Menu

Wat is het verschil tussen 1-Fase en 3-Fase railverlichting?

20-10-2022

Het verschil tussen een 1-Faserail en een 3-Faserail

Indien de zoektocht naar railverlichting is gestart zult je ongetwijfeld gehoord hebben van 1 of 3 fasesystemen of 1 of 3 fase circuit tracks. Wij krijgen vaak de vraag: wat is het verschil tussen 1 Fase en 3 Fase? Alle verschillen tussen de types railverlichting kom je in deze blog te weten.

Wat is een fase?

In een (standaard) elektriciteitskabel met drie adres zit één nuldraad, één aardedraad en één fasedraad.

De fasedraad is de draad die ten opzichte van de aardedraad en de nuldraad onder spanning staat. De fasedraad voert samen met de nuldraad de elektrische stroom van- en naar de aangesloten apparatuur/verlichting.

 

1-Fase vs. 3-Fase

In onderstaande afbeelding zijn de aansluitingen van 1-Fase en 3-Fase Railverlichting te zien.

Bij 1-Fase railverlichting loopt de elektriciteit tussen twee draden. De elektriciteit loopt tussen de nuldraad (N) en de fasedraad (L). Doordat de rails over twee draden beschikken zitten alle railspots op 1 fase. Dit betekent dat alle LED Lichtbronnen op de rail samen aangestuurd worden. Alle lichtbronnen worden samen in- of uitgeschakeld of gedimd.

Bij 3-Fase railverlichting (zoals ook op de afbeelding te zien) zijn er 3 fasedraden (L) te zien. Deze fasedraden zijn in de afbeelding met L1, L2 en L3 aangeduid. Deze fasedraden kunnen ieder apart met de nuldraad (N) gecombineerd worden. Hierdoor ontstaat er bij 3-Fase railverlichting de mogelijkheid om op één rail drie verschillende circuits te maken. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende circuits met railspots en pendels creëren. Deze drie circuits/fases kunnen apart van elkaar bediend worden. De 3 fases kunnen apart van elkaar in- of uitgeschakeld en gedimd worden. Dit is erg handig wanneer u een deel van de spanningsrail wilt uitschakelen en een deel van de spanningsrail wilt inschakelen.

 

1-Fase Rails 100cm - Zwart 3 fase rails - railsysteem - spanningsrail - zwart
1-Fase rails 3-Fase rails

Voor- en nadelen 1-Fase en 3-Fase railverlichting

Beide type railsystemen hebben voor en nadelen. Bij professioneel gebruik of bij gebruik in een winkel raden wij altijd 3-Fase Railsystemen aan. Onderstaand zijn de voor- en nadelen van een 3-fase Railsysteem ten opzichte van een 1-Fase Railsysteem op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Er is meer keuze in 3-Fase railspots als bij 1-Fase railspots. Ook zijn 3-Fase Railspots in hogere wattages dan 1-Fase railspots. 3-Fase Railspots beschikken over wattages tot maar liefst 50 Watt. Indien u een winkel of een grote ruimte wilt verlichten zijn deze wattages meer geschikt.
  • Bij 3-Fase rails is de mogelijkheid tot het wegwerken van kabels makkelijker. De 3-Fase rails zijn groter dan 1-Fase rails, waardoor het makkelijker is om kabels weg te stoppen. Doordat de rails groter zijn, dekken ze ook beter het gat in het plafond af waar de kabel uit komt. Verder zijn 3-Fase rails makkelijker te installeren in grote ruimtes.
  • Bij 3-Fase rails is er de mogelijkheid om verschillende circuits te creëren. Deze circuits kunnen ieder apart van elkaar in- en uitgeschakeld worden.
  • 3-Fase rails en railspots zijn stabieler en steviger dan 1-Fase railspots. Deze hebben een hogere kwaliteit en een luxere uitstraling.
  • Bij 3-Fase rails kunt je alle drie de fases gebruiken, maar er kan ook gekozen worden voor 2 fases of 1 fase. Om bij een 3-Faserail slechts 1 fase te gebruiken sluit je alleen L1 aan. Mocht je een hotelschakeling hebben (en de rails via twee schakelaars willen bedienen) sluit je de andere schakelaar op L2 aan.

Nadelen

  • 3-Fase railverlichting kost meer geld dan 1-Fase railverlichting.
  • 3-Fase railverlichting is esthetisch iets minder elegant als 1-Fase railverlichting. De 3-Fase rails zijn iets hoger en de pendels van de 3-Fase railspots zijn iets groter.

Toepassingen 1-Fase en 3-Fase railverlichting

LED Railverlichting wordt steeds populairder. Dit is niet alleen omdat het erg makkelijk te installeren is, maar ook omdat de railsystemen erg strak zijn en een luxe uitstraling hebben. Railverlichting worden door zowel particulieren als bedrijven gebruikt. Wij krijgen vaak de vraag: welke type railverlichting heb ik in mijn situatie nodig? Onderstaand worden de toepassingen van de 1-Fase en 3-Fase railverlichting verder toegelicht.

1-fase toepassing in huis

Toepassing 3-fase railverlichting

Toepassingen 1-Fase railverlichting

  • Woonkamer
  • Keuken
  • Hal
  • Slaapkamer

Toepassingen 3-Fase railverlichting

  • Kantoren
  • Horeca
  • Showrooms
  • Winkels
  • Sportscholen

Bekijk alle railverlichting