Flikkeren van LED-verlichting | Oorzaken en oplossingen

11-09-2023

Flikkeren van LED verlichting is een regelmatig voorkomend probleem, dit komt doordat LED-verlichting is de toekomst is. Het is energiezuinig, duurzaam en biedt talloze voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen en tl-buizen. Maar af en toe kan het voorkomen dat je merkt dat je LED-lampen blijven knipperen. Dit kan behoorlijk vervelend zijn en je afvragen wat er aan de hand is. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende oorzaken van knipperende LED-verlichting bespreken en hoe je dit probleem kunt oplossen.

Waarom blijft LED-verlichting knipperen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je LED-lampen in huis blijven knipperen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

1. Problemen met de stroomtoevoer: LED-lampen zijn gevoeliger voor schommelingen in de stroomtoevoer dan traditionele lampen. Als er problemen zijn met de stroomtoevoer naar je huis, zoals spanningspieken of -dalingen, kan dit leiden tot knipperende LED-verlichting. Dit kan doordat het stroomhuisje van de wijk onderhoud nodig heeft. Maar tegenwoordig ligt het aan de piekspanning op het net door de hoeveelheid zonnepanelen in de wijk. Het net kan dit soms niet goed meer verwerken doordat het net verouderd is. Hierdoor gaan lampen knipperen of wordt soms de spanning te hoog te zelfs de LED-lampen kapot gaan.

2. Incompatibiliteit met dimmers: Als je Dimbare LED-lampen gebruikt in combinatie met gloei/ halogeen dimmers die niet specifiek zijn ontworpen voor LED-verlichting, kunnen ze gaan knipperen. Niet alle LED-lampen zijn compatibel met standaard dimmers, dus zorg ervoor dat je een LED dimmer hebt die geschikt zijn voor LED-gebruik.

3. Slechte kwaliteit LED-lampen: Goedkope of slecht gemaakte LED-lampen kunnen eerder gaan knipperen dan hoogwaardige, gecertificeerde LED-lampen. Het is de moeite waard om te investeren in kwaliteitslampen om problemen te voorkomen.

4. Problemen met de bedrading / oude bedrading: Losse of beschadigde bedrading kan leiden tot knipperende LED-verlichting. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn vastgedraaid en dat de bedrading in goede staat verkeert.

5. Harmonische vervuiling: Dit is een meer technisch probleem, maar als er veel elektronische apparaten in je huis zijn die harmonische vervuiling veroorzaken, kan dit leiden tot knipperende LED-lampen.

6. Meerdere (grote) apparaten op één stroomgroep: Doordat er meerdere (grote) apparaten op één groep zijn aangesloten kan dit leiden tot flikkeren van LED verlichting. Dit komt doordat een wasmachine, vaatwasser, waterkoker in één keer een piekspanning vraag. Hierdoor kunnen de led lampen gaan knipperen.

7. Lekstroom: Soms hebben woningen last van lekstroom, wanneer je de schakelaar uit zet blijft de lamp  heel zachtjes branden of gaat deze knipperen. Dit betekend dat je lekstroom hebt, dit kan je oplossen door de verouderde wandschakelaar te vervangen voor een nieuwe, nieuwe kabels trekken of een goedkope oplossing is een weerstand / dimstabilisator , elektrische transformator of een condensator er tussen zetten. Deze vangt deze pieken op.

LED Filament lamp 6W | A60 | 3-step Dimbaar | E27 | 2700K - Warm wit | 3 stap illustratie Ion LED dimmer universeel 200W | Fase af / aan snijding | Pro serie - vooraanzicht
Bekijk onze Dimbare LED lampen! Bekijk onze LED Dimmers!

Hoe kun je knipperende LED-verlichting oplossen?

LED dimstabilisator - vooraanzicht

Nu je enkele mogelijke oorzaken van knipperende LED-verlichting kent, laten we eens kijken naar mogelijke oplossingen:

1. Controleer de stroomtoevoer: Als je regelmatig stroomstoringen of spanningsproblemen in je huis hebt, overweeg dan om een overspanningsbeveiliging te installeren om je LED-lampen te beschermen. Dit kan helpen om knipperen te voorkomen.

2. Gebruik geschikte dimmers: Als je LED-lampen met dimmers wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de dimmers specifiek zijn ontworpen voor LED-verlichting. Dit zal compatibiliteitsproblemen verminderen.

3. Investeer in kwaliteit: Koop hoogwaardige LED-lampen van gerenommeerde fabrikanten. Ze kunnen aanvankelijk duurder zijn, maar ze gaan langer mee en presteren beter.

4. Controleer de bedrading: Zorg ervoor dat alle elektrische verbindingen en bedrading in goede staat verkeren. Dit kan je ook doormeten, als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, raadpleeg dan een elektricien.

LED dimstabilisator - aansluitschema

5. Overweeg een Power Quality Analyzer: Als je vermoedt dat harmonische vervuiling een probleem is, kun je overwegen om een Power Quality Analyzer te gebruiken om de elektrische kwaliteit in je huis te controleren en eventuele problemen op te lossen.

6. Groep splitten in de meterkast: Heb je last van knipperende LED verlichting wanneer je een apparaat aanzet? Dan kan je ervoor kiezen om een stroomgroep te splitten in de meterkast. Hiervoor zul je een elektricien voor moeten raadplegen en brengt vaak wel hogere kosten met zich mee.

7. Lekstroom oplossen: Blijft een lamp branden of knipperen nadat je de schakelaar hebt uitgezet? Dan is of de schakelaar verouderd / kapot en moet deze vervangen worden. Is dit niet de oplossing dan zou je kunnen kijken een een weerstand / dimstabilisator deze vangt deze lekstroom op. Waardoor de lamp wel uit gaat en niet meer gaat knipperen.

Het knipperen van LED-verlichting kan vervelend zijn, maar met de juiste aanpak kun je dit probleem meestal oplossen. Door te zorgen voor een stabiele stroomtoevoer, geschikte dimmers te gebruiken en kwaliteitslampen te kiezen, kun je genieten van de vele voordelen van LED-verlichting zonder de hinder van knipperende lampen in huis.

Advies over aanschaf van LED verlichting?

Flikkeren van LED verlichting is een veelvoorkomend probleem, LedLoket is de specialist op het gebied van LED verlichting. Weet je niet wat nu de juiste verlichting is voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat je adviseren door een van onze verlichting experts!

Als je graag meer wilt weten over aanschaf van een LED dimmer? Lees dan ons blog artikel:  “Welke LED dimmer heb ik nodig?”