In de rails bevinden zich 2 koperen contacten. Deze aansluitingen kunt u door middel van een voedingspunt aansluiten op een elektrische installatie. 1-Fase railverlichting wil ook zeggen dat alle spots die worden gevoed vanuit de spanningsrail tegelijktijdig in- en uitgeschakeld kunnen worden. Alle railspots worden samen bediend.

U kunt de rails in- en uitschakelen door middel van een wisselschakelaar, deze vindt u onder het schakelmateriaal. De railspots gaan allemaal tegelijkertijd aan en uit. Dit geldt ook voor het dimmen van de spanningsrail, alle lampen worden dan tegelijkertijd gedimd. Wilt u dat de lampen in verschillende groepen worden geschakeld? Dan kunt u beter kiezen voor een 3-fase spanningsrail. Deze hebben wij ook in ons assortiment en vindt u onder de 3-fase railverlichting.

Wat heeft u nodig om een 1-fase railverlichting systeem te installeren?

Wanneer u de beslissing heeft genomen om een 1-fase railverlichting aan te schaffen moet u rekening houden met een aantal dingen. U kunt een 1-fase rails helemaal naar wens samenstellen. Als eerst moet u weten hoe u de rails wilt laten lopen. Wilt u bijvoorbeeld een vierkant of E-vorm? U kunt er bijna elke vorm mee maken. Bij het samenstellen van een railsysteem begint u met het rail, vervolgens kunt u deze doorkoppelen door middel van onze interne connectoren. Wilt u een bocht maken met de spanningsrail? Dit kunt u doen met een L-vorm interne connector. Als u alles compleet heeft kunt u de rail veilig afsluiten door middel van een eindkapje.

Als u de afstand en de loop van uw 1-fase rails heeft bepaald, kunt u de railspots aanschaffen. U kunt zoveel railspots op de rails plaatsen als u zelf wilt. LedLoket beschikt over een ruim assortiment 1-fase railspots. Een railspot beschikt vaak over een GU10 fitting, hier kunt u elke LED spot naar wens in draaien. Bestel er dus een GU10 spot naar wens bij. Wilt u de spots van het 1-fase spanningsrail dimmen? Dat kan! Dit kunt u doen door middel van dimbare GU10 spots in combinatie met een externe dimmer.

Wanneer u weet hoe uw 1-fase railsysteem eruit moet zien heeft u de volgende benodigdheden nodig:

  • De 1-fase rails zelf, deze zijn leverbaar in verschillende lengtes en kleuren. U kunt deze 1-fase rails ook zelf op elke gewenste lengte te zagen. De rails zijn te verkrijgen in de kleuren zwart en wit.
  • Eventuele koppelstukken, hiermee kunt u de 1-fase spanningsrails de gewenste vorm/route geven.
  • De railspots, onze railspot beschikken over een gemakkelijk klik-systeem. Hiermee kunt nu gemakkelijk spots op de gewenste plek installeren. Tevens kunt u ook de spots gemakkelijk verplaatsen, waardoor u op de gewenste plek extra verlichting kunt creëren.
  • GU10 spots, wanneer u een 1-fase railspots met een GU10 fitting besteld zitten daar vaak geen spots bij. Bestel deze er daarom bij om het railsysteem compleet te maken.
  • Externe dimmer, wilt u eventueel de 1-fase rails dimmen? Dit kan door een externe dimmer in combinatie met een dimbare LED GU10 spot.
Zwart op witte 1fase rails foto I-vorm connector voor 1 fase rails - Wit en zwart I-vorm middenvoeding voor 1 fase rails - Wit en zwart
Bekijk 1-fase spanningsrails Bekijk I-vorm connector ZWART


Bekijk I-vorm connector WIT

Bekijk 1-fase middenvoeding ZWART


Bekijk 1-fase middenvoeding WIT

Bekijk 1-fase railspots

 

Hieronder ziet u een voorbeeld van een LED 1-fase railsysteem. In de afbeelding ziet u ook de artikelnummers van de diverse koppelstukken, hiermee kunt u deze gemakkelijk op de website vinden.

Montage 1-fase spanningsrail

Een voordeel van een 1-fase railsysteem is dat de installatie zeer eenvoudig is. Hieronder wordt de installatie in 4 stappen uitgelegd.

De eerste stap bij het monteren van een LED 1-Fase railsysteem is het uitschakelen van de stroom. Hierdoor kunt u veilig werken. Voordat u begint met het installeren van uw 1-fase railverlichting systeem is het handig om de rails en toebehoren eerst op de grond uit te leggen. Zo kunt u eenvoudig controleren of overal de juiste hoekstukken en toebehoren aanwezig zijn. Vervolgens kan de plaats van het railsysteem bepaalt worden. Hierbij is het van belang dat er een stroompunt aanwezig is waarmee de rails van stroom voorzien kunnen worden.

Een railsysteem bestaat uit verschillende onderdelen, natuurlijk uit de rails, maar ook uit eventuele hoeken en koppelstukken. De koppelstukken worden gebruikt om de verschillende rails met elkaar te verbinden.

Nadat de vorm is bepaald en er een stroompunt aanwezig is, kunnen de rails geïnstalleerd worden. De 1-fase rails kunnen eenvoudig bevestigd worden, deze beschikken aan de achterkant over schroefgaten. Bij ieder rail worden standaard schroeven en pluggen geleverd. Hiermee kunt u de rails tegen het plafond of een eventuele muur bevestigen.

1-fase-rail-spanningsrail- voedingsconnector-aansluiten

De volgende stap is om de bevestigde rails op stroom aan te sluiten. Dit kan gedaan worden door middel van elektriciteitsdraden. U begint met het strippen van deze draden, dit betekent dat u het plastic om de draad heen weghaalt. Strip met een striptang de bruine en blauwe kabel. De 1-fase rails beschikken over een voedingsconnector waarmee de rails voorzien kunnen worden van stroom. De aansluiting in de voedingsconnector beschikt over twee of drie openingen. Twee van deze aansluitingen zijn voor de bruine en de blauwe kabel.

Bij sommige connectoren zit in het midden nog een derde aansluiting, deze aansluiting is voor de aardedraad (de geel/groene draad). Deze draad is in veel gevallen niet nodig, indien uw lampen geaard zijn sluit u deze kabel ook aan. De elektriciteitskabels kunnen eenvoudig in de aansluitingen gestoken worden, vervolgens kunt u deze vastschroeven door middel van een schroevendraaier.

Nu de 1-Fase rails zijn bevestigd en van stroom zijn voorzien is het tijd voor de laatste stap, het installeren van de 1-Fae railspots. Omdat de volledige rails van stroom zijn voorzien kunnen de railspots op iedere gewenste plek bevestigd worden. Voor de veiligheid is het wel van belang om de stroom van de rails af te halen indien u de railspots gaat verplaatsen. De 1-Fase Railspots kunnen eenvoudig bevestigd worden door middel van het klik-systeem. Hier heeft u geen gereedschap voor nodig.

Na de vierde stap is het railsysteem klaar en heeft u uw eigen railsysteem opgehangen!

1-Fase railsysteem eenvoudig online bestellen bij LedLoket

Indien u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze klantenservice staat klaar om vragen te beantwoorden of advies te geven. Indien u voor 16:00 besteld heeft u de railverlichting de volgende werkdag al in huis! Geniet dus snel van uw railsysteem en bestel deze eenvoudig bij LedLoket.