Ben je of ga je bezig met verlichting aansluiten? Dan hebben wij een aantal handig tips voor je waarmee je rekening mee kunt houden. Ben je aan het uitbouwen of verbouwen? Dan ben je vaak toe aan nieuwe verlichting. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden bij aanschaf en installeren van nieuwe verlichting? Het lijkt vaak simpel, even een aantal stopcontacten, dimmers en lampen installeren. Maar ik praktijk kan dit soms best wel tegenvallen. In deze blog adviseren wij waar je rekening mee kunt houden.
Voordat je verlichting en/ of stopcontacten kunt aansluiten moet je natuurlijk eerst beschikken over de juiste benodigdheden. Hieronder kort opgesomd welke benodigdheden je allemaal nodig zult hebben.
Bekijk dus even goed wat je eventueel nodig zou hebben. Want bij bestaande bekabeling heb je natuurlijk niet alles nodig.
Draad & kabel | Lasklemmen | Schakelmateriaal |
Op de plek waar je van plan bent om de verlichting te plaatsen, is hier momenteel al bekabeling aanwezig die geschakeld kan worden? Zo niet, dan zul je de benodigdheden nodig hebben die hierboven staan benoemd. Bij veel woningen is er bekabeling aanwezig naast de voordeur. Hier kan je een bijvoorbeeld wandlamp monteren. Maar in vele gevallen beschikt deze bekabeling over continu stroom. Wanneer je de verlichting wilt schakelen of dimmen zul je dus de bekabeling moeten aanpassen en een schakelaar moeten plaatsen.
Bekabeling aanleggen klinkt eenvoudig, maar is vaak complexer dan je denkt. Want wanneer er geen kabels aanwezig zijn om de verlichting aan te sluiten, zul je nieuwe bekabeling moeten aanleggen tussen de meterkast en de verlichting. Dus kom je er niet helemaal uit, dan raden we aan om een elektricien in te schakelen.
Wanneer er nog geen bekabeling aanwezig is, vraag dan je zelf af “kan deze bekabeling relatief eenvoudig op de juiste plek komen?” Wanneer dit niet mogelijk is zal dit door de muur moeten, dit is natuurlijk geen probleem. Echter moet je wel rekening houden dat er dan sleuven gefreesd moeten worden om hier de bekabeling in te verwerken. Dit moet na de tijd weer gestukt worden, dit brengt extra werk en kosten met zich mee.
Hieronder een aantal handige tips om rekening mee te houden wanneer je een bepaalde type verlichting wil aanschaffen of aansluiten.
Inbouwspots | Wandlampen | Railverlichting |
Stap 1: Veiligheid eerst, zorg ervoor dat het gebied waar je werkt vrij is van elektrische spanning door de hoofdschakelaar of installatieautomaat uit te schakelen. Gebruik een spanningzoeker om te controleren of er echt geen spanning meer staat.
Stap 2: Orde in de draden haal de draden uit de centraaldoos en sluit ze indien nodig aan op de kroonsteen.
Stap 3: Monteer de lampbeugel bevestig de beugel aan het plafond met schroeven. Deze beugel wordt meestal samen met de lamp geleverd.
Stap 4: Strip de draden strip de draden van de lamp zodat ze voldoende lang zijn om goed aan te sluiten.
Stap 5: Verbind de draden van de lamp maak de kroonsteen los en sluit de draden van de lamp aan. Zorg ervoor dat de draden volledig contact maken met het koperen gedeelte in de kroonsteen en draai de schroefjes stevig vast.
Er is meestal een sticker bij het aansluitpunt die aangeeft welke draden op welke aansluiting moeten worden geplaatst.
Stap 6: Bevestig de lamp aan het plafond monteer de lamp op de beugel met de bijgeleverde schroeven.
Stap 7: Plaats de lamp in de fitting
Stap 8: Schakel de stroom in en zet de hoofdschakelaar of installatieautomaat weer aan om de stroomvoorziening in te schakelen.
Stap 9: Test de lamp controleer met een schakelaar of dimmer of de lamp correct werkt.
Hopelijk hebben we het zo duidelijk mogelijk uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij aanschaffen / monteren en installeren van verlichting. Wanneer er bepaalde onduidelijkheden zijn wat we niet in dit blog artikel hebben behandeld kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze verlichting experts. Die helpen je graag!