Wat is RGB LED verlichting?

17-04-2023

Multicolour LED Verlichting, hoe werkt dat precies?

Als je bezig bent met LED Strips, LED lampen of slimme verlichting ben je de term RGB wellicht al een paar keer tegengekomen. De term is de laatste jaren steeds populairder geworden, helemaal met de opkomst van de slimme Wifi verlichting. De opties worden steeds uitgebreider, maar wat betekent RGB nou precies en hoe werkt het systeem? Welke opties qua producten zijn er en welke merken? In deze blog geven we antwoord op al deze vragen.

Wat betekent de afkorting RGB?

Wat is RGB LED verlichting - kleurencirkel water

Binnen verlichting staat de afkorting RGB voor “Rood, Groen, Blauw”. Dit verwijst naar een type verlichting waarbij het mogelijk is om verschillende kleuren te creëren door de intensiteit van deze drie kleuren te variëren. Dit wordt bereikt door het gebruik van LED lampen die in staat zijn om rood, groen en blauw licht uit te stralen en deze kleuren te mengen om een breed scala aan kleuren te creëren.

RGB-verlichting wordt vaak gebruikt in decoratieve en sfeerverlichtingstoepassingen, zoals in clubs, restaurants, bars, hotels en thuis. Met RGB-verlichting kan men een breed scala aan kleuren creëren en deze aanpassen om verschillende sferen te creëren of om te passen bij verschillende gelegenheden en evenementen. Het is mogelijk om de kleuren te regelen met behulp van een afstandsbediening, app of andere bedieningselementen die zijn aangesloten op het verlichtingssysteem.

Hoe werkt RGB bij LED Verlichting?

Bij LED verlichting werkt RGB op basis van drie primaire kleuren: rood, groen en blauw. In een RGB-LED zijn er drie verschillende LED-chips ingebouwd: één voor rood, één voor groen en één voor blauw. Door de intensiteit van elke LED-chip afzonderlijk te regelen, kan het gewenste kleureffect worden geproduceerd.

De kleur van het licht dat wordt uitgestraald door de LED wordt bepaald door de hoeveelheid stroom die door de LED-chip stroomt. Door de stroomtoevoer naar de verschillende LED-chips afzonderlijk te regelen, kunnen verschillende kleuren worden gecombineerd om het gewenste kleurenspectrum te bereiken. Bijvoorbeeld, als de rode en groene chips op volle sterkte worden gezet en de blauwe chip uitgeschakeld is, ontstaat er geel licht. Door de intensiteit van elke kleurcomponent afzonderlijk te regelen, kan elke kleur van de regenboog worden geproduceerd.

De kleur van het licht kan worden aangepast met behulp van een controller die de intensiteit van elke LED-chip afzonderlijk kan aanpassen. Er zijn verschillende soorten controllers beschikbaar, zoals afstandsbedieningen, apps of andere bedieningselementen die zijn aangesloten op het verlichtingssysteem. Hierdoor kan men de kleur van de LED verlichting op elk gewenst moment wijzigen en afstemmen op de gewenste sfeer of gelegenheid.

De verschillende opties met RGB

RGB-verlichting biedt verschillende opties om de kleur van het licht aan te passen en af te stemmen op de gewenste sfeer of gelegenheid. Hieronder staan enkele veelvoorkomende opties binnen RGB-verlichting:

1. Kleurkeuze: met RGB-verlichting kun je een breed scala aan kleuren creëren, van subtiele pasteltinten tot levendige, heldere kleuren. Door de intensiteit van elke kleurcomponent afzonderlijk aan te passen, kun je de gewenste kleur creëren.
  2. Dimmen: Met RGB-verlichting kan je niet alleen de kleur, maar ook de helderheid van het licht aanpassen. Door de intensiteit van de lichtbron af te zwakken, creëer je een meer gedempte, sfeervolle verlichting.
  3. Kleurprogramma’s: Veel RGB-verlichting systemen bieden verschillende voorgeprogrammeerde kleureffecten en -programma’s, zoals kleurverloop, kleurwisseling en pulserende effecten. Hierdoor kan je gemakkelijk een gewenst kleurenschema kiezen dat past bij de gelegenheid.
  4. Bediening: de meeste RGB-verlichtingssystemen kunnen op afstand worden bediend, bijvoorbeeld met een afstandsbediening of een app op een smartphone of tablet. Hierdoor kun je de kleur en helderheid van de verlichting aanpassen zonder fysiek de lichtbron aan te raken.
  5. Kleurtemperatuur: sommige RGB-verlichtingssystemen bieden ook de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen. Dit betekent dat je het licht kan instellen op warme, gele tinten of koelere, blauwe tinten. Deze types hebben verschillende afkortingen en worden hieronder verder toegelicht.

RGB, RGB+W, RGB+CCT

RGB, RGB+W en RGB+CCT zijn verschillende soorten LED-verlichtingssystemen die werken met de RGB-kleurmodus om een breed scala aan kleuren te produceren. Hieronder worden de verschillen tussen deze drie systemen uitgelegd:

1. RGB: Dit systeem gebruikt alleen de RGB-kleurmodus en heeft dus alleen de mogelijkheid om rood, groen en blauw licht te produceren. Het is een basis RGB-systeem dat voornamelijk wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden.
  2. RGB+W: Dit systeem voegt een extra witte LED toe aan de RGB-verlichting. Hierdoor kun je naast alle kleuren ook zuiver wit licht creëren. Dit systeem is dus geschikter voor toepassingen waarbij een groter kleurbereik nodig is, zoals in de film- en televisie-industrie.
  3. RGB+CCT: Dit systeem voegt naast de RGB-kleurmodus ook de CCT-modus (Correlated Color Temperature) toe, waarmee men de kleurtemperatuur van het licht kan aanpassen van warm geel tot koel wit. Hierdoor kun je een breder scala aan kleurtemperaturen creëren, afhankelijk van de gewenste sfeer. Dit systeem wordt vaak gebruikt in woningen, zoals in woonkamers en slaapkamers.Wat is RGB LED verlichting - verschillende opties binnen RGB LED Verlichting

In alle drie de systemen kun je de kleur, helderheid en intensiteit van het licht aanpassen met behulp van een controller die iedere LED-chip afzonderlijk kan regelen. Er zijn verschillende soorten controllers beschikbaar, zoals afstandsbedieningen, apps of andere bedieningselementen die zijn aangesloten op het verlichtingssysteem.

Welke producten op het gebied van RGB verlichting zijn er?

Er zijn tal van producten op de markt die gebruik maken van RGB-verlichting, hieronder staan enkele voorbeelden:

• RGB LED-strips zijn een populaire optie voor decoratieve verlichting binnenshuis. Deze flexibele strips kunnen op maat worden geknipt en zijn gemakkelijk te installeren onder kasten, langs plafonds of als achtergrondverlichting.
  • Er zijn ook RGB LED-lampen beschikbaar die direct in een lampfitting passen. Dit maakt het gemakkelijk om een bestaande lamp te vervangen of een lamp te gebruiken op een plaats waar geen ruimte is voor een LED-strip.
  • RGB LED-spots zijn een populaire keuze voor accentverlichting in woon- en commerciële ruimtes. Deze kunnen in het plafond worden gemonteerd of in trackverlichtingssystemen worden geplaatst.
  • Tuinverlichting: er zijn ook RGB-verlichtingsopties voor buiten, zoals tuinverlichting. Deze kunnen worden gebruikt om bloembedden, bomen en andere elementen in de tuin te accentueren.

Wifi slimme led strip rgb - dreamcolor - 5 meter - vooraanzicht met bediening - smartlife WiFi-RGB-Smart-lamp-slimme-lamp-E27-verschillende-kleuren-dimbaar Nedis smart zigbee gu10 spot - dimbaar - slimme gu10 spot - philips hue compatible - color ambiance - alle lichtkleuren instelbaar
LED-RGB strips LED-RGB lampen LED-RGB spots

RGB LED verlichting online bestellen bij LedLoket

RGB LED Verlichting koop je voordelig en veilig online in onze webshop. LedLoket levert verlichting van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. De LED verlichting beschikt over een garantietermijn tot wel 3 jaar en een levensduur van 25.000+ branduren. Hiermee bent je verzekerd van een hoge kwaliteit. Mocht je toch nog vragen hebben over de aanschaf van RGB LED verlichting, aarzel geen moment en neem contact met ons op. Onze experts staan altijd voor je klaar.

Bekijk al onze RGB LED lampen