Hoe werkt slimme verlichting? Alles op een rijtje!

16-06-2023

Wat is slimme verlichting en hoe werkt het? Alles op een rijtje

Slimme verlichting is tegenwoordig niet meer weg te denken in de hedendaagse wereld. De systemen worden steeds slimmer en kunnen steeds meer zelf aansturen, regelen en waar nodig corrigeren. Deze techniek is natuurlijk een prachtige oplossing voor velen. Wat is er nu mooier om uit je ‘Luie stoel’ alles draadloos te kunnen aansturen via je telefoon, tablet of draadloze schakelaars of andere accessoires. Daarnaast kun je tijdschema’s, spraakbediening en lichtkleuren veranderen, dimmen, koppelen met andere slimme apparaten en scene’s toevoegen (taken geven). Zo creëer je de gewenste sfeer en heb je de controle van de verlichting volledig in eigen hand.

Natuurlijk heb je naast verlichting nog veel meer soorten slimme apparaten die je aan dezelfde smart home app kunt koppelen. Denk hierbij aan slimme sensoren, slimme stekkers,  slimme modules / ontvangers, airconditioning, camera’s, thermostaten, gordijnen en nog veel meer. Deze apparaten beheer je allemaal vanuit één smart home app. Deze apparaten werken allemaal op je bestaande stopcontacten en fittingen.

Omdat slimme verlichting tegenwoordig  ‘booming’ is, zie je veel fabrikanten gebruik maken van deze slimme techniek. Hier wordt het natuurlijk voor jou als consument niet overzichtelijker van. LedLoket krijgt regelmatig de vraag: “Hoe werkt het nu precies, ik kom er niet meer uit”. In deze blog leggen we je alles uit!

Eindeloze mogelijkheden van slimme verlichting:

Eindeloze mogelijkheden met slimme verlichting
De mogelijkheden met slimme verlichting of slimme apparaten zijn eindeloos. Je kan alles met elkaar laten ‘praten’ als je de functies in je smart home app goed instelt.

Verlichting / apparaten spraak gestuurd laten werken:

Je kan instellen via je smart home app op welke spraakmemo een apparaat moet reageren. Dit kan via de app op telefoon maar ook via een extern apparaat dat je eenvoudig toevoegt aan je smart home. De externe apparaten zijn een luisterend oor in je woning, een Google Nest, Amazon Alexa of een Homey Athom pro. “Hey google, dim de verlichting in de eetkamer naar 30%”, vervolgens zal de verlichting in de eetkamer dimmen naar 30%.

Tijdschema’s instellen:

Je kunt tijdschema’s instellen per lamp, een groep lampen of andere slimme apparaten. Bijvoorbeeld: als vloerlamp, tafellampen of uw tuinverlichting moet automatisch aan gaan op een bepaald tijdstip dan kunt u dit instellen. Zodra het donker wordt zal de verlichting automatisch inschakelen, maar je kunt het ook weer op een bepaald tijdstip uit laten schakelen. Waardoor je hier zelf niet meer aan hoeft te denken.

Lichtkleuren instellen:

Wanneer je een slimme lamp hebt waarmee je meerdere kleuren kunt instellen, dan kun je eenvoudig de kleuren veranderen. Dit kan weer via de app op uw telefoon, of via een spraakmemo: “Hey Google, zet de verlichting op extra warm wit”. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Koppel je Smart TV aan de slimme verlichting en de verlichting zal mee kleuren op de film die je afspeelt. Ook is het mogelijk om deze mee te laten kleuren op de maat van de muziek die je op dat moment afspeelt.

Dimmen van verlichting:

Uiteraard kan je de verlichting ook via de smart home app of via een spraakmemo dimmen. Of stel een scene in waarin op verschillende tijdstippen van de dag de lichtsterkte dimt of juist feller wordt. Bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent in jouw thuis kantoor. Je wilt graag nog even doorwerken als het al langzaamaan donker wordt. Dan speelt meer lichtsterkte en/of een fellere lichtkleur een belangrijke rol. Dit is ook allemaal automatisch in te stellen in de app op basis van zon zonsopkomst / zonsondergang.

Het koppelen van meerdere slimme lampen of apparaten:

Je kan een slimme lamp of apparaat afzonderlijk van elkaar bedienen. Maar een woning heeft verschillende ruimtes waarin je bepaalde verlichting of apparaten gebruikt. Vaak heb je in een keuken meerdere lichtbronnen, en die wil je natuurlijk niet allemaal afzonderlijk dimmen. Je kan per ruimte een groep maken met lampen. Vervolgens kun je die gehele groep met lampen in één keer bedienen. Wel zo makkelijk!

Scene’s toevoegen (taken geven) smart home verlichting:

Naast tijdschema’s kun je ook zelf programma’s maken in de app. Zie het als taken geven aan de verlichting: Wanneer ik ……… doe, dan moet de verlichting …….. dit doen. Deze programma’s / taken kun je eindeloos toepassen.

Bijvoorbeeld: wanneer de zon ondergaat dan moet na 15 minuten de tuinverlichting inschakelen, 7 dagen in de week. ‘S avonds om 01:00 uur moet de tuinverlichting uitschakelen, 7 dagen in de week. Of: wanneer ik een X-aantal meters verwijderd ben van mijn woning moet groep X met lampen uitschakelen of juist inschakelen.

Kortom: De mogelijkheden en instelmogelijkheden zijn eindeloos! Geweldig toch, nooit meer na hoeven te denken over het aan / uit schakelen van de verlichting. En dit bespaart je ook nog energie.

Alleen maar voordelen met smart verlichting

Hierboven hebben we uitgelegd welk functies allemaal mogelijk zijn met de slimme verlichting van tegenwoordig. Dit brengt natuurlijk alleen maar voordelen met zich mee. Hieronder kort opgesomd welke voordelen dit zijn.

• Altijd de verlichting aan/uit op de gewenste momenten.
    • Altijd de gewenste sfeersituatie.
    • Op afstand regelen van verlichting (ook via het mobiele netwerk).
    • Overzichtelijk beheren van al je slimme apparaten.
    • Energiebesparing, nooit meer onnodig de lampen aan laten of vergeten de verlichting uit te schakelen.
    • Veiliger maken. Bijvoorbeeld: slimme rookmelders af laten gaan wanneer er inbrekers in uw woning rondlopen.
    • Nooit meer wandschakelaars hoeven te bedienen.

Verschillende smart verlichtingstechnieken:

Wat is WiFi verlichting (TUYA)?

Tuya aansturing protocol - logoSlimme WiFi lampen werken op het Tuya communicatieprotocol. Dit zijn de meest voorkomende slimme lampen. De Wifi slimme verlichting is een makkelijk instapmodel, want het kan direct verbonden worden met je WiFi netwerk. Elke slimme WiFi lamp bevat een Tuya chip die werkt op je WiFi signaal. Het maakt dus niet uit welk merk WiFi lamp je aanschaft. Het werkt allemaal hetzelfde. Uiteraard zijn er wel kwaliteitsverschillen van de diverse lampen zelf. Ook is deze vorm van slimme verlichting een stuk betaalbaarder dan de Zigbee variant.

Je kunt de WiFi lampen eenvoudig verbinden met meerdere apps. Onder andere: Tuya smart, Smartlife, Nedis smart, Homeylux, Hoftronic smart. Deze apps werken allemaal met het Tuya communicatieprotocol.

SmartLife filament 60mm - spiraal lamp 60mm - LED wifi lamp 5,5 watt - afstandsbediening Wi-Fi Smart Stekker voor buiten | IP44 | 16 A
Bekijk onze WiFi lampen! Bekijk onze WiFi slimme accessoires!
Voordelen: Nadelen:
Betaalbaar. WiFi wordt trager bij veel slimme apparaten i.v.m. koppelen op router.
Makkelijk koppelen met uw WiFi netwerk. 2.4 Ghz WiFi signaal nodig, nieuwste routers hebben 5 Ghz signaal.
Rechtstreeks aansluiten op bestaande fittingen en armaturen. Bij verliezen WiFi signaal door stroomstoring, lampen signaal kwijt.
Makkelijk toevoegen aan Google assistant, Amazon Alexa, Apple Siri. Bij een instabiel WiFi netwerk, raakt de lamp het signaal kwijt.
Automatiseren, dimmen, tijdschema’s, lichtkleuren, en scenes instellen. Beveiliging risico’s bij niet goed beveiligen van uw WiFi-netwerk.
Compatible met veel slimme apparaten (airco, gordijnen, deurbel etc.). Grote afstanden overbruggen, hiervoor moet je het WiFi signaal voor versterken.

Wat  is Zigbee verlichting?

Zigbee 3.0 aansturing protocol logoZigbee 3.0 is een communicatieprotocol net zoals WiFi of Bluetooth. Het protocol werkt als volgt: Een zigbee product koppelt je aan een HUB / Bridge (bijv. Philips HUE, IKEA Tradfri of Homey). De HUB verbindt je met het WiFi netwerk en de HUB communiceert vervolgens met de Zigbee verlichting. De lampen communiceren afzonderlijk met elkaar door middel van een Mesh netwerk, hierin worden signalen onderling naar de lampen / apparaten doorgestuurd. Dit is erg handig voor wanneer je een groot huis, erf of grote tuin hebt. Grote afstanden kunnen eenvoudig worden overbrugd doordat elke lamp het signaal versterkt naar de eerst volgende lamp of apparaat. Ook zijn er met zigbee meer mogelijkheden met schakelaars, sensoren, dimmers om de verlichting draadloos aan te sturen.

Het installeren is erg eenvoudig, u hoeft geen extra bekabeling te trekken. Dit kan op bestaande armaturen, fittingen en kabels. Het enigste wat je moet aanschaffen is een HUB / Bridge. De hub  Want je telefoon heeft immers geen zigbee antenne.

Zigbee lampen:

De slimme zigbee lampen bevatten een slimme chip. Wanneer u een HUB heeft en u de lamp in een fitting draait zal deze gaan knipperen. Dat betekend dat de lamp in verbindingsmodus staat. Open de app en verbindt eenvoudig de zigbee lamp met uw Hub.

Zigbee 3.0 Smart Home Bridge - Hub - Gateway - 40 apparaten - voorkant
Bekijk al onze Zigbee lampen! Bekijk onze Zigbee Hub!
Voordelen Zigbee:  Nadelen Zigbee:
Makkelijk uit breiden met andere accessoires. Wat duurder in aanschaf.
Verlichting apparaten communiceren afzonderlijk met elkaar (MESH netwerk). HUB kan een keer vol zijn, vaak max. tot 50 apparaten
Behoudt altijd signaal (ook bij stroomuitval).
Verlichting reageert feilloos en sneller.
Grote afstanden, bijv. een grote tuin is geen probleem voor Zigbee.
WiFi blijft snel, de lampen worden aangesloten op de HUB

Verschillende slimme verlichtingsapparaten:

Slimme verlichting apparaten 1. Slimme lampen

Slimme lampen zijn vaak stand-alone lampen. Dat betekent dat in deze lamp al een chip verwerkt zit die je kunt koppelen met je smart home app. Je kan ze direct in een bestaande fitting draaien, dimmen en van kleuren veranderen via de app. Deze losse slimme lampen zijn in verschillende fittingen te krijgen. De meest voorkomende fittingen zijn: E27-fitting, E14-fitting of GU10-fitting. Deze lampen zijn vervolgens weer te koppelen met slimme accessoires zoals draadloze sensoren, wandschakelaars, afstandsbedieningen.

2. Slimme modules / ontvangers

Slimme ontvangers / modules zijn erg handig. Deze kan je achter een bestaande schakelaar inbouwen maar je kan ze ook los gebruiken zonder een bestaande schakelaar. Met deze slimme module kun je bestaande ‘domme’ dimbare lampen slim maken. De modules zijn erg klein van formaat en je kan ze bijvoorbeeld eenvoudig tussen een hanglamp plaatsen. Koppel de module met je smart home app en je kan gebruik maken van alle voordelen die de slimme verlichting te bieden heeft.

Een voorbeeld: U heeft niet dimbare tuinverlichting. Wat kunt u dan doen? Je plaatst een slimme module tussen de aanvoer en uitvoer van de stroom naar jouw tuin. Verbind de module met de app en stel vervolgens tijdschema’s in zodat de tuinverlichting automatisch aan gaat. Geniet van je slimme tuin!

3. Slimme stekker

Slimme stekkers zijn al erg bekend en erg eenvoudig in gebruik. Vaak is dit het eerste apparaat dat je aanschaft wanneer je de overstap wilt maken naar een slimme woning. Plug een slim stopcontact rechtstreeks in je bestaande stekker en verbind hem met de app. Zo eenvoudig is het, een kind kan de was doen!

4. Slimme wandschakelaars

Je hebt slimme lampen, -modules of -stopcontacten geïnstalleerd en deze niet zijn niet aangesloten op een bestaande wandschakelaar. Maar je wilt ook zonder telefoon de slimme verlichting kunnen bedienen. Dan kun je gebruik maken van draadloze slimme wandschakelaars. Dat gaat als volgt: Batterij in de smart wandschakelaar plaatsen, verbinden met de app en de slimme lampen toewijzen aan de wandschakelaar.

5. Slimme wanddimmers

Een slimme wanddimmer is ook erg handig. Een normale dimmer kun je 1 op 1 vervangen door een slimme wanddimmer. Deze slimme dimmer kun je altijd nog handmatig bedienen zoals je dat bij een normale dimmer gewend bent. Maar deze smart dimmer kan je ook nog toevoegen aan je smart home app om hem vervolgens ook via je telefoon te bedienen. En je kunt genieten van alle gemakken die slimme verlichting te bieden heeft.

6. Slimme sensoren

Slimme sensoren zijn erg makkelijk voor bepaalde situaties. Bijvoorbeeld op een toilet, waar vaak vergeten wordt de lamp uit te doen. Je hebt geen zin om extra bekabeling te trekken voor een traditionele

bewegingssensor. Dan is een slimme bewegingssensor de oplossing voor je!

In 5 stappen een smart sensor installeren:

1. Plaats een slimme lamp in je bestaande armatuur in het toilet (of andere ruimte).
      2. Plak eenvoudig de slimme sensor aan het plafond.
      3. Verbind de slimme lamp en slimme sensor met de app.
      4. Haal de bestaande wandschakelaar eruit en verbindt deze door, zodat er continu stroom op de lamp zit.
      5. Dek de wandschakelaar af met een blindplaat.

Welke protocol u wilt gebruiken is afhankelijk van de situatie. Hieronder een paar situaties waarin je het beste kunt kiezen voor WiFi (Tuya) of Zigbee protocol.

Zigbee:

1. Je wilt het gehele huis slim aansturen met verschillende apparaten –> Zigbee.
  2. Je hebt een grote woning / tuin of erf en je wilt hier slimme apparaten gebruiken –> Zigbee.
  3. Je wilt een snel WiFi netwerk sowieso behouden –> Zigbee.
  4. Je wilt een feilloos systeem, alle lampen moeten tegelijkertijd gedimd worden of van kleur veranderen. Niet de ene lamp 0.5 sec later dan de ander. –> Zigbee.
  5. Bij stroomuitval niet de lampen opnieuw willen koppelen –> Zigbee.

WiFi (Tuya):

1. Je zoekt betaalbare slimme verlichting en accessoires –> WiFi.
  2. Je woning is wat kleiner en het WiFi signaal is sterk genoeg voor de hele woning –> WiFi.
  3. Direct en snel te koppelen op je WiFi netwerk, geen extra benodigdheden nodig. –> WiFi.
  4. Je wilt een paar lampen of apparaten slim maken, niet alles. –> WiFi.
  5. Je wilt graag experimenteren met slimme verlichting –> WiFi.

Normale ‘Domme’ lampen slim maken, is dat mogelijk?

Jazeker is dit mogelijk, en ook nog de goedkoopste oplossing om je verlichting slim te maken. Je koopt gewoon normale dimbare LED verlichting: of het nu een dimbare wandlamp, hanglamp, vloerlamp of plafondlamp is, het maakt niet uit.

De oplossing is een zigbee module / actor tussen te plaatsen. Deze module kan max. 200 watt aan vermogen aan, dus hier kunt een heleboel verlichting op aansluiten en in één keer bedienen via de HUE app.

Voorbeeld:
Voorbeeld aansluit schema slimme module / actor

iCasa - Zigbee inbouwdimmer max. 200W led - neutraaldraad benodigd | Doos + Dimmer
Bekijk onze Zigbee modules!