Menu

Wat is CRI-Waarde en waarvoor is het belangrijk?

22-12-2023

Wil je de perfecte LED-verlichting voor je ruimte kiezen? Dan is het begrijpen van de Color Rendering Index (CRI) waarde essentieel. CRI is een maatstaf die de nauwkeurigheid van kleurweergave van de LED lampen meet. Het beïnvloedt niet alleen de sfeer in je ruimte, maar ook de manier waarop kleuren worden waargenomen.

Wat is een CRI-waarde?

CRI, of Color Rendering Index, meet de trouw van een LED-lamp in het weergeven van kleuren in vergelijking met natuurlijk zonlicht. De schaal loopt van 0 tot 100, waarbij hogere waarden duiden op een betere kleurweergave. Een hogere CRI-waarde betekent dat de kleuren onder dat licht realistischer en levendiger lijken. Dit is dus in sommige situaties erg van belang. Denk aan kunstgalerijen, kledingwinkels, productie etc. Hierdoor komt de kleurechtheid van een product veel beter naar voren.

Waarom is CRI belangrijk?

Een juiste CRI-waarde is cruciaal voor verschillende toepassingen. In huiselijke omgevingen wil je wellicht een hoge CRI-waarde voor de woonkamer, waar kleurnuances van meubels en decoraties van groot belang zijn. Bij bedrijfsmatig en professioneel gebruik  zoals winkels, showrooms, beurzen, productiebedrijven etc. kan de CRI-waarde het verschil maken bij het nauwkeurig weergeven van product kleuren. Doordat de kleuren van een product mooier naar voren komt zal dit ook extra verkopen opleveren. Want het product komt veel beter tot zijn recht.

LED Filament Edison lamp amber - dimbaar - 4W - ST64 - E27 - 2200K - sfeerfoto
Bekijk alle LED Verlichting met CRI >80

Hoe kies je de juiste CRI-waarde?

Bij het selecteren van LED verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de toepassing waar de lampen komen te hangen. Voor kunstgalerijen, modezaken, meubelwinkels, showrooms etc. is een CRI-waarde van >90 of hoger ideaal. In kantoren, woningen, gangen, toiletten, beurzen of bedrijfspanden is vaak een waarde van CRI >80 al voldoende. Voor buitentoepassingen kan natuurlijk daglicht meestal als referentie worden genomen, met een CRI-waarde van 100. Dus hoe beter de CRI-waarde van een LED filament lamp of een LED lamp, hoe beter het product het product gepresenteerd.

CRI-Waarde 60-69 CRI-Waarde: 70-79  CRI-Waarde: 80-89  CRI-Waarde 90-99
60-69-CRI-Slechte-kleurweergave 70-79-CRI-Matige-kleurweergave 80-89-CRI-Goede-kleurweergave 90-99-CRI-Uitstekende-kleurweergave