Waar het vroeger alleen draaide om de juiste fitting, worden er tegenwoordig meer technische termen bij verlichting gebruikt. Enkele voorbeelden daarvan zijn Lumen, Kelvin en Wattage. Gewone ‘gloeilampen’ met hun oude wattage worden niet meer gemaakt. Deze lampen hebben plaats gemaakt voor de LED variant. Het wattage van deze lampen is verschillend, al geven ze wel dezelfde lichtopbrengst. Ook is er een ruimte keuze in verschillende lichtkleuren, deze worden uitgedrukt in de term Kelvin. Maar wat betekenen deze termen nou allemaal? Hieronder worden deze verder uitgelegd.
Lumen is een maateenheid voor de hoeveelheid zichtbaar licht die wordt geproduceerd door een lichtbron. Het staat voor de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Lumen is dus een maat voor de lichtopbrengst van een lamp en geeft aan hoeveel licht een lamp daadwerkelijk produceert, in tegenstelling tot watt, dat een maat is voor het energieverbruik van de lamp.
Hoe hoger het aantal lumen van een lamp, hoe helderder het licht is dat het produceert. Het aantal lumen wordt bepaald door de intensiteit van de lichtstroom en de hoeveelheid licht die uitgestraald wordt per tijdseenheid. Lumen is een belangrijke maatstaf bij het kiezen van verlichting voor verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld thuis, op kantoor, in de industrie of op straatverlichting. Een gloeilamp van 60 watt heeft bijvoorbeeld een lichtopbrengst van 700 – 800 lumen. Voor dezelfde lichtopbrengst heb je slechts een LED lamp van 10 watt nodig. Met onderstaande tabel kun je eenvoudig lumen naar watt omrekenen en vice versa.
De term Kelvin wordt gebruikt om de kleurtemperatuur van licht aan te geven, oftewel de “warmte” of “koelte” van het licht dat door een lichtbron wordt uitgestraald.
De kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin (K) en geeft aan hoe “warm” (geel/rood) of “koel” (blauw) het licht van een lichtbron lijkt. Hoe hoger het aantal graden Kelvin, hoe koeler (blauwer) het licht lijkt. Bijvoorbeeld, een gloeilamp heeft een warm witte kleurtemperatuur van ongeveer 2700K, terwijl daglicht een koelere kleurtemperatuur heeft van ongeveer 5500K.
De kleurtemperatuur is belangrijk bij het kiezen van verlichting, omdat het de sfeer en de uitstraling van een ruimte kan beïnvloeden. Warmere kleurtemperaturen worden vaak gebruikt in woonkamers, slaapkamers en restaurants om een gezellige sfeer te creëren, terwijl koelere kleurtemperaturen vaak worden gebruikt in kantoren, werkruimtes en winkels om een heldere en activerende omgeving te creëren. In onderstaande tabel staan de diverse lichtkleuren met de bijbehorende Kelvin waardes.
Een wattage is een maateenheid voor de hoeveelheid elektrische energie die wordt gebruikt of geproduceerd per tijdseenheid. Het staat voor de hoeveelheid energie die wordt omgezet in een bepaald apparaat, lamp of systeem, en wordt uitgedrukt in Watt (W).
Een wattage geeft dus aan hoeveel energie per seconde wordt verbruikt of geproduceerd. Bijvoorbeeld, een lamp met een vermogen van 60 watt verbruikt 60 watt aan elektrische energie per seconde, terwijl een apparaat met een vermogen van 1000 watt (1 kilowatt) 1000 watt aan energie per seconde verbruikt.
Het wattage is een belangrijke maatstaf bij het kiezen van apparaten, verlichting en elektrische systemen, omdat het de hoeveelheid energie aangeeft die nodig is om ze te laten functioneren en de kosten van het gebruik van deze apparaten beïnvloedt. Het is belangrijk om rekening te houden met het wattage en het energieverbruik van elektrische apparaten om het energieverbruik en de kosten te beperken en een efficiënt gebruik van energie te bevorderen.
LedLoket biedt een breed scala aan LED-lampen met verschillende wattages, lumen-output en lichtkleuren om aan de behoeften van verschillende toepassingen en omgevingen te voldoen. Hier zijn enkele voorbeelden van de LED-lampen die LedLoket aanbiedt:
Het is belangrijk om rekening te houden met het wattage, de lumen-output en de lichtkleur bij het kiezen van LED-lampen om ervoor te zorgen dat deze geschikt zijn voor de beoogde toepassing en om de gewenste sfeer en uitstraling te creëren. LedLoket kan advies geven bij het kiezen van de juiste LED-lampen en kan ook helpen bij het ontwerpen van verlichtingsplannen voor verschillende toepassingen, zoals kantoren, winkels, horeca en woningen.