Welke LED Bouwlamp heb ik nodig?

06-03-2023

Welke bouwlamp moet ik kopen?

Welke bouwlamp het beste bij jou past is afhankelijk van de situatie waarvoor je de bouwlamp gaat gebruiken. Voor het verlichten van een groot terrein gebruik je natuurlijk een andere lamp dan wanneer je een klein schuurtje wilt verlichten. Er zijn bepaalde vragen die je jezelf kunt stellen bij de aanschaf van een LED Bouwlamp:

• Op welke specificaties en eigenschappen van de bouwlamp moet ik letten?
  • Hoe groot is de ruimte die de LED bouwlamp moet verlichten?
  • Hoe vaak moet ik de bouwlamp verplaatsen?

In deze blog wordt onder andere antwoord gegeven op bovenstaande vragen. Verder wordt er informatie gegeven over de hoogtes, installatie en types bouwlampen.

Wat is een LED Bouwlamp?

Een LED-bouwlamp, ook wel een LED-Schijnwerper of LED-straler genoemd, is een krachtige, energiezuinige verlichtingsoplossing die vaak wordt gebruikt op bouwplaatsen, in tuinen, parkeerplaatsen en andere buitenruimtes waar fel licht nodig is. Een LED-bouwlamp maakt gebruik van LED-technologie om licht te produceren en is verkrijgbaar in verschillende maten, sterktes en kleurtemperaturen. Warmere kleurtemperaturen worden gebruikt om een gezellige sfeer te creëren, terwijl koelere kleurtemperaturen meer geschikt zijn als werkverlichting en het verbeteren van de zichtbaarheid.

LED-bouwlampen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele halogeen- of gloeilampen, waaronder een hogere energie-efficiëntie, langere levensduur en lagere warmteafgifte. Ze zijn ook robuuster en beter bestand tegen weer en wind, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik op bouwplaatsen en andere ruwe omgevingen.

Er zijn veel verschillende types bouwlampen. Je hebt de traditionele lampen met snoer, maar ook oplaadbare LED-bouwlampen (op accu) die je eenvoudig overal neer kunt zetten zonder dat je een stroompunt nodig hebt. Verder heb je de bouwlampen op sensor en bouwlampen voor industriële doeleinden.

Waar moet ik bij de aanschaf van een bouwlamp op letten?

Bij de aanschaf van een LED Bouwlamp moet er op diverse zaken gelet worden:

LED Bouwlamp - Premium Line - Floodlight - 20 Watt - met bewegingssensor - vooraanzicht

• Lumen/Lux

De hoeveelheid licht wordt vaak in Lumen of Lux vermeld. Lumen is de eenheid van luminantie, wat de hoeveelheid zichtbaar licht aangeeft die door een lichtbron wordt uitgestraald. Het is dus een maat voor de totale hoeveelheid licht die door een lichtbron wordt geproduceerd. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lichtbron zal zijn. De eenheid Lux staat voor de hoeveelheid lumen per m2. Het is belangrijk om te kijken naar de lichtsterkte van de bouwlamp die je wilt kopen, uitgedrukt in lumen of lux. Afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt verlichten, moet je beslissen welke lichtsterkte het beste bij jouw situatie past.

• Watt

Watt is de eenheid van vermogen, wat de snelheid aangeeft waarmee energie wordt omgezet of overgedragen. Het wordt vaak gebruikt om de hoeveelheid elektrische energie aan te geven die wordt gebruikt door een een lichtbron, zoals een LED lamp. Hoe hoger het wattage van een lamp, hoe hoger het energieverbruik en hoe meer warmte en licht er wordt gegenereerd. Vaak geeft een LED lamp van 100 Watt evenveel licht als een halogeen lamp van 1000 Watt. Dit komt vanwege de efficiënte technologieën waarover LED lampen beschikken.

• Type LED’s: COB of SMD.

Bij LED Bouwlampen wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende types LED Chips, de meest voorkomende zijn COB LED Chips en SMD LED Chips. Een COB LED Chip staat voor Chips On Board, wat betekent dat er heel veel LED lampjes op één plek zitten. Hiermee zijn COB LED bouwlampen heel krachtig en daarmee dus geschikt wanneer je veel licht nodig hebt. Het nadeel van dit type LED Chips is dat de bouwlamp snel heet wordt en dat alle LEDs niet meer werken wanneer één LED defect is.

Een bouwlamp met SMD LED Chips staat voor Surface Mount Device. Dit betekent dat alle LEDs op één printplaat gesoldeerd zijn. Hierbij zitten de LEDs verspreid over de plaat, waardoor deze niet zo heet worden. Dit is een voordeel wanneer je de bouwlamp vaak verplaatst of op een werkplaats gebruikt. Ook is de gehele LED Bouwlamp niet defect wanneer er één chip defect is. Tegenwoordig wordt deze techniek het meeste bij LED Bouwlampen gebruikt.

Hoe groot is de ruimte die de LED bouwlamp moet verlichten?

Bij het kiezen van een LED bouwlamp is de grootte van de ruimte die de lamp moet verlichten een belangrijke factor om rekening mee te houden. Over het algemeen geldt dat hoe groter de ruimte is, hoe meer lumen de bouwlamp nodig zal hebben om voldoende verlichting te bieden.

Als vuistregel kun je aanhouden dat voor het verlichten van een kleinere ruimte tot ongeveer 10 m², bijvoorbeeld een gang of een kleine werkruimte, een bouwlamp met 1000 tot 2000 lumen voldoende zou kunnen zijn. Voor een middelgrote ruimte van 10 tot 20 m², zoals een garage of een kelder, zou je kunnen denken aan een bouwlamp met 2000 tot 4000 lumen. Voor grotere ruimtes, zoals een bouwplaats of een stadion, is een bouwlamp met minstens 5000 lumen of meer nodig om voldoende verlichting te bieden. Ook is de hoogte van belang bij het kiezen van de juiste bouwlamp. In onderstaande tabel staan diverse hoogtes en welk wattage bouwlamp je daarbij nodig hebt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de verlichtingshoek van de bouwlamp en de hoogte waarop de lamp wordt geïnstalleerd. Een bredere verlichtingshoek kan handig zijn voor het verlichten van grotere ruimtes, terwijl een smallere hoek geschikter kan zijn voor gericht werk. Als de lamp op een grote hoogte wordt geïnstalleerd, kan een bouwlamp met een hogere lumenoutput nodig zijn om voldoende verlichting op de grond te krijgen.

Overweeg dus de grootte van de ruimte en de hoogte van de installatie bij het kiezen van een LED bouwlamp met het juiste aantal lumen voor jouw toepassing.

Hoe vaak moet ik de bouwlamp verplaatsen?

Hoe vaak je de bouwlamp moet verplaatsen hangt af van de specifieke toepassing waarvoor je de lamp gebruikt. Als de bouwlamp wordt gebruikt voor tijdelijke werkzaamheden op verschillende locaties, moet de lamp mogelijk regelmatig worden verplaatst. Als de lamp echter wordt gebruikt voor een permanente toepassing, zoals het verlichten van een bepaald gebied op een bouwplaats of in een magazijn, hoeft de lamp waarschijnlijk niet vaak te worden verplaatst. Hierbij kiezen veel mensen voor een LED Bouwlamp zonder sensor.

Als je de lamp regelmatig moet verplaatsen, is het belangrijk om een bouwlamp te kiezen die gemakkelijk te verplaatsen is en niet te zwaar is. Sommige bouwlampen worden geleverd met handvatten of wielen, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen zijn. Ook kiezen mensen hierbij vaak voor een LED Bouwlamp op accu. Zo heb je geen gedoe met stekkers en kabels. Het is belangrijk om de kabel en stekker van de bouwlamp regelmatig te controleren op slijtage en beschadigingen, vooral als de lamp vaak wordt verplaatst, om te voorkomen dat er problemen ontstaan met de elektrische aansluiting.

Kortom, hoe vaak je de bouwlamp moet verplaatsen hangt af van de specifieke toepassing waarvoor je de lamp gebruikt. Het is belangrijk om een bouwlamp te kiezen die geschikt is voor de toepassing en gemakkelijk te verplaatsen is als dat nodig is.

Hoe sluit je een LED Bouwlamp aan?

Het aansluiten van een LED bouwlamp is over het algemeen vrij eenvoudig en kan zonder veel moeite worden gedaan. Hieronder volgen de algemene stappen om een LED bouwlamp aan te sluiten:

1. Zorg ervoor dat de stroomvoorziening is uitgeschakeld en de bouwlamp niet is aangesloten op stroom.
  2. Sluit de bedrading van de bouwlamp aan op de stroomkabel van de netvoeding. De meeste bouwlampen hebben twee draden, een positieve (+) en een negatieve (-), die moeten worden aangesloten op de overeenkomstige draden van de stroomkabel.
  3. Gebruik waterdichte connectoren om de bedrading van de bouwlamp en de stroomkabel veilig aan elkaar te bevestigen. Draai de connectoren stevig vast om een veilige en betrouwbare verbinding te garanderen.
  4. Controleer of de bedrading goed is aangesloten en er geen blootliggende draden zijn die kortsluiting kunnen veroorzaken.
  5. Sluit de bouwlamp aan op de stroombron en schakel de stroomvoorziening in om te controleren of de lamp correct werkt.

Wil je de bouwlamp aan een muur of schutting bevestigen? Kies dan voor een LED Bouwlamp met montagebeugel, deze kun je gemakkelijk overal tegenaan schroeven. Wil je de bouwlamp juist overal mee naartoe nemen? Dan is een draagbare LED Bouwlamp de beste keuze. Het is belangrijk om de installatie-instructies van de specifieke bouwlamp die je hebt gekocht te raadplegen voor specifieke aansluitinstructies en voorzorgsmaatregelen. Als je niet zeker bent van de juiste manier om de bouwlamp aan te
sluiten, kun je het beste een gekwalificeerde elektricien raadplegen om je te helpen bij de installatie.

De beste LED bouwlamp vindt je bij LedLoket

Met deze tips en vuistregels weet je precies welke LED Bouwlamp je moet kopen. Bij LedLoket vindt je een ruim assortiment LED Bouwlampen voor ieder situatie. Je vindt onder andere de volgende types bouwlampen:

LED Bouwlamp - Schijnwerper met sensor - Basic serie - 50 Watt - Zwart LED dubbele Bouwlamp met statief 2x 100 watt - floodlight op frame 100W LED bouwlamp industrieel zwart IP66 waterdicht 5500K daglicht wit - zijaanzicht bouwlamp bouwlamp solar 5 watt - zonne energie - wandlamp solar - kantelbaar - vooraanzicht
LED Bouwlampen met sensor Bouwlampen LED op statief Industriële LED bouwlampen Solar bouwlampen

LED Bouwlampen zijn eenvoudig en gemakkelijk online te bestellen bij LedLoket. De lampen in ons assortiment zijn te verkrijgen in diverse lichtkleuren, voltages en wattages. Indien je voor 16:00 besteld, heb je het de volgende werkdag al in huis! Wanneer je vragen hebt over LED Bouwlampen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen graag bij advies of vragen.