Menu

Het verschil tussen 1/ 3-fase rails en magnetische rails

16-01-2024

Wat zijn de verschillende tussen 1 / 3-fase railverlichting en magnetische railverlichting?

Indien de zoektocht naar railverlichting start, je zult je ongetwijfeld afvragen, wat zijn nu de verschillen tussen 1-fase / 3-fase en magnetische railverlichting? Deze vraag krijgen wij vaak en daarom leggen we in dit blog artikel uit wat het verschil is tussen een 1-fase en 3-fase railverlichting systeem. Welk railsysteem is nu het meest geschikt voor in jouw situatie? Mocht je na het lezen van deze blog nog steeds vragen hebben, dan kan je vrijblijvend contact opnemen met onze verlichtingsexperts. Die helpen je graag mee bij het kiezen van de juiste railverlichting!

Wat is 1 fase railverlichting?

1-fase railsystemen wordt gebruikt bij een enkele stroomtoevoerlijn, dit railsysteem wordt vaak gebruikt bij eenvoudige verlichtingstoepassingen. Wanneer je een rails wilt bedienen met één schakelaar of één dimmer vanuit een plek in je woning dan is 1-fase railverlichting de meest geschikte optie. 1-fase railverlichting is een veelzijdig en efficiënt verlichtingssysteem dat vaak wordt gebruikt in commerciële en residentiële toepassingen. De 1-fase rails is daarom het meest eenvoudigste om te installeren.

Voordelen van een 1-fase railsysteem:

 • Eenvoudige installatie: Door gebruik van maar één stroomtoevoer (1fase), is de installatie van een 1 fase rails erg eenvoudig, dit maakt het een betaalbare oplossing.
 • Flexibiliteit van armaturen plaatsen: Met 1-fase railverlichting kunnen de armaturen eenvoudig gemonteerd en verplaatst worden op de rails. Dit biedt veel flexibiliteit wanneer je bepaalde objecten met licht extra wilt accentueren.
 • Geschikt voor alle ruimtes, klein en groot: Vanwege de eenvoud van een 1-fase railsysteem is de rails ideaal voor kleinere of groter ruimtes. Ze zijn eenvoudig te monteren en de rails zijn op de gewenste lengte te zagen. Dit kan allemaal op de bestaande bedradingen aangesloten worden.
 • Betaalbaarste oplossing: Door de eenvoudige installatie van de rails heb je weinig installatie uren nodig. Het is dus het ideale systeem tussen koste efficiëntie en prestaties. Waardoor een 1-fase railsysteem aantrekkelijk is voor de meeste projecten.
 • Te combineren met veel armaturen: Een 1-fase railsysteem ondersteund een breed aanbod van armaturen, waaronder 1-fase railspots, 1-fase stralers, 1-fase pendelarmaturen, 1-fase hanglampen en andere decoratieve armaturen.
LED 1-fase Rails Zwart 3 meter Dimbaar Incl. 5 railspots - vooraanzicht LED 1-fase Railspot Zwart GU10 fitting - incl. lichtbron
BEKIJK 1-FASE RAILVERLICHTING COMPLEET > BEKIJK  1-FASE RAILS & ACCESSOIRES > BEKIJK  1-FASE RAILS & ACCESSOIRES

Wil je graag het verschil en alle voor en nadelen weten tussen een 1-fase en 3-fase railsysteem? Dan kun je ook ons blog artikel lezen: “Het verschil tussen een 1-faserail en een 3-faserails”

Wat is 3 fase railverlichting?3 fase rails binnenwerk

Een 3-fase railsysteem is een geavanceerd en flexibel systeem wat veel wordt gebruikt in commerciële en grootschalige toepassingen. Een 3-fase rails maakt gebruik van drie afzonderlijke stroomtoevoerlijnen (3-fasen), wat zorgt voor een nog hogere mate van flexibiliteit bij het bedienen en aansturen van de verlichting in vergelijking met een 1-fase railsysteem. Je kan met 3 verschillende schakelaars of dimmers de rails afzonderlijk van elkaar bedienen. Ook kan een 3-fase railsysteem veel meer armaturen en wattage aan, doordat de koperdraden in de rails dikker zijn. De kwaliteit van een 3-fase rails is ook een stukje hoger, het voelt steviger aan en leent zich beter voor het vaak plaatsen en verplaatsen van railspots of andere armaturen. Hierdoor zie je dit railsysteem veelal terug in winkels, horeca, hotels, showrooms en andere commerciële toepassingen.

3- fase railverlichting - bekijk alles 3-Fase Rails 300cm - Zwart LED moderne railspot zwart 40 Watt - vooraanzicht
BEKIJK 3-FASE RAILVERLICHTING > BEKIJK  3-FASE RAILS & ACCESSOIRES > BEKIJK 3-FASE RAILSPOTS >

Voordelen van een 3-fase railsysteem:

 • Flexibel in het bedienen van de rails: Door de drie afzonderlijke stroomtoevoerlijnen biedt een 3-fase railsysteem de mogelijkheid om de railspots op verschillende circuits aan te sluiten. Dit maakt het mogelijk om onafhankelijk van elkaar de verlichtingszones te bedienen. Hiermee kan je de verlichting in een commerciële ruimte aanpassen naar specifieke behoeften.
 • Geschikt voor complexe ruimtes: Een 3-fase railsysteem leent zich ideaal voor grotere en complexere commerciële ruimtes. De verlichting is beter en flexibel aan te sturen, waardoor je de sfeer en functionaliteit van een ruimte nauwkeurig kunt beheren. Tevens kan een 3-fase rails een langere lengtes in een keer voeden en daarmee ook meer en hogere wattages railspots aan. Dit is perfect voor grote en hoge commerciële ruimtes waar veel lichtopbrengst wenselijk is.
 • Variabel in het instellen van lichtscenes: Dankzij de mogelijkheid om armaturen op 3 fasen aan te sluiten, kan 3-fase railverlichting eenvoudig worden aangepast om verschillende lichtscenes te creëren. Van een heldere product presentatie tot subtiele verlichting voor sfeer.
 • Gemakkelijk uit te breiden en aan te passen: Net als bij een 1-fase railsysteem kan ook een 3-fase railsysteem gemakkelijk uitgebreid worden en je kan makkelijk de armaturen monteren en verplaatsen langs het gehele railsysteem.
 • Professionele kwaliteit en uitstraling:  Een 3-fase rails is kwalitatief ook een stukje beter dan een 1-fase railsysteem. Een 3-fase rails is wat zwaarder en leent zich beter voor professionele toepassingen, vooral wanneer je ook vaak de armaturen verplaatst. Hierdoor is de uitstraling ook mooier!

Wat is magnetische railverlichting?

Een magnetisch railsysteem is een geavanceerd en nieuwste railsysteem dat gebruikt maakt van magnetische principes om de armaturen te voeden en aan te sturen. Dit innovatieve railsysteem biedt een tal van voordelen te opzichte van de 1 en 3 fase railsystemen. Een magnetisch railsysteem is van hoge kwaliteit en wordt veel gebruikt in luxere woningen, commerciële ruimtes, luxe hotels en restaurants. Een magnetisch railsysteem wordt bedient met een laag voltage van 48 volt. Een magnetisch railsysteem wordt dus niet rechtstreeks aangesloten op het netstroom (220-240V), daarvoor heb je een omvormer van 220-240V naar 48 Volt voor nodig. Het voordeel daarvan is dat de voltage veiliger is voor kinderen en huisdieren. Hierdoor kan je de rails inbouwen of opbouwen op een muur en is daardoor veiliger te gebruiken dan een 1-fase of 3-fase railsysteem die wel rechtstreeks met het netstroom gevoed worden. Dus de flexibiliteit van een magnetische railsysteem is hierdoor nog hoger omdat het systeem zowel op het plafond als op de muur te monteren is.

Bij magnetische rails heb je keuze uit:

 • Opbouw magnetische rails: Deze rails kan je opbouwen op een bestaand plafond.
 • Inbouw stuc magnetische rails: Deze rails kun je inbouwen en vervolgens afwerken met stucwerk.
 • Inbouw plafond magnetische rails: Deze rails kun je inbouw en vervolgens afwerken met een gipsplaten plafond of een ander type plafond.

Voordelen van Magnetisch railsysteem:

Magnetisch inbouw railsysteem - sfeerfoto 5

 • Flexibiliteit en ontwerp: Met magnetische railverlichting zijn de armaturen eenvoudig in de rails te klikken en te verplaatsen. Ook geeft de rails een luxe uitstraling doordat armaturen voor een groot deel in de rails vallen, dit ziet er een stuk mooier uit dan bij 1-fase of 3-fase rails. Daarom zie je magnetische rails veelal bij luxe ruimtes terug.
 • Veilige voltage: De magnetische rails is zowel op het plafond als op de muur te bevestigen, door de lage voltage van 48 Volt is dit veilig voor kinderen en huisdieren. Je zult bij aanraking geen direct gevaar of een elektrische schok ervaren.
 • Luxe uitstraling: Doordat de armaturen voor een magnetische rails voor een groot deel of zelfs helemaal in de rails wegvallen ziet dit er erg mooi en luxe uit. Dit oogt vele malen mooier dan bij een 1-fase of 3-fase rails.
 • Stille werking: Bij 1-fase of 3-fase wil het soms voorkomen dat de railspots of de rails heel zacht wil zoemen. Dit is bij een 48 Volt rails niet aan de orde, een magnetisch railsysteem is helemaal geruisloos.
 • Professionele kwaliteit: De kwaliteit van een magnetisch railsysteem en de bijbehorende armaturen zijn erg hoog. De lichtweergave van de magnetische railarmaturen is uitmuntend te noemen, daarmee komt de ruimte goed tot zijn recht. Dit is natuurlijk wenselijk wanneer het in luxe ruimtes worden geplaatst.
Magnetische railverlichting Magnetisch railsysteem opbouw Magnetisch railsysteem inbouw
BEKIJK MAGNETISCHE RAILVERLICHTING > BEKIJK  MAGNETISCHE RAILS OPBOUW > BEKIJK  MAGNETISCHE RAILS INBOUW >

Verschillen tussen 1-fase / 3-fase railverlichting en Magnetische railverlichting

We hebben je nu uitgelegd wat alle voordelen zijn van de 1 fase en 3-fase railverlichting en magnetische railverlichting. Maar wat zijn nu de echte verschillen tussen de railsystemen? Hieronder tabel waarbij alle voor en nadelen duidelijk opgesomd zijn. Mocht je na de tijd nog vragen hebben welke railverlichting het meest geschikt is voor jouw situatie, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met onze verlichtingsexperts. Ze helpen je graag verder!

 Voordelen / Nadelen:  1-fase railverlichting  3-fase railverlichting  Magnetische railverlichting
Eenvoudige installatie  JA  JA NEE
Flexibiliteit in bediening armaturen en plaatsen armaturen  JA  JA  JA
Geschikt voor meest voorkomende ruimtes  JA  JA NEE
Geschikt voor complexe ruimtes / verlichtingssystemen NEE  JA  JA
Betaalbare oplossing  JA NEE NEE
Te combineren met veel armaturen  JA  JA NEE
Luxe uitstraling NEE NEE  JA
Professionele kwaliteit NEE  JA  JA
Stille werking NEE NEE  JA
Veilige voltage NEE NEE  JA
Gemakkelijk uit te breiden  JA  JA  JA
Variabel instellen van lichtscenes (meerdere fases) NEE  JA NEE