Menu

Veranda en overkapping verlichting, wat heb ik nodig en hoe werkt het?

09-06-2023

Waarom kiezen voor veranda of overkapping verlichting?

De avond valt en je geniet op uw terras, op uw veranda, of gewoon lekker in jouw tuin van de ondergaande zon. Langzaamaan wordt het wat donker en wat zou het dan fijn zijn als de tuin nog wat extra sfeer krijgt door mooie, instelbare, schakelbare veranda inbouwspots. Maar je ziet op tegen de feilloze installatie daarvan. Op papier lijkt het altijd zo makkelijk en eenvoudig, maar ja, je bent niet de grootste hobbyist. Dat weerhoudt je er misschien van om de knoop door te hakken. De prijs is zeker geen argument om ervan af te zien.

In deze blog leggen we je uit waar je rekening mee moet houden. Zodat je ook zelfstandig de verandaverlichting kunt plaatsen. Mochten er na het lezen van deze blog nog vragen zijn over de veranda inbouwspots dan kun je ons altijd via de chat of telefonisch bereiken voor professioneel advies en ondersteuning. Onze verlichtingsspecialisten staan voor je klaar!

Welke spots zijn geschikt voor mijn veranda of overkapping?

Veranda inbouwspots:

Welke inbouwspots je nodig hebt is afhankelijk van de veranda of de overkapping. Een veranda is vaak gemaakt van stalen staanders met liggers met een doorzichtige glazen bovenkant. Hierdoor heb je geen plafond onder je veranda en kan je alleen gebruik maken van de stalen liggers om je verlichting in te monteren. Hiervoor is de veranda inbouwspot uitermate geschikt. Dit zijn kleine ronde inbouwspots die in de dunne stalen liggers gemonteerd kunnen worden. Hierdoor behoud je de lichtinval van het glazen plafond overdag en ’s avonds kun je de veranda spots inschakelen zodat je ook in de avonduren verlichting hebt.

Als je een veranda hebt raden we jou aan om te kiezen voor de veranda inbouwspots. Alvorens je overgaat tot aanschaf van de verandaverlichting moet je op het volgende letten:

  1. Breedte van de ligger Hoe hoog mag de veranda spot maximaal zijn?
  2. Diepte van de ligger Hoe hoog mag de veranda spot maximaal zijn?
  3. Ruimte voor bekabeling. De voedingskabel en de kroonstenen hebben ook ruimte nodig. Hier dus ook rekening mee houden.
  4. Hoe wil je veranda verlichting bedienen. Wil je het gewoon aan / uit schakelen, dimmen of met slimme aansturing bedienen? Tegenwoordig is er heel veel mogelijk, zelfs met een Philips HUE app! Bij vragen kun je je contact opnemen met u onze specialisten voor advies!
Veranda spots - Inbouwspots voor veranda - zwart - complete set - 6 stuks - dimbaar met warm licht.
Bekijk alle veranda inbouwspots

Overkapping Inbouwspots GU10:

Je kunt natuurlijk de veranda spots ook gebruiken voor jouw overkapping. Maar in een overkapping worden vaak normale inbouwspots gebruikt. Immers in een standaard overkapping wordt vaak een laag plafond gemonteerd. Hierdoor is er plek voor normale en grotere inbouwspots. Dit zou dan ook een logische keuze zijn, want bij normale inbouwspots heb je nog veel meer mogelijkheden. Ook zijn de lichtbronnen van deze armaturen vervangbaar, wat bij veranda spots niet het geval is. Hierdoor ben je in de toekomst flexibeler wanneer er lampjes stuk gaan. Normale GU10 spots kun je vrijwel overal wel kopen, in de GU10 armaturen passen ook alle merken spots. Bijvoorbeeld van Philips HUE.

Handig om te weten bij aanschaf GU10 spot + armatuur:

  1. Zaagmaat – Bepaal vooraf welke zaagmaat voor jou geldt.
  2. Inbouw hoogte – Ook de hoogte is van belang. Als je een laag plafond hebt dien je hier rekening mee te houden bij aanschaf van de spots.
  3. Bekabeling & kroonstenen – Houd rekening met de bekabeling voordat je het plafond gaat monteren
  4. Isolatie – Ga je het plafond isoleren dan adviseren we om bij de plek waar de inbouwspots gemonteerd wordt wat isolatie weg te halen. Zo kan de spot wat beter ventileren, dit bevordert de levensduur van de spot.
LED Inbouwspot MIRAN - 6 Watt - lage inbouwhoogte- Dimbaar - 68mm - kantelbaar - zwart - rond
Bekijk alle inbouwspots

Aansluitschema’s veranda spots met verschillende aansturingen:

Hieronder kan je op de lijntekening zien hoe de verschillende manier van aansturen werkt.

Aansluit schema met draadloze dimmer:                                           Aansluit schema met smart dimmer:                                     Aansluitschema met schakelaar of een dimmer:

Aansluitschema met draadloze dimmer met veranda inbouwspots - inbouwspots gu10                Aansluitschema met smart - slimme dimmer met veranda inbouwspots - inbouwspots gu10                  Aansluitschema met schakelaar met veranda inbouwspots - inbouwspots gu10

 

Hoeveel veranda / overkapping inbouw spots per M2 heb ik nodig?

Hieronder leggen we in een schema uit hoeveel verandaspots we adviseren per ligger en diepte van de veranda. Uiteraard heb je hierin wat vrijheid naar eigen inzicht zijn meer verandaspots altijd mogelijk.

Mocht je vragen hebben of twijfel je over de benodigde aantallen spots voor je overkapping / veranda? Dan kun je altijd contact opnemen met onze specialisten, die helpen je graag met hun expertise. Zodat je de juiste keuze kunt maken.

Tabel hoeveelheid veranda spots per ligger kopiëren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veranda spots combineren met andere verlichting, kan dat?

Wanneer je een verandaspot hebt geïnstalleerd en je wilt later wandlampen, hanglampen of opbouwspots aan dezelfde groep toevoegen dan is dit geen probleem. Je moet er dan wel voor zorgen dat de aansturing van deze lampen hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld wanneer je dimbare veranda spots hebt, moet je ook dimbare wandlampen monteren. Anders zullen de veranda spots dimmen en de wandlampen gaan knipperen.

Installatie tips & Benodigdheden veranda inbouw verlichting:

Veranda spots in installeren, is dat moeilijk? Nou dat leggen we hieronder in stappen aan je uit:

  1. Zorg dat je een gatenzaag / boor van de juiste afmeting hebt. Houd wel rekening mee met aluminium of houten gatenzagen.
  2. Test de veranda spots eventueel van te voren even kort voordat je ze installeert.
  3. Zaag het de gaten in je veranda op de gewenste plek.
  4. Bevestig de driver (wanneer je 12 – 24V veranda spots hebt) op een centrale plek in jouw veranda. Zodat je hier in de toekomst wel bij kunt komen.
    1. Heb je 220-240V  veranda spots, dan heb je geen driver nodig.
    2. Heb je geen ruimte voor een driver in uw veranda? Dan kunt je ook een waterdichte lasdoos / kabeldoos nemen waar je deze in kunt verwerken.
  5. Draadloze dimmer aansluiten, plaats deze tussen de aanvoering (input) van het stroom en de uitvoer (output) van de stroom naar de spots.
  6. Sluit de bekabeling aan op het netstroom van jouw woning.
  7. Trek alle bekabeling naar de gaten.
  8. Sluit de bekabeling aan door middel van lasklemmen op de veranda spots.
  9. Schakel de stroom in en geniet van de verlichting!