Menu

Wat is het verschil tussen een serieschakelaar en een wisselschakelaar?

24-01-2020

Verschillende soorten schakelaars worden vaak door elkaar gehaald waardoor er verwarring ontstaat. In dit artikel worden de verschillen tussen een serieschakelaar en een wisselschakelaar uitgelegd.

Serieschakelaar

Een serieschakelaar is een schakelaar met 2 schakelknoppen. Met een serieschakelaar kunt u het licht aan en uitschakelen vanaf één plaats. Met een serieschakelaar kunnen twee lampen of twee lampgroepen in een huis, bijvoorbeeld in de woonkamer, vanuit dezelfde plek worden in- of uitgeschakeld.

Wilt u een wisselschakeling (hiermee kunt u de lamp op een plek aan en op een andere uit zetten) creëren? Hiervoor heeft u twee wisselschakelaars nodig. Bent u op zoek naar een serieschakelaar? Onze serieschakelaar is geschikt voor ieder schakelmateriaal, waaronder Gira, Busch-Jaeger, Berker, Jung, Peha en nog veel meer!

Hoe sluit je een serieschakelaar aan?

Een serieschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 2 schakeldraden en 1 fasedraad. Bij een serieschakeling wordt alleen de schakeldraad (lampendraad) onderbroken die naar het lichtpunt loopt. De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks verbonden met het lichtpunt. Hieronder ziet u het aansluitschema van een serieschakelaar.

Verschil tussen een serieschakelaar en een wisselschakelaar?

Ion-industries basiselementen
Bekijk de serieschakelaar > 

Wisselschakelaar

Wil u 1 lichtpunt bedienen vanaf 2 verschillende plaatsen? Hiervoor kunt u gebruik maken van een wisselschakeling. Dit wordt ook wel een hotelschakeling genoemd, deze worden vaak toegepast in bijvoorbeeld een gang of op een overloop. Met een hotelschakeling kunt u een lamp die zich op de eerste verdieping bevindt op de begaande grond aanzetten. Bent u op zoek naar een wisselschakelaar? Onze wisselschakelaar is geschikt voor ieder schakelmateriaal, waaronder Gira, Busch-Jaeger, Berker, Jung, Peha, ION-industries en nog veel meer!

Hoe sluit je een wisselschakelaar aan?

Een wisselschakelaar beschikt over 3 aansluitingen; 2 schakeldraden (in en uit) en 1 fasedraad. In plaats van de fasedraad kunt u ook een schakeldraad (lampendraad) gebruiken die naar het lichtpunt loopt. Beide schakeldraden verbind u vervolgens met de andere wisselschakelaar. De nul- en aardedraad wordt rechtstreeks met het lichtpunt verbonden. Hieronder ziet u het aansluitschema van een wisselschakelaar.

PF - 10.300.050 - Wissel-wissel schakelaar (5)
Bekijk de wisselschakelaar >  

Schakelmateriaal online bestellen bij LedLoket

Heeft u vragen over schakelaars of heeft u advies nodig? Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wanneer u voor 16:00 besteld, heeft u de producten de volgende werkdag al in huis! De producten zijn van hoge kwaliteit en zijn uit voorraad leverbaar.

Ion industrie schakelmateriaal
Bekijk al het schakelmateriaal  >