Menu

Wat is lineaire lichtlijn verlichting?

12-10-2023

Lineaire lichtlijnverlichting is een geavanceerd type verlichtingssysteem dat wordt gekenmerkt door zijn gestructureerde opstelling van lineaire armaturen of lichtbronnen in een rechte lijn. Dit type verlichting wordt vaak ingezet in diverse commerciële, industriële en architecturale toepassingen. LED lichtlijnen zijn energiezuinig en nadat de lichtlijn is geïnstalleerd is de onderhoud daarvan erg eenvoudig. Je kunt de LED-lichtbronnen eenvoudig vervangen door een handig kliksysteem. Lineaire lichtlijn verlichting biedt ook mogelijkheden voor creatieve architecturale verlichtingsontwerpen. Hierbij kunt u denken aan het creëren van aantrekkelijke lichtlijnen langs plafonds, muren of vloeren om een specifieke sfeer te bereiken die past bij het ontwerpconcept.

Voordelen van lineaire lichtlijn verlichting

  • Gelijkmatige Verlichting: Lineaire lichtlijnverlichting staat bekend om zijn vermogen om een gelijkmatige lichtverdeling te creëren over de volledige lengte van de armatuur. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor omgevingen waar een consistente en uniforme verlichting essentieel is, zoals magazijnen, winkels en kantoren.
  • Flexibiliteit: Het grote voordeel van lineaire lichtlijnen is hun aanpasbaarheid aan de specifieke behoeften van de ruimte. Ze kunnen eenvoudig worden ingekort of verlengd om te voldoen aan de lengtevereisten van verschillende locaties.
  • Energie-efficiëntie: Veel lineaire lichtlijnverlichtingssystemen maken gebruik van energiezuinige lichtbronnen, zoals LED’s, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook gunstig voor het milieu.
  • Lange levensduur: LED-gebaseerde lineaire lichtlijnverlichting heeft een lange levensduur, wat betekent dat de armaturen zelden hoeven te worden vervangen. Dat komt doordat een lichtlijn een optimale koeling bied aan de lichtbron. Hierdoor gaan lichtlijnen lang mee. Dit vermindert de kosten en het gedoe van frequente vervangingen.
  • Controle en Personalisatie: Sommige lineaire lichtlijnverlichtingssystemen kunnen worden aangestuurd en gedimd, waardoor u de mogelijkheid heeft om de lichtintensiteit en kleurtemperatuur aan te passen aan de behoeften van de ruimte en de gewenste sfeer.
LED Linear hangarmatuur zwart - kantoorlamp - 40 watt | 120cm | 4000K - Naturel wit
Bekijk onze lineaire lichtlijnen

 

Toepassingen lineaire lichtlijnen:

 1. Commerciële Verkoopomgevingen: Lineaire lichtlijnen vinden veelvuldig gebruik in commerciële settings zoals winkels, warenhuizen en supermarkten. Ze leveren consistente en heldere verlichting over verkoopvloeren, gangpaden en productdisplays, wat de aandacht van klanten trekt en producten effectief presenteert.
 2. Industriële Werkruimten: In industriële installaties en fabrieken worden lineaire lichtlijnen ingezet om werkgebieden goed te verlichten. Dit draagt bij aan een verbeterde zichtbaarheid en veiligheid voor werknemers, wat cruciaal is voor productiviteit en naleving van veiligheidsvoorschriften.
 3. Kantooromgevingen: Lineaire lichtlijnen zijn ideaal voor kantooromgevingen, waar ze werkstations, vergaderruimtes en gangen voorzien van helder en gelijkmatig licht. Dit draagt bij aan het comfort en de productiviteit van medewerkers.
 4. Winkelcentra en Detailhandel: Winkelcentra profiteren van lineaire lichtlijnen om gangpaden, gemeenschappelijke ruimtes en atriums te verlichten. Dit creëert een gastvrije en aantrekkelijke sfeer die het winkelplezier verbetert en shoppers aantrekt.
 5. Openbare Gebouwen en Instellingen: Lineaire lichtlijnen worden ook gebruikt in openbare gebouwen zoals bibliotheken, musea en overheidskantoren. Ze bieden gelijkmatige verlichting in ontvangsthallen, gangen en tentoonstellingsruimtes, wat bijdraagt aan een positieve gebruikerservaring.
 6. Architecturale Toepassingen: Naast functionele verlichting worden lineaire lichtlijnen vaak geïntegreerd in architectonische ontwerpen van gebouwen, bruggen en monumenten om esthetische accenten en visuele aantrekkingskracht te creëren.

Welke soorten lineaire LED-verlichting zijn er?LED Lichtlijn Jupiter - Led Module - 32W 40W-48W-56Watt - 150cm - 90- sfeerfoto

 • LED-Strips: LED-strips zijn flexibele, dunne strips met ingebouwde LED-lichtbronnen. Ze zijn uiterst veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor accentverlichting, decoratie en onder kasten in zowel commerciële als residentiële toepassingen.
 • Lineaire Lichtbalken: Lineaire LED-lichtbalken zijn rigide armaturen met geïntegreerde LED’s die in rechte lijnen zijn gemonteerd. Ze worden vaak gebruikt in industriële en commerciële omgevingen voor algemene verlichtingstaken, zoals het verlichten van werkruimtes en gangpaden.
 • Inbouw Lineaire Verlichting: Inbouw lineaire verlichting wordt in het plafond, de muur of de vloer gemonteerd voor een gestroomlijnde en architecturale uitstraling. Deze armaturen zijn populair in kantoren, winkels en openbare gebouwen.
 • Opbouw Lineaire Verlichting: Opbouw lineaire verlichting wordt op het oppervlak van muren of plafonds geplaatst en is geschikt voor ruimtes waar inbouwinstallatie niet praktisch is. Het wordt vaak gebruikt voor accentuering of algemene verlichting in commerciële en residentiële toepassingen.
 • Waterdichte Lineaire Verlichting: Waterdichte lineaire LED-verlichting is ontworpen om te worden gebruikt in vochtige omgevingen, zoals badkamers, zwembaden en buitengebieden. Ze zijn bestand tegen water en stof en bieden duurzame verlichting in dergelijke omstandigheden.
 • Dynamische LED-lijnverlichting: Sommige lineaire LED-lichtlijnen bieden dynamische verlichtingsopties, waaronder kleurverandering en dimfuncties. Ze worden vaak gebruikt in entertainmentlocaties, horeca en architecturale installaties om sfeer en visuele effecten te creëren.
 • Modulaire Lineaire Verlichting: Modulaire lineaire LED-verlichtingssystemen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een ruimte door modules samen te voegen of te scheiden. Dit maakt ze ideaal voor projecten met unieke ontwerpvereisten.
 • Slimme Lineaire Verlichting: Slimme lineaire verlichtingssystemen kunnen worden aangestuurd en geprogrammeerd via smartphone-apps of andere besturingssystemen. Ze bieden flexibiliteit in termen van lichtregeling en kunnen worden geïntegreerd in slimme thuis- of commerciële automatiseringssystemen.

Kan je gemakkelijk de lengtes aanpassen van een lichtlijn?

Een van de voordelen van lineaire LED-verlichtingslichtlijnen is hun aanpasbaarheid qua lengte. Dit maakt ze bijzonder veelzijdig en geschikt voor verschillende verlichtingstoepassingen. Het aanpassen van de lengtes van een lichtlijn is over het algemeen een eenvoudig proces, en dit kan op verschillende manieren worden bereikt, afhankelijk van het specifieke type lichtlijn:

 1. LED-Strips: LED-strips kunnen vaak worden ingekort op aangewezen snijpunten. Hierdoor kun je ze op maat knippen om precies de gewenste lengte te bereiken. Dit is een handige functie voor het aanpassen van de verlichting aan specifieke ruimtes.
 2. Modulaire Lineaire Verlichting: Modulaire lineaire verlichtingssystemen bestaan uit afzonderlijke modules die kunnen worden samengevoegd of gescheiden. Hierdoor kun je de totale lengte van de lichtlijn eenvoudig aanpassen door modules toe te voegen of te verwijderen.
 3. Professionele Installatie: Voor sommige lineaire lichtlijnen kan het nodig zijn om een professionele installateur in te schakelen om de lengte aan te passen. Dit kan vereist zijn bij complexere systemen of in situaties waar specifieke technische expertise nodig is.

Het vermogen om de lengte van een lichtlijn aan te passen, maakt ze geschikt voor een breed scala aan projecten, variërend van kleine accentverlichting tot grootschalige verlichtingsinstallaties. Het biedt ontwerpers en installateurs de flexibiliteit om de verlichting perfect af te stemmen op de behoeften van de ruimte, wat resulteert in een effectieve en aanpasbare verlichtingsoplossing.

Welke dimopties zijn er bij lineaire verlichting?

LED-lichtlijnen zijn op verschillende manier te dimmen. Maar doordat lichtlijnen vaak in commerciële opstellingen wordt toegepast kun je dit niet dimmen via een traditionele manier zoals in je woning gebeurt. Dit komt doordat deze lichtlijnen in een commerciële opstelling al gauw over hoge wattages beschikt. Dit kunnen traditionele LED dimmers niet aan. Hiervoor zijn andere dimoplossingen bedacht, deze dimopties leggen we hieronder uit.

 1. DALI-dimmers: Digital Addressable Lighting Interface (DALI) is een digitaal dimmersysteem dat wordt gebruikt voor complexe verlichtingsregelingen. DALI-dimmers zijn geschikt voor lineaire verlichtingssystemen met geavanceerde controlevereisten en bieden individuele adresbaarheid voor elk armatuur.
 2. 0-10V Dimmers: 0-10V dimmers worden vaak gebruikt voor lineaire verlichtingssystemen. Ze regelen de lichtintensiteit door middel van een laagspanningssignaal en kunnen worden geïntegreerd in geavanceerde verlichtingsregelsystemen.
 3. Slimme Dimmers en Verlichtingsregelsystemen: Met de opkomst van slimme technologieën kunnen lineaire verlichtingssystemen worden geïntegreerd in slimme thuis- of gebouwautomatiseringssystemen. Deze systemen bieden geavanceerde dimmogelijkheden via smartphone-apps, stemopdrachten en geprogrammeerde schema’s.

Hoe installeer je lineaire lichtlijnen?

 • Bepaal de Plaats van de Verlichting:
  • Markeer op de muur, het plafond of de vloer waar de lineaire lichtlijn moet worden geïnstalleerd. Meet zorgvuldig om ervoor te zorgen dat deze op de juiste plek komt.
 • Montage van de Bevestigingsmiddelen:
  • Installeer de bevestigingsmiddelen op de gemarkeerde locaties. Dit kan het bevestigen van clips, beugels, montageprofielen of andere montagesystemen omvatten, afhankelijk van het type lineaire verlichting.
 • Bevestig de Lineaire Lichtlijn:
  • Monteer de lineaire lichtlijn op de bevestigingsmiddelen. Dit kan het vastklikken of schroeven van de armatuur in de beugels of clips inhouden.
 • Elektrische Bedrading:
  • Sluit de elektrische bedrading van de lineaire verlichting aan volgens de instructies van de fabrikant. Dit omvat meestal het aansluiten van draden zoals fase, neutraal en aarde op de juiste terminals.
 • Testen:
  • Schakel de elektrische voeding in en test de lineaire verlichting om te controleren of deze correct functioneert. Dit omvat het controleren van de helderheid, kleurtemperatuur en eventuele dimmogelijkheden.
 • Afwerking:
  • Werk eventuele kabels of draden netjes af en zorg voor een nette installatie. Bevestig eventueel kabelgoten of afdekkingen om de bedrading te verbergen.
 • Afsluiting:
  • Zorg ervoor dat alle bevestigingen stevig zijn vastgemaakt en dat de lineaire lichtlijn veilig is geïnstalleerd. Sluit elektrische panelen of dozen en schakel de stroom weer in.

LED lichtlijn kopen bij LedLoket

Ledloket heeft een ruim aanbod als het gaat over LED lichtlijnen. Mocht je een lichtplan of een advies nodig hebben bij het kiezen van de juiste lichtlijn dan kunt je contact opnemen met onze verlichting experts. Die helpen je graag verder bij kiezen van de juiste lichtlijn voor jouw situatie!