Welke IP-Waarde heb je nodig?

12-10-2023

IP-waarde: Wat Betekent Het en Welke Heeft U Nodig voor Uw Ruimtes?

Bent u bezig met het selecteren van verlichting voor verschillende ruimtes in uw huis of tuin? Dan is het begrijpen van de IP-waarde essentieel. IP staat voor Ingress Protection of International Protection, en het is een classificatiesysteem dat aangeeft hoe goed een elektrisch apparaat of armatuur is beschermd tegen stof, water en andere externe invloeden. In deze SEO-tekst gaan we dieper in op de betekenis van de IP-waarde en geven we u een handig overzicht per ruimte om u te helpen de juiste IP-waarde te kiezen.

Wat Betekent IP-Waarde?

De IP-waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen stof aangeeft en het tweede cijfer de bescherming tegen water. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de bescherming. Hier is een overzicht van wat elk cijfer betekent:

• Eerste Cijfer (Bescherming tegen stof):
    • 0: Geen bescherming
    • 1: Beschermd tegen grote voorwerpen
    • 2: Beschermd tegen middelgrote voorwerpen
    • 3: Beschermd tegen kleine voorwerpen
    • 4: Beschermd tegen de meeste stofdeeltjes
    • 5: Stofvrij (nagenoeg geen stofdoordringing)
    • 6: Volledig stofdicht
  • Tweede Cijfer (Bescherming tegen water):
    • 0: Geen bescherming
    • 1: Druppelend water
    • 2: Druppelend water bij een schuine hoek
    • 3: Regenbestendig
    • 4: Spatwaterdicht
    • 5: Sproeiwaterdicht
    • 6: Krachtige waterstralen
    • 7: Tijdelijke onderdompeling
    • 8: Voortdurende onderdompeling

Welke IP-Waarde Heeft U Nodig?

Om u te helpen de juiste IP-waarde te kiezen voor verschillende ruimtes, hebben we een handige tabel samengesteld:

IP-Waarde Betekenis Geschikte Ruimtes
IP20 Beschermd tegen aanraking door vingers en grote voorwerpen Droge ruimtes zonder specifieke eisen voor water- of stofdichtheid, zoals woonkamers en slaapkamers.
IP21 Beschermd tegen druppelend water en aanraking door vingers Binnenruimtes met minimale blootstelling aan vocht, zoals gangen en hallen.
IP23 Beschermd tegen spatwater en aanraking door vingers Overdekte buitenruimtes met beperkte blootstelling aan weersinvloeden, zoals overdekte terrassen.
IP44 Beschermd tegen opspattend water en aanraking door kleine voorwerpen Badkamers, overkappingen, balkon, tuinen of binnenruimtes met een verhoogd risico op vochtigheid.
IP54 Beschermd tegen opspattend water en stof en aanraking door vingers Overdekte buitenruimtes met gematigde blootstelling aan weersinvloeden, zoals terrassen.
IP65 Beschermd tegen sproeiwater en stof Buitenruimtes met directe blootstelling aan waterstralen of hevige weersinvloeden, zoals tuinen en opritten of wasplaatsen.
IP66 Beschermd tegen krachtige waterstralen en stof Veeleisende buitenomgevingen waar verlichting zwaar weer en waterbestendigheid vereist, zoals in de industrie of scheepvaart.
IP68 Voortdurende onderdompeling in water en stof Onderwaterverlichting, vijvers, fonteinen en andere toepassingen waar continue onderdompeling optreedt.

Welke IP-Waarde in een Badkamer?

In de badkamer is IP44 de meest voorkomende IP-waarde. Deze waarde geeft aan dat het armatuur beschermd is tegen spatwater en kleine voorwerpen. Dit is essentieel in een vochtige omgeving zoals de badkamer om de veiligheid te waarborgen en de levensduur van uw verlichting te verlengen.
LED badkamerverlichting diverse IP-waardes indeling met zones

Welke IP-Waarde in een Tuin?

Voor verschillende tuinverlichtingstoepassingen zijn verschillende IP-waarden vereist:

• Buiten wandlampen: IP44 is geschikt, omdat ze worden blootgesteld aan spatten en vocht, maar niet direct aan waterstralen.
    LED-Cube-Buiten-Wandlamp-zwart-geintegreerde-lamp-IP44-Sfeerfoto-brede-stralingshoek-aan-close up
    Bekijk alle wandlampen buiten
  • Grondspots: IP65 is nodig, aangezien ze in direct contact staan met de grond en meer bescherming tegen water nodig hebben.
    Bekijk alle Grondspots
  • LED Staande buitenlampen: IP44 is voldoende voor palen die niet direct met waterstralen in aanraking komen. Regen is geen probleem, zie de afbeelding hieronder.
    LED Tuinpaal - Staande buitenlamp met Smoked Glas | 50cm | Zwart | IP54 - Denver - vooraanzicht met lamp
    Bekijk Staande buitenlampen
  • Onderwaterlampen: Als uw lampen volledig ondergedompeld worden, is IP68 vereist om ervoor te zorgen dat ze beschermd zijn tegen langdurige onderdompeling in water.

LED tuinverlichting diverse IP-waardes indeling met zones
Door de juiste IP-waarde te kiezen voor uw verlichting, zorgt u voor veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie in uw huis en tuin. Zorg ervoor dat u bij de aanschaf van armaturen de IP-waarde controleert en deze afstemt op de specifieke vereisten van de ruimte waarin ze worden geïnstalleerd.

Meer informatie over IP-waarde of op zoek naar een LED-lamp?

Wil je graag meer informatie over welke IP-waarde geschikt is voor jou ruimte? Neem dan vrijblijvend contact op met onze verlichting experts en ze helpen je graag mee bij het kiezen de juiste LED lampen.