Menu

Welke driver / voeding heb ik nodig voor een LED Strip?

Wat is de geschikte driver of voeding voor mijn ledstrip?

Welke driver je voor een bepaalde LED strip nodig heeft is afhankelijk van welke type LED strip je hebt. Elke LED strip heeft een spanning nodig. Dit voorzie je in de meeste gevallen van een driver, adapter of trafo. Maar niet elke adapter is geschikt voor elke LED strip. Daarom leggen we in dit artikel uit waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste adapter / driver / trafo voor je LED strip.6213 - LED Transformator - driver 150 watt - 12 volt - IP22

De LED strips worden meestal geleverd in de voltages: 12 volt, 24 volt of 220-230 Volt. Vaak in rollen van 5 meter die je kunt inkorten met een schaar. Het vermogen / wattage per meter verschilt heel erg van het type led strip. Je hebt veel verschillende soorten strips. Hieronder leggen we je uit waar je rekening mee moet houden.

Stap 1: Voltage

Controleer de verpakking of specificaties van de led strip welke spanning deze led strip nodig heeft. Kies daarna voor een driver met de juiste uitgang spanning.

Stap 2: Wattage per meter

Het vermogen is er belangrijk, elke led strip heeft een vermogen per meter, of het nu een 12 volt , 24 volt of 220-240 Volt LED Strip is maakt niet uit. Dit wordt allemaal uitgedrukt in wattage P/M (Per Meter). Dit komt doordat je LED strips op gewenste meters kunt afknippen, daardoor is het handig om hoeveel wattage de LED strip verbruikt per meter.

Stap 3: Lengte strip

De lengte van de led strip is ook zeker van belang. Dit bepaald uiteindelijk de totale wattage en welke driver je nodig hebt voor je led strip. We houden altijd een veiligheidsmarge van 10% aan, een driver maximaal belasten bevorderd namelijk niet de levensduur en is de kans op oververhitting aanzienlijk kleiner.

Stap 4: Aansluiten LED Strip

Controleer de polariteit van de led strip de fase en nuldraad van de strip moet op de juiste manier aangesloten worden op de driver. De rode kabel is fasedraad, zwarte kabel is de nuldraad. Op de led driver wordt door middel van een V+ of V- aangegeven welke draden waar op kunnen. V+ staat voor Voltage + (Fasedraad) en V- staat voor Voltage – (nuldraad).

LED strip voeding rekensom:

Wattage p/m x aantal meters strip = …….. totale wattage strip

(Wattage p/m x aantal meters strip) * 10% marge / voltage strip = ……… Ampére belasting

Bekijk onze LED Drivers !

Aansluitschema LED Driver 12V / 24V

Hoe moet ik een LED driver aansluiten op een LED strip? Via de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe dit werkt. Wanneer je een LED strip draadloos wilt dimmen dan heb je hiervoor een ontvanger met een afstandsbediening nodig. Op de onderstaande afbeelding staat een LED dimmer, dit is de ontvanger die bij de meeste LED Strips worden geadviseerd

LED strip driver met een normale muurdimmer

Wanneer je een 12 volt of 24 volt LED strip wilt dimmen via een normale muurdimmer is dit geen probleem. Het enigste wat je dan nodig hebt is een dimbare driver die je tussen het stroomcircuit van de muurdimmer en de led strip monteert. Dan zal de 12 volt of 24 volt LED strip zonder problemen dimmen.

Tabel hoeveelheid veranda spots per ligger kopiëren

Bekijk onze LED Strips!