Menu

Welke lichtkleur heb ik nodig?

10-04-2018

Welke lichtkleur/lichttemperatuur (Kelvin) heb ik nodig? 

Kleurtemperatuur en lichtkleur zijn twee verschillende termen die veel met elkaar te maken hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk, aangezien deze twee termen vaak door elkaar gehaald worden. Door middel van deze pagina willen wij duidelijkheid scheppen over de betekenis van deze twee termen en waar u op moet letten bij de aanschaf van LED verlichting.

Lichtkleur

Lichtkleur is zoals de term al doet vermoeden, de kleur van het licht. Hoewel deze kleuren op veel verschillende manieren aangeduid kunnen worden (Hexadecimaal, RGB, CYMK), word het meestal simpel gehouden door de kleurnaam weer te geven (rood, blauw, groen). Bij LED verlichting is het zelfs vaak zo dat men spreekt over RGB-verlichting (Rood, Groen, Blauw), hiermee word bedoeld dat alle kleuren uit het zichtbare lichtspectrum weergegeven kunnen worden. Afhankelijk van het type lamp is deze te veranderen door middel van een afstandsbediening, knop of programma.

Deze RGB verlichting bevat vaak drie verschillende LED diodes, een voor de kleur rood, een voor de kleur groen en een voor de kleur blauw. Met deze drie diodes is men in staat om alle verschillende kleuren van het zichtbare licht te produceren, dit is ook te zien in de afbeelding hiernaast.De kleur die wij waarnemen wordt bepaald door de sterkte waarmee iedere diode straalt. Wanneer de drie diodes op dezelfde sterkte stralen, wordt er een wit licht geproduceerd.

Kleurtemperatuur

Kelvin wordt gebruikt om de kleurtemperatuur van een lichtbron aan te geven. De kleurtemperatuur is een van de belangrijkste factoren als het gaat om sfeer in huis. Hoe lager de kleurtemperatuur hoe warmer het licht is. De onderstaande afbeelding laat enkele praktische voorbeelden zien met de daarbij behorende lichttemperatuur uitgedrukt in Kelvin (K). Onze LED verlichting is te verkrijgen tussen 2700K en 6500K.

 

Warm wit – 3000K

Wordt over het algemeen als sfeervol en aangenaam ervaren. Verlichting met deze licht temperatuur is zeer geschikt om uw ruimtes sfeervol, maar toch goed te verlichten. Bovendien komt deze lichtkleur ook mooi naar voren als u dit gebruikt onder een overkapping in de tuin. Of om planten en bomen te verlicht door middel van prikspots. Kortom; Een uitstekende keuze voor diverse ruimtes.

Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd worden zijn:

light lamp electricity hanging decorate home interior
 1. Horeca gelegenheden
 2. Entree
 3. Winkels
 4. Kleedkamers
 5. Woonruimtes
 6. Overkapping

Neutraal wit – 4000K

Verlichting met deze lichttemperatuur geeft een neutrale kleur en een frisse tint hierdoor is het zeer geschikt voor diverse werkruimtes. Dit type verlichting zit precies tussen kunst- en daglicht kleur in, en is daardoor zeer divers te gebruiken. Bovendien zorgt deze lichtkleur ervoor dat mensen alert en gefocust blijven, daarom raden wij aan om deze lichtkleur in scholen en kantoren te gebruiken. Zo blijven de werknemers en scholieren de hele dag geconcentreerd en voeren ze taken beter uit. Kortom; Een goede keuze voor bijna alle ruimtes.

Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere regelmatig geadviseerd worden zijn:

 1. Werkplaatsen
 2. Keukens
 3. Scholen
 4. Kantoren 3d image which displays the color temperature difference of various lights. cold, neutral and warm shades comparisons.
 5. Apotheken

Daglicht wit – 6000K

Deze lichtkleur is uitstekend voor de belichting in ruimtes waar het licht erg helder moet zijn. Zeker in medische ruimtes waar zeer precies gewerkt dient te worden, is het belangrijk dat hier een goede verlichting is. Bovendien zorgt deze lichtkleur ervoor dat de ogen minder vermoeid raken. Dit paneel komt qua kleur het dichtste bij een daglichtkleur en geeft een positieve energie aan u als mens.

Ruimtes waar deze lichtkleur onder andere geadviseerd worden zijn:

 1. Laboratoriums
 2. Ziekenhuizen
 3. Tandartspraktijken
 4. Kledingwinkelslight blub
 5. Auto Showrooms
 6. Bedrijfshallen / Magazijnen
 7. Industriële doeleinden

Mocht u nog vragen hebben na aanleiding van deze uitleg neem dan rustig contact op met onze klantenservice.