Menu

Kantoorlampen, wat is de beste manier om je kantoor of werkplek te verlichten?

14-07-2023

Hoe kan je het beste je (thuis) kantoor verlichten?LED Linear hangarmatuur zwart - kantoorlamp - 40 watt | 120cm | 4000K - Naturel wit sfeer 6

Goede verlichting in je kantoor- en/of thuiswerkplek is belangrijk. De juiste verlichting verhoogt de productiviteit en heeft een positief effect op je gemoedstoestand.Het verbeteren cq. vervangen van je huidige kantoorverlichting zal je collega’s en jezelf in staat stellen prettig en energiek te kunnen werken, zonder vermoeide ogen te krijgen. Verlichting draagt bij aan het bio-effect van de mens. Kortom: de juiste kantoorverlichting voor je werkplek is erg belangrijk. Maar welke kantoorverlichting heb je dan nodig? LedLoket “licht” dat graag toe.

Hierbij een aantal tips die je snel kunt toepassen voor je thuiswerkplek.

  • Benut je lichtinval: Heb je een raam in de kamer waar je werkt ? Plaats dan je bureau voor het raam of dichtbij het raam, zodanig dat het natuurlijke licht op je bureau valt.
  • Plaats een bureaulamp: Een simpele oplossing voor aanvullende verlichting op je bureau, vooral bij wat donkere dagen is aan te raden.
  • Vermijd schitteringen: Schitteringen in je beeldscherm of je gezichtsveld worden vaak als erg storend ervaren. Plaats daarom je lampen zodanig dat ze niet reflecteren op glanzende oppervlaktes.
  • Een goede lichtverdeling: Zorg voor een gelijkmatige lichtverdeling op je werkblad.
  • Dimbare kantoorverlichting: Een dimbare verlichting kan voorkomen dat je wat later op de avond nog teveel prikkels en hersenactiviteit hebt, waar je nachtrust onder lijdt. Met de slimme verlichting van LedLoket kun je optimaal programmeren en een lichtsterkte instellen die past bij het moment van de dag.
Bureaulampen
Bekijk onze Bureaulampen!

Toepassingen voor het verlichten van kantoren en werkplekken:

Zoals je dus weet is kantoorverlichting van groot belang voor jou en je collega’s. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarmee je rekening dient te houden. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat een kantoor(tuin) uit meerdere werkgebieden bestaat.

  1. Het Taakgebied: Het gebied waar je daadwerkelijk aan het werk bent. Van primair belang om hier de juiste hoeveelheid lichtsterkte te hebben. De lichtopbrengst per m2 wordt uitgedrukt in Lux. Voor verlichting van het taakgebied adviseren we 500 Lux. Hiervoor zijn lineaire kantoorlampen uitermate geschikt. Deze plaats cq. installeer je boven je bureau / werkblad.
  2. De omgeving: De omgevingsverlichting, ook wel basisverlichting genoemd, wordt gedefinieerd door de zone van 50 tot 60 cm rondom je werkplek (het taakgebied). Van belang is dat de lichtkleur hetzelfde is en het verschil in lichtsterkte niet te groot. Wij adviseren een sterkte van 250-300 Lux voor de omgevingsverlichting.
  3. Achtergrond gebied: Achtergrondgebieden zijn bijvoorbeeld koffiecorners, gangen en de looppaden. Hier hoef je maar 100 lux lichtopbrengst te hebben. Wel is het belangrijk dat de lichtkleur van het licht hetzelfde blijft als in de rest van de ruimte.

Belangrijke specificaties van goede kantoorlampen.

  • CRI-waarde (Color-Rating-Index), dit is de kleurechtheid van het licht. De CRI waarde van een goede kantoorlamp moet zeker hoger zijn dan >80. Hoe hoger de waarde hoe beter.
  • UGR-Waarde (Unified-Glare-Rating),De UGR-waarde geeft aan in hoeverre de verlichting verblinding of lichthinder veroorzaakt in de omgeving. Kortom: een UGR > 19 is niet goed en alles onder de UGR19-waarde is goed!
  • Lichtkleur en kleurtemperatuur: In een kantoor of op een werkplek wordt vaak gekozen voor de lichtkleur 4000K of 4500K. Een lichtkleur van 4000K – 4500K is naturel licht en dat zorgt voor productiviteit. maar ook niet het hele felle witte licht, wat je vaak ziet in ziekenhuizen.
  • Flikkering vrij: Het flikkeren van de LED kantoorlampen zijn natuurlijk niet wenselijk. Alhoewel je dit niet kunt zien met het blote oog, vang je onbewust deze flikkeringen op. Mensen met migraine zien hier vaak extra gevoeliger voor. Het is dus van belang dat je flicker vrije verlichting kiest voor het welzijn van jou en je collega’s.

Welke lampen zijn het meest geschikt op je werkplek en op kantoor?

Nu je dit allemaal hebt gelezen, zie je wellicht ook de noodzaak om de verlichting van je werkplek en/of je kantoor te verbeteren. Met de toepassing van LED-panelen of LED-downlights heb je een eenvoudige en praktische oplossing. Je kunt deze namelijk gemakkelijk één op één uitwisselen met je systeemplafond platen en rechtstreeks aansluiten op het netstroom wat vaak al boven het plafond zit aangesloten. Het zijn prettige armaturen die het licht gelijkmatig verdelen over de ruimte en niet verblindend zijn wanneer je er in kijkt. Door het melkglas wat voor de LED panelen en downlights gebruikt wordt is het licht diffuus en hierdoor geeft het geen schitteringen op je beeldscherm of andere objecten op je bureau. Dit is weer erg prettig voor je ogen en dus ook goed voor de productiviteit.

Naast de basisverlichting is taakgebiedverlichting zeker net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Taakgebiedverlichting kun je het beste creeëren door boven de werkplekken lineaire kantoorlampen op te hangen. Deze kantoorlampen kan je in verschillende vormen monteren, van I-vorm, L-vorm, U-vorm of in een vierkant, dit is geen probleem. Het geeft dus niet alleen goed licht boven je werkplek, maar heeft ook een moderne uitstraling.

Voor een thuiswerkplek is één lineaire kantoorlamp al een perfecte oplossing. Maar voor een snelle oplossing kun je altijd kiezen voor een mooie bureaulamp die dimbaar is en waarvan je de  lichtkleur kunt evt. kunt veranderen.

LED paneel kiezen - diverse afmetingen LED panelen LED inbouw downlight rond - 20W - DIMBAAR - Ø205mm - CCT - 3 lichtkleuren -vooraanzicht
Bekijk onze LED Panelen! Bekijk onze LED Downlights!

Hoeveel kantoorlampen heb ik nodig in mijn kantoor CQ op mijn werkplek?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De verlichtingexperts van LedLoket kunnen hierin een professioneel advies geven en maken bovendien graag een goed verlichtingsplan. Voor een zo goed mogelijk advies hebben wij onderstaande gegevens nodig:

  1. De oppervlakte van de betreffende ruimte
  2. Een schets / tekeing van de ruimte met de afmetingen. (Een eigenhandig getekende schets is vaak al voldoende).
  3. Lengte, Breedte, Hoogte van de ruimte
  4. Het type plafond (systeemplafond, betonplafond, industrieel plafond, gipsplafond etc.) – Als je een foto meestuurt van het plafond of van de ruimte helpt dat altijd.

Met de beschikbare informatie kunnen de experts van LedLoket bepalen welke kantoorlampen er benodigd zijn om de juiste Lux-opbrengst te realiseren die minimaal nodig is voor jouw ruimte en/of werkplek.  Vervolgens stellen wij een lichtplan op met de juiste prijzen erbij.

Interesse? laat je adviseren en inspireren en neem contact met ons op, we helpen je graag!