Menu

Kleurtemperatuur (kelvin) en lichtkleur

Kleurtemperatuur en lichtkleur zijn twee verschillende termen die veel met elkaar te maken hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk, aangezien deze twee termen vaak door elkaar gehaald worden. Door middel van deze pagina willen wij duidelijkheid scheppen over de betekenis van deze twee termen en waar u op moet letten bij de aanschaf van LED verlichting.

Lichtkleur

Lichtkleur is zoals de term al doet vermoeden, de kleur van het licht. Hoewel deze kleuren op veel verschillende manieren aangeduid kunnen worden (Hexadecimaal, RGB, CYMK), word het meestal simpel gehouden door de kleurnaam weer te geven (rood, blauw, groen). Bij LED verlichting is het zelfs vaak zo dat men spreekt over RGB-verlichting (Rood, Groen, Blauw), hiermee word bedoeld dat alle kleuren uit het zichtbare lichtspectrum weergegeven kunnen worden. Afhankelijk van het type lamp is deze te veranderen door middel van een afstandsbediening, knop of programma.

Deze RGB verlichting bevat vaak drie verschillende LED diodes, een voor de kleur rood, een voor de kleur groen en een voor de kleur blauw. Met deze drie diodes is men in staat om alle verschillende kleuren van het zichtbare licht te produceren, dit is ook te zien in de afbeelding hiernaast.

De kleur die wij waarnemen wordt bepaald door de sterkte waarmee iedere diode straalt. Wanneer de drie diodes op dezelfde sterkte stralen, wordt er een wit licht geproduceerd.

 

 

 

Kleurtemperatuur

Kelvin wordt gebruikt om de kleurtemperatuur van een lichtbron aan te geven. Licht met een lage kleurtemperatuur wordt als “warmer” ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur. De onderstaande afbeelding laat enkele praktische voorbeelden zien met de daarbij behorende lichttemperatuur uitgedrukt in Kelvin (K). Onze LED verlichting is te verkrijgen tussen 2700K en 6500K.

 
2700K
 
6500K
 

Warm wit – 3000K

 
3000K
 

Wordt over het algemeen als sfeervol ervaren. Verlichting met deze licht temperatuur is zeer geschikt om uw ruimtes sfeervol, maar toch goed te verlichten. Kortom; Een uitstekende keuze voor diverse ruimtes. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd worden zijn:

 1. Horeca gelegenheden
 2. Entree
 3. Winkels
 4. Kleedkamers

 

Neutraal wit – 4000K

 
4000K
 

Verlichting met deze lichttemperatuur geeft een neutrale kleur en is zeer geschikt voor diverse werkruimtes. Dit type verlichting zit precies tussen kunst- en daglicht kleur in, en is daardoor zeer divers te gebruiken. Kortom; Een goede keuze voor bijna alle ruimtes. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd worden zijn:

 1. Werkplaatsen
 2. Keukens
 3. Scholen
 4. Kantoren

Daglicht wit – 6000K

 
6000K
 

Deze lichtkleur is uitstekend voor de belichting in ruimtes waar het licht erg helder moet zijn. Zeker in medische ruimtes waar zeer precies gewerkt dient te worden, is het belangrijk dat hier een goede verlichting is. Bovendien zorgt deze lichtkleur ervoor dat de ogen minder vermoeid raken. Dit paneel komt qua kleur het dichtste bij een daglichtkleur en geeft een positieve energie aan u als mens. Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere geadviseerd worden zijn:

 1. Laboratoriums
 2. Ziekenhuizen
 3. Tandartspraktijken
 4. Kledingwinkels
 5. Auto Showrooms
 6. Bedrijfshallen / Magazijnen
 7. Industriële doeleinden