Wat heb je nodig bij een LED-strip?

11-09-2023

Benodigdheden voor aansluiten van een LED strip

LED-strips zijn een populaire en veelzijdige optie geworden voor het verlichten van diverse ruimtes en toepassingen. Ze bieden niet alleen helder en energiezuinig licht, maar kunnen ook worden aangepast aan verschillende kleuren en helderheidsniveaus, waardoor ze een ideale keuze zijn voor zowel decoratieve als functionele verlichting. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je LED-strips effectief kunt bedienen, rekening houdend met verschillende aspecten, van het type strip tot de lichtkleur en bedieningsopties.

Het Kiezen van het Juiste Type LED Strip

Voordat je begint met het bedienen van je LED-strips, moet je bepalen welk type LED-strip je hebt: 12 / 24V of 220-230V. Dit heeft invloed op de manier waarop je de strip moet aansluiten en bedienen. Lagere spanning (12 / 24V) LED-strips vereisen een transformator (trafo) of driver om het juiste voltage te leveren. Bij hogere spanning (220-230V) LED-strips kan rechtstreeks op de netspanning worden aangesloten.

COB LED Strip - NEON | 12mm | complete set | 10 meter | IP65 | 220V | 10 Watt P/M | Sfeerfoto
Bekijk alle LED-Strips

Kiezen van de Juiste Trafo / Driver voor je LED Strip

Bij het kiezen van een trafo of driver voor je LED-strip zijn er enkele belangrijke overwegingen:

• Totale Wattage per LED Strip: Bereken het totale wattage van alle LED-strips die je wilt aansluiten. Dit helpt bij het kiezen van een trafo met voldoende vermogen om alle strips van stroom te voorzien. (Wattage per meter x aantal meters strip = Totale wattage)
  • Lengte van de LED Strip: Langere strips hebben een grotere trafo nodig met een hoger wattage om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig en helder blijven branden.
  • Voltage van de LED Strip: Zorg ervoor dat de uitgangsspanning van de trafo overeenkomt met het voltage van de LED-strip (bijv. 12V of 24V).
LED paneeel 30 x 120 cm - zwart - naturel wit - driver
Bekijk alle trafo’s/  drivers

Verschillende Bedieningsopties voor LED Strips

Er zijn verschillende manieren om LED-strips te bedienen, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren:

• Schakelaar aan/uit: De eenvoudigste manier om je LED-strip te bedienen is door middel van een schakelaar. Hiermee kun je de verlichting handmatig aan en uit zetten.
      • Benodigdheden: Alleen een geschikte transformator / driver.
    • Wanddimmer: Als je de helderheid van je LED-strip wilt aanpassen, kun je een wanddimmer installeren. Zorg ervoor dat de dimmer geschikt is voor het type LED-strip dat je hebt.
      • Benodigdheden: Een geschikte LED dimmer die de hoeveelheid wattage van de strip aan kan, en wanneer je een 12 – 24V led strip hebt dan heb je ook een dimbare LED driver nodig met de juiste wattage.
    • Draadloze Bediening en Dimmen: Voor meer gemak en flexibiliteit kun je kiezen voor draadloze wandschakelaars of afstandsbedieningen. Hiermee kun je de LED-strips vanaf verschillende locaties bedienen en vaak ook de helderheid aanpassen.
      • Benodigdheden: Een draadloze driver / ontvanger die geschikt is voor de voltage van de led strip die je hebt. (12-24-230V) en een draadloze wandschakelaar of afstandsbediening die verbinding maakt met de draadloze driver / ontvanger.
    • Smart Bediening via een App: Wil je de ultieme controle over je LED-strips? Kies dan voor slimme bediening met behulp van een app op je telefoon. Hiermee kun je niet alleen de verlichting aan en uit zetten, maar ook kleuren selecteren en scènes instellen.
      • Benodigdheden: Een driver / transformator, een slimme ontvanger en een mobiele telefoon.
    • LED strip accessoires: Wanneer je L-vormen of U-vormen wilt maken met een led strip of een LED strip mooi wegwerken in een aluminium led strip profiel dan is dit ook mogelijk.

Verschillende-led-drivers-transformator-omvormers-voor-led-strips Singel connector voor COB LED strip - 10mm - 24 volt De perfecte afwerking met LED Strip profielen - overzicht led strip profielen
Bekijk alle ontvangers / drivers Bekijk alle LED Strip connectoren Bekijk alle LED Strip profielen

Lichtkleur Keuze: RGB of Enkelkleurige LED Strip?

Bij het kiezen van de lichtkleur moet je beslissen tussen RGB (rood, groen, blauw) en enkelkleurige LED-strips. RGB-strips kunnen een breed scala aan kleuren produceren, terwijl enkelkleurige strips één constante kleur hebben. Let op dat RGB-strips speciale RGB-aansturing nodig hebben om kleuren te veranderen, terwijl enkelkleurige strips eenvoudiger kunnen worden bediend.

In conclusie bieden LED-strips een scala aan bedieningsopties en verlichtingskeuzes om aan je specifieke behoeften te voldoen. Door het juiste type strip te kiezen, de juiste trafo of driver te selecteren en de gewenste bedieningsmethode en lichtkleur te bepalen, kun je genieten van een gepersonaliseerde en sfeervolle verlichting in elke ruimte. Of je nu gaat voor een eenvoudige schakelaar of een geavanceerd smart home-systeem, LED-strips bieden talloze mogelijkheden voor het creëren van de perfecte ambiance.

WiFi-Slimme-LED-Strip-RGB-CCT-warm-wit-daglicht-wit-dimbaar-5-meter-full-colour-
Bekijk alle RGB LED Strips

Op zoek naar Smart LED Strips? Bekijk video!

In deze onderstaande video leggen we je alles uit over slimme LED Strips en de installatie daarvan.

Interesse in smart led strips?

Bekijk alle Smart LED Strips